Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 11. 15:07

Eltünteti a beltéri egységet a UPC Direct

Rövidesen nem lesz szükségük beltéri egységre a UPC Direct műholdas tévészolgáltatást választó előfizetőknek a csatornák vételéhez, a szolgáltatáshoz biztosított dekóderkártyát elég lesz a készülékbe illesztett kártyamodulba bedugni.

Mostantól a korábbi vételi módnál lényegesen egyszerűbben, műholdas beltéri egység nélkül is foghatják a UPC Direct szolgáltatás csatornáit a UPC DTH előfizetői Csehországban és Szlovákiában.

A régióban több országban jelen lévő szolgáltató a jövőben más országokban - így Magyarországon is - saját kínálatában is elérhetővé kívánja tenni azt vételi módot, amihez a szolgáltató által biztosított kódkártyán kívül csupán egy tévékészülékbe illeszthető CI+ (Common Interface Plus) modulra van szükség. CI+ modullal ugyan eddig is megoldható volt a vétel, de bizonyos funkciók (pl. EPG, automatikus csatornaátrendezés) nem, vagy nem teljes értékűen működtek ezzel a módszerrel.

A CI+ modulok használata a különböző tévés vételi technológiák esetében megszokott jelenségnek tekinthető, Magyarországon két nagy szolgáltató, az Antenna Hungária és a UPC Magyarországi is kínál ilyen, set-top boxot helyettesítő rendszereket előfizetőiknek (előbbi a MinDig TV Extra, utóbbi a digitális kábelszolgáltatáshoz biztosít CI+ kártyát). Egy ilyen rendszer esetében a műholdas fejegységből érkező koax-kábel közvetlenül a tévékészülékhez csatlakozik, az üzemeltetés (navigáció, csatornaváltás stb.) pedig teljes egészében a tévé menürendszerén keresztül, illetve a tévé távirányítója segítségével történik.


CI+ modulba helyezett kódkártya: kártya a kártyában

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A UPC műholdas szolgáltatás esetében eddig is lehetett ilyen rendszerben fogni a tévéadásokat, a szolgáltató ugyanis az előfizető kérésére csupasz, set-top box nélküli megoldást is biztosított - ilyenkor a szolgáltatáshoz csak egy kódkártyát kap az előfizető, aki ezután az általa vásárolt vevőberendezés segítségével nézheti az adást.

A UPC Direct által nyújtott komplett, kódkártyából és CI+ kártyából álló megoldás a szolgáltató ígérete szerint minden olyan funkciót kezel majd, melyet jelenleg a "független" modulokkal és DVB-S2 rendszerű tévékkel el lehet érni, illetve bizonyos szinten többet is nyújt azoknál. A Neotion által biztosított CI+ 1.3-as modulok így például alkalmasak a csatornalista automatikus átvételére és megváltoztatására, amennyiben a szolgáltató áthelyez bizonyos adásokat más pozícióba.

A luxemburgi székhelyű tévészolgáltató a hazai műholdas műsorszórók közül elsőként nyújthat ügyfeleinek hasonló szolgáltatást, ezzel megkülönböztetve magát a piac többi szereplőjétől, elsősorban a Magyar Telekomtól és a DIGI-től. A szolgáltató körülbelül 230 ezer ügyféllel a magyar műholdas műsorszóró piac harmadik legnagyobb szereplője.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról