Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 10. 10:30

Novemberben átfogó áremelés jön a Telekomnál

November elsejétől gyakorlatilag a teljes lakossági szolgáltatásportfóliót érintő áremelést hajt végre a Magyar Telekom. A cégnél nőnek a mobilos percdíjak, a vezetékes telefon- és internetelőfizetés havi díja, a tévéhez viszont nem nyúl a szolgáltató.

November 1-től átfogó áremelést hajt végre lakossági szolgáltatásportfóliójában a Magyar Telekom. A cég a napokban a jogszabályoknak megfelelően a havi számlával, illetve külön, e-mailben is értesíti ügyfeleit a díjemelés mértékéről és időpontjáról - az új árlista kétoldalú szerződésmódosítással jön létre, ami az értesítéstől számított 15 napon belül tekinthető elfogadottnak az előfizető részéről már önmagában azzal a tevőleges magatartással is, hogy tovább használja a szolgáltatást.

Növekvő perc-, de változatlan havidíj

A novemberi áremeléssel mind a Telekom mobilos díjcsomagjai, mind pedig a vezetékes portfólióban szereplő szolgáltatások (telefon, internet) igénybevételi díjai nőnek, igaz eltérő struktúrában. A mobilos előfizetéseknél egy esetet (a Like díjcsomag) leszámítva a havi előfizetési díjak nem, csak a percdíjak nőnek, a díjcsomagtól függően percenként bruttó 1 vagy 2 forinttal.


Forrás: Telekom

Mivel a Telekom legnépszerűbb mobiltelefonos díjcsomagjainál a havi díj lebeszélhető, mindez azt jelenti, hogy adott havi díjért cserébe kevesebb percet beszélhet vagy SMS-ezhet az előfizető - értelemszerűen minél drágább előfizetést használ, annál nagyobb a különbség a jelenleg lebeszélhető, és a november 1-től lebeszélhető percek száma közt. Fontos, hogy az előfizetőt ténylegesen is terhelő költségtöbblet a MédiaMánia és Mozaik díjcsomagok esetében csak akkor keletkezik, ha az ügyfél a havi lebeszélhető összeghez képest nagyobb forgalmat bonyolít.

Máshogy épül fel az új árstruktúra a Telekom vezetékes szolgáltatásainál (egykori T-Home portfólió). Itt gyakorlatilag az összes, jelenleg is értékesített telefon- és internetelőfizetés díja egységesen, havi 100 forinttal emelkedik, függetlenül a csomag értékétől és a benne foglalt szolgáltatásoktól. Érdekesség, hogy az új árszabásban a tévészolgáltatások előfizetési díja egyáltalán nem emelkedik, egy opciót leszámítva: november 1-től az IPTV-előfizetésekhez igényelt felvételi opció (vagyis a merevlemezzel ellátott set-top box) díja havi 1000 forintról 1100 forintra nő. Szintén november 1-i hatállyal megszűnnek a korábban bevezetett, kombinált Paletta S, M, L, XL és a Paletta Trió díjcsomagok, ráadásul a megszokott gyakorlattól eltérő módon a csomagokra jelenleg előfizető ügyfeleknek mindenképpen váltaniuk kell a díjszabásban elérhető újabb Paletta csomagok valamelyikére, vagy az általuk választott tetszőleges díjcsomagra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Magyar Telekom utoljára tavaly szeptemberben emelte meg a lakossági előfizetések havidíját, ám akkor csak a mobilos tarifák ára nőtt, bruttó 200-tól 890 forintig terjedő mértékben. Az akkori áremelés három hónappal követte a telefonadó év közepén történt bevezetését, a Telekom ugyanakkor nem a megnövekedett adóterhekre hivatkozva emelt az árakon. A jelenlegi árváltozással kapcsolatban a következő nyilatkozatot küldte meg a HWSW-nek a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága: "A novembertől érvényes díjváltozásokat elsősorban a vállalat működési környezetével összefüggő költségek emelkedése indokolja. Az ármódosítások mértéke összességében a jelenlegi fogyasztói infláció szintje alatt marad. A szolgáltató a jogszabályban előírt kötelezettségeinek megfelelően tájékoztatja ügyfeleit a változásokról."

Jön a VoIP-korlátozás mobilon

Lényeges, a kisebb értékű mobilos díjcsomagokra újonnan előfizető, vagy azokra váltó ügyfeleket érintő további változás november 1-től, hogy a szolgáltató az adott tarifáknál letiltja az internetalapú hang- és videohívásokat (VoIP-tiltás). Az érintett havi díjas díjcsomagok körébe tartozik a Mozaik XS, S és M, az Ikon 200 LTE, valamint a Net&Roll 200 MB és 1 GB/LTE opciók. A Telekom eddig egyetlen havi előfizetéses díjcsomagja esetén sem alkalmazott hasonló forgalomkorlátozást.

A változásokat összefoglaló tájékoztatókat a Telekom szeptember 26-tól teszi közzé a www.telekom.hu oldalon, illetve a különböző ügyfélszolgálati csatornákon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról