Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Már laborban az Oracle következő processzorai

Bodnár Ádám, 2013. szeptember 24. 09:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az OpenWorld konferencián az Oracle bemutatta a SPARC processzorok legfrissebb roadmapjét. A vállalat következő generációs chipjei már a laborban működnek, egy további generáció pedig fejlesztés alatt áll.

hirdetés

Alaposan belehúzott az Oracle a processzorfejlesztésekbe. A Sun idején a SPARC család igen döcögősen fejlődött, az ezredfordulót követően több fejlesztés is csak csúszással jelent meg (pl. UltraSPARC IV, másokat pedig törölni kellett (pl. Gemini, Rock). Az Oracle-Sun összeolvadás egyik központi témája, és a versenytársak bizonytalanságot keltő kommunikációs hadjáratának egyik sarokköve volt a processzorfejlesztések folytatása vagy befagyasztása, Larry Ellison azonban igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az Oracle többet fog költeni hardverfejlesztésre, mint amennyit a Sun költött.

Hogy pontosan mennyit költ a SPARC chipekre és szerverekre a vállalat, pontosan nem tudni, azt viszont látni, hogy az Oracle égisze alatt a SPARC chipek látványos fejlődésen mentek keresztül, az akvizíció lezárása óta évente legalább egy új processzort piacra dobott a cég. 2011-ben a SPARC T3, 2012-ben a SPARC T4 érkezett, 2013-ban pedig már három új lapkát is láthattunk, a tavasszal bemutatott, váratlanul ütős T5 és M5 után most megjelent az utóbbira kísértetiesen hasonlító, de 6 helyett 12 magot felvonultató M6 is.

Egy mai prezentáció és az Oracle weboldalára kikerült hivatalos roadmap szerint a vállalat nem kíván lassítani a tempón. Masood Heydari, a SPARC szerverek fejlesztését irányító vezető szerint a cég stratégiája és célja továbbra is változatlan: a világ legjobb processzorait szeretnék kiadni, amelyen nem csak az Oracle alkalmazásai futnak jól, hanem bármilyen feladat. Mindazonáltal az Oracle szoftvereinek gyors futása prioritást élvez és tervezésnél fontos szempont is.

T7/M7: alkalmazásspecifikus gyorsítók

Ez főleg így lesz a következő generációs chipek esetében. A SPARC T7 és M6 már a vállalat laborjaiban működnek, több különféle méretű rendszerben, és operációs rendszert futtatnak, mondta el Heydari. A chipekről konkrétumokat nem árult el az Oracle képviselője, magszám, órajel vagy a cache-ek mérete egyelőre titok, azt viszont tudni lehet, hogy a fejlesztésnél az egyik fő csapásirány a "software in silicon", amely a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Oracle adatbázis és alkalmazások futtatását céláramkörökkel fogják gyorsítani az új chipek.

A ma megvehető SPARC lapkákban már vannak kriptográfiai gyorsítók, amelyek lényegében teljesítményveszteség nélkül teszik lehetővé a különféle titkosítási algoritmusok futtatását. A jövőben további hasonló funkciók kerülhetnek rá a processzorokra, Heydari prezentációjában példaként a lekérdezések gyorsítását, a Java alkalmazások "felturbózását", a fürtözött csomópontok közti kommunikáció sebességének növelését, illetve a tömörítési és titkosítási műveletek támogatását említette - az Oracle hardverfejlesztései is ezeket célozzák.

Az alkalmazásspecifikus gyorsítóáramkörök megjelenése a processzorokban egyáltalán nem új. Az első ilyen a lebegőpontos egység volt, a Sun újkori történetéből pedig az első SPARC T-chipeket érdemes említeni, amelyek dedikált kriptomotort kaptak, az első generációban processzoronként egyet, később már magonként egyet, de az IBM POWER7+ is rendelkezik titkosítási algoritmusok futtatását és az AIX memóriatömörítési funkcióját gyorsító áramkörökkel. A félvezetőgyártási technológiák fejlődésével az általános célú processzormagok mellett bőven marad tranzisztorbüdzsé az ilyen alkalmazásspecifikus áramkörök számára is, amelyek egy-egy feladat esetében jóval gyorsabbak az általános magoknál, miközben kevésbé összetettek és kevesebbet is fogyasztanak. Ezeket az áramkörök gyakorlatilag olyan ASIC-nek tekinthetők, amit közvetlenül a processzorra integráltak.

Heydari előadása és a kiadott roadmap szerint a SPARC T7 és M7 a jelenlegi generációs SPARC T5/M5/M6 trióhoz hasonlóan közös alkatrészekből táplálkozik. Mivel a mintapéldányok már laborban működnek, feltételezésünk szerint továbbra is a TSMC 28 nanométeres eljárását használják az új chipek. A HWSW tippje szerint az Oracle továbbra is az S3 magokat fogja használni, amelyek a most piacon levő Oracle SPARC chipeket is hajtják, amelyekből a gyártástechnológia lehetőségeihez mérten többet vagy kevesebbet építenek majd egy processzorra. - ezek mellé érkeznek majd az alkalmazásspecifikus gyorsítók.

T8/M8: új magok

A roadmap szerint a T7/M7 generáció valamikor 2014 második felében érkezik a piacra. Heydari az előadáson elmondta, továbbra is marad a "moduláris" felépítés, vagyis az M7 és a T7 megosztozik bizonyos elemeken, és ez lesz a helyzet a következő generációval, a T8/M8 párossal is. Azokról a processzorokról még a T7/M7 duónál is kevesebbet lehet tudni, az előadás mindössze egyetlen konkrétumot említett velük kapcsolatban, mégpedig azt, hogy teljesen új processzormagokat fognak tartalmazni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!