Szerző: Kovács Attila

2000. szeptember 12. 09:28

Apple iMac alapú fürtözött szuperszámítógép

A Yellow Dog és a Black Lab Linux PowerPC mögött álló TerraSoft nevű cég bejelentette, hogy iMac-ekekre épülő szuperszámítógépet kezd forgalamzni, mely szuperszámítógépet az iMac-ek fürtözésével állították elő. A nashville-i központú Marathon Computers-szel közösen fejlesztették ki ezt a szuperszámítógépet. A Marathon Computers-ről annyit érdemes tudni, hogy ők már régóta gyártanak állványba szerelhető Apple PowerPC alapú gépeket.

A Yellow Dog és a Black Lab Linux PowerPC mögött álló TerraSoft nevű cég bejelentette, hogy iMac-ekekre épülő szuperszámítógépet kezd forgalamzni, mely szuperszámítógépet az iMac-ek fürtözésével "állították elő". A nashville-i központú Marathon Computers-szel közösen fejlesztették ki ezt a szuperszámítógépet. A Marathon Computers-ről annyit érdemes tudni, hogy ők már régóta gyártanak állványba szerelhető Apple PowerPC alapú gépeket.

A fürtözés egy olyan technológia, amivel több kis teljesítményű számítógépet összekötnek egy gyors hálózattal és így egy olyan számítógép "fürtöt" tudnak létrehozni, amik között meg tudják osztani a számítási feladatokat. Ezzel a technológiával egy olcsó gépekből álló nagy teljesítményű szuperszámítógépeket tudnak építeni.

Mindegyik egység nyolc darab Marathon-féle iRack-et tartalmaz. Ezek az iRack-ek olyan iMac-ek amikhez nincs monitor, illetve ház. A Marathon ezeket a gépeket zenészeknek, Internet szolgáltatóknak illetve adatfeldolgozással foglalkozó cégeknek kínálja. Michael Roland a cég értékesítési igazgatója elmondta, hogy az általuk forgalmazott gépeknek a nagy része már G4 alapú iRack.

"Kiváncsiak voltunk, hogy vajon meg tujuk-e oldani azt, hogy létrehozzuk a világ leghalkabb szuperszámítógépét, tudniillik az iMac-eknek nincs hűtőventillátoruk. Halknak azért nem lehet ezeket a szuperszámítógépeket sem nevezni mivel a rendszereknek van egy közös hűtőventillátoruk, de még így is sokkal csendesebbek, mint egy MIPS alapú rendszer."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról