Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 23. 15:02

Robbant a tabletkijelzők piaca

Olcsóbb tableteket hoz az alkatrészárak folyamatos esése a beszállítók oldalán. A tabletekbe szánt kijelzők piacán folyamatos az átrendeződés, ahogy a nagy megrendelők új beszállítókkal kötnek szerződéseket.

Látványosan növekszik a tabletekbe szánt érintőkijelzők piaca - jelenti az IHS iSuppli piackutató. A cég elemzése szerint az első naptári negyedévben 45,2 millió egységet adtak el a beszállítók a tabletgyártóknak, ez 111,9 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában elért 21,3 millió darabhoz képest. A piackutató szerint különösen a kisebb, 7-8 hüvelykes panelek iránt volt nagy kereslet, a 200 dollár körüli áron fogyó tabletek nagy sikert arattak a felhasználók körében.

A robbanásszerűen növekvő volumen mellett látványosan visszaesett a panelek átlagos eladási ára. A héthüvelykes kijelzők átlagára 15,6 dollár volt, szemben az előző év hasonló negyedévében mért 18,6 dollárral. A három dolláros visszaesés nem tűnik látványosnak, de a boltok polcaira érve ez a különbség meg is sokszorozódhat, betudhatóan a különböző százalék-alapú terheknek, árréseknek, jutalékoknak és adóknak. A piackutató várakozásai szerint a beszállítók közötti kiélezett versenynek és a gyorsan növekvő volumennek betudhatóan az átlagos árak a jövőben is tovább esnek majd.

Szokásos szekvenciális visszaesés, éves szinten hatalmas ugrás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A negyedévben a legnagyobb beszállító a TPK lett, amely a piac 29 százalékát szerezte meg. A cég ügyfelei közé tartozik az Apple, az Amazon, a Nookot gyártó Barnes and Noble  és az ASUS Nexus 7-be is ez a vállalat gyártja a kijelzőt. A második helyezett az Iljin Display, amely például a Samsung egyes tabletjeibe szállít kijelzőket, a koreai gyártó darabszámot tekintve 15,5 százalékos részesedést vívott ki.

A Foxconn kijelzőgyártó leánya, a GIS a negyedév nagy nyertese, részesedését a tavalyi 7,5 százalékról 13,3 százalékra tudta növelni. A cég sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy beszállítója lett az Apple iPad és iPad mini modelljeinek, valamint az Amazon Kindle Fire HD-nek. A GIS sikere a Wintek kudarca, a tajvani vállalat korábban a TPK-val együtt szállított be az iPadekhez és részesedését tekintve második helyen állt. Mára a Wintek részesedése 8,5 százalékra esett a tabletes kijelzők piacán. A legnagyobb öt közé a kínai O-Film verekedte be még magát, a gyártó a belépő szintű tabletek kijelzőjére specializálódott, és a szegmenssel együtt gyors növekedést mutat, a negyedévben 8,5 százalékos részesedést ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról