Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 13. 12:33

Smart LNB - interaktivitás műholdon keresztül

Komplett megoldást kínál a hibrid műholdas televíziós vételre Európa egyik legnagyobb műholdas tévés műsorszórója, a Eutelsat.

A műholdas tévészolgáltatást eddig többnyire teljesen lineáris, egyirányú kommunikációnak tekintette a szakma, jóllehet a platform interaktívvá tételére már léteznek különböző rendszerek, melyeket többek közt Magyarországon is használnak (Telekom Interaktív Sat TV). A párizsi székhelyű Eutelsat műholdas műsorszóró cég az IBC2013 alkalmával olyan rendszert mutatott be, ahol a visszirányú kommunikációt is a műholdas infrastruktúra biztosítja.

A "Smart LNB"-nek nevezett technológiával a műholdas tévéjel a hagyományos módon, a Ku sávon jut el az előfizetőhöz, a fejegység pedig mindeközben a Ka sávon, IP-jelfolyamon keresztül cserél adatot a műholddal. A megoldás további előnye, hogy a beérkező képjelet a a hagyományos út mellett a rendszer képes a helyi hálózaton keresztül, szintén IP-jelfolyamba kódolva továbbítani több képernyőre - ebből a szempontból a smart LNB az SES által gründolt Sat IP rendszeréhez hasonló elgondolást követ.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Eutelsat szerint a Smart LNB teljesen átalakíthatja a műholdas tévés műsorszórást, olyan interaktív funkciókkal egészítve ki a DTH-platformot, mely eddig többnyire csak az IPTV-s rendszereknél volt elérhető. Így a Smart LNB-vel többek közt mind a kompatibilis beltéri egységeken, mind az IP-hálózaton bekötött vevőberendezéseken keresztül kezdeményezhetők fizetési tranzakciók, megjelenhetnek olyan közösségi funkciók, mint a szavazás, vagy a közös játék, illetve az ügyfélszolgálat üzemeltetésének költései is csökkenthetők.

A technológia mindemellett további, értéknövelt szolgáltatások bevezetésére is képessé teszi a műholdas tévés platformokat, így anélkül jelenhetnek meg a video on demand és over the top szolgáltatások műholdon, hogy a szolgáltatónak a helyi vezetékes infrastruktúrára kellene támaszkodnia. A Eutelsat várhatóan jövő tavasszal indítja el az első Smart LNB pilotokat partnereivel karöltve. A megoldás áráról egyelőre óvatosan nyilatkozik a műsorszóró: a Smart LNB (a fejegység és a beltéri jelelosztó) körülbelü 40 dollárba kerül, a jelet pedig elméletileg minden olyan beltéri egység képes fogni, mely DVB-S(2)  tunerrel és Ethernet-csatlakozóval is rendelkezik.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról