Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 23. 15:02

Robbant a tabletkijelzők piaca

Olcsóbb tableteket hoz az alkatrészárak folyamatos esése a beszállítók oldalán. A tabletekbe szánt kijelzők piacán folyamatos az átrendeződés, ahogy a nagy megrendelők új beszállítókkal kötnek szerződéseket.

Látványosan növekszik a tabletekbe szánt érintőkijelzők piaca - jelenti az IHS iSuppli piackutató. A cég elemzése szerint az első naptári negyedévben 45,2 millió egységet adtak el a beszállítók a tabletgyártóknak, ez 111,9 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában elért 21,3 millió darabhoz képest. A piackutató szerint különösen a kisebb, 7-8 hüvelykes panelek iránt volt nagy kereslet, a 200 dollár körüli áron fogyó tabletek nagy sikert arattak a felhasználók körében.

A robbanásszerűen növekvő volumen mellett látványosan visszaesett a panelek átlagos eladási ára. A héthüvelykes kijelzők átlagára 15,6 dollár volt, szemben az előző év hasonló negyedévében mért 18,6 dollárral. A három dolláros visszaesés nem tűnik látványosnak, de a boltok polcaira érve ez a különbség meg is sokszorozódhat, betudhatóan a különböző százalék-alapú terheknek, árréseknek, jutalékoknak és adóknak. A piackutató várakozásai szerint a beszállítók közötti kiélezett versenynek és a gyorsan növekvő volumennek betudhatóan az átlagos árak a jövőben is tovább esnek majd.

Szokásos szekvenciális visszaesés, éves szinten hatalmas ugrás.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A negyedévben a legnagyobb beszállító a TPK lett, amely a piac 29 százalékát szerezte meg. A cég ügyfelei közé tartozik az Apple, az Amazon, a Nookot gyártó Barnes and Noble  és az ASUS Nexus 7-be is ez a vállalat gyártja a kijelzőt. A második helyezett az Iljin Display, amely például a Samsung egyes tabletjeibe szállít kijelzőket, a koreai gyártó darabszámot tekintve 15,5 százalékos részesedést vívott ki.

A Foxconn kijelzőgyártó leánya, a GIS a negyedév nagy nyertese, részesedését a tavalyi 7,5 százalékról 13,3 százalékra tudta növelni. A cég sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy beszállítója lett az Apple iPad és iPad mini modelljeinek, valamint az Amazon Kindle Fire HD-nek. A GIS sikere a Wintek kudarca, a tajvani vállalat korábban a TPK-val együtt szállított be az iPadekhez és részesedését tekintve második helyen állt. Mára a Wintek részesedése 8,5 százalékra esett a tabletes kijelzők piacán. A legnagyobb öt közé a kínai O-Film verekedte be még magát, a gyártó a belépő szintű tabletek kijelzőjére specializálódott, és a szegmenssel együtt gyors növekedést mutat, a negyedévben 8,5 százalékos részesedést ért el.

a címlapról