Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 10. 15:55

Távozik az NMHH hírközlési elnökhelyettese

A mai nappal közös megegyezéssel, azonnali hatállyal távozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlésért felelős elnökhelyettese, Mátrai Gábor.

A mai nappal távozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlésért felelős elnökhelyettese, Mátrai Gábor. A szakembert 2010-ben kérte fel erre a pozícióra Szalai Annamária, a hatóság áprilisban elhunyt előző elnöke. Mátrai a 2011-12-es frekvenciaaukció és a múlt pénteken bejelentett, a mobilszolgáltatókkal kötött spektrumharmonizációs megállapodás, valamint a digitális átállás levezénylésében és előkészítésében egyaránt tevékenyen részt vett.

Mátrai Gábor ma a következő közleményt tette közzé a hatóság weboldalán:

"A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) 2010. augusztus 11-től töltöttem be megtisztelő megbízatásomat a hatóság alapító elnöke, Szalai Annamária felkérésére. A felkérésnek örömmel mondtam igent, különös tekintettel arra, hogy Szalai Annamáriával már a hatóság megalakulása előtt is kiváló szakmai és emberi kapcsolatban voltunk. Az NMHH hírközlési elnökhelyetteseként legfontosabb feladatomnak a magyar digitális gazdaság fejlődését szolgáló legoptimálisabb feltételek megteremtését tartottam. Ezek közé tartozott az országos digitális átállás megszervezése és a folyamat pályára állítása, az állami frekvenciavagyon felelős hasznosításának új alapokra helyezése, valamint az internetbiztonság növelése.

Az NMHH alapító elnökének sajnálatos halálát követően született meg bennem a döntés, hogy szakmai pályafutásomat más keretek között folytassam. Felelős vezetőként ugyanakkor azt is fontosnak tartottam, hogy a hatóság új elnökének kinevezéséig a feladatkörömbe tartozó projekteket maximális szakmaisággal vigyem tovább, és adjam át az NMHH új vezetésének. Az NMHH új elnökének hivatalba lépését követő hetekben tájékoztattam Elnök asszonyt a legfontosabb ügyekről, egyszersmind felajánlottam lemondásomat is, ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy az új elnök a hatósági munkát döntően befolyásoló vezetői pozíciókban ugyanolyan szakmai és bizalmi döntéseket hozhasson, amelyeket a hatóság alapító elnöke is meghozhatott.

Közszolgálati jogviszonyom a mai nappal az NMHH-nál közös megegyezéssel megszűnt, pályafutásomat más keretek között kívánom folytatni, ugyanakkor szakmai tudásommal továbbra is a hazai hírközlési szektor fejlődését kívánom szolgálni."

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szakember utoljára múlt pénteken, a mobilszolgáltatók és az NMHH közt létrejött stratégiai megállapodás bejelentésekor jelent meg a nyilvánosság előtt. A hatóság és az operátorok közti korábbi, szinte kibékíthetetlennek tűnő viszony után meglepő egyetértésben álltak fel a felek tárgyalóasztaltól - a megállapodás szövegezése ugyan nem ismert, de a nyilvánosságra hozott tények alapján a mobilszolgáltatók számára egyértelműen kedvező feltételekkel bíró új hatósági szerződések jöttek létre.

Ez szinte teljes egészében ellentmond annak az álláspontnak, mely szintén Mátrai nevéhez fűződik: nem sokkal Szalai halála után a hatóság igyekezett nyilvánvalóvá tenni, hogy versenyeztetés nélkül egyetlen mobilszolgáltató frekvencialicencét sem hosszabbítja meg az állam, ehhez képest a mostani megállapodással éppen ez a helyzet állt be.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról