Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 15. 14:24

Egy telkócég tarolhatja az onlinekassza-piacot

Könnyen előfordulhat, hogy egy cég tarolja javarészt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszereibe bekötött kasszák, illetve az azokhoz kötődő kommunikációs szolgáltatások piacát. Utóbbi területen a versenytársaknak a hazai telekommunikációs piac legnagyobb szereplőjével, a Magyar Telekommal kell szembenézniük.

Igaznak bizonyultak a HWSW korábbi értesülései, a Magyar Telekom valóban önálló szereplőként, viszonteladói partner bevonása nélkül kíván megjelenni az online kasszákhoz kínált telekommunikációs szolgáltatások piacán. A cég ma bejelentette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előírásainak megfelelő kommunikációs szolgáltatásához külön csomagot biztosít a kereskedők számára, mely ügyfélszolgálati támogatást is tartalmaz, valamint idővel különböző kedvezményeket is el lehet majd érni hozzá.

Nem kérnek az aggregátorokból

A Telekom havi nettó 2300 forintba kerülő szolgáltatáscsomagját egyelőre egyetlen forgalmazó, egyetlen pénztárgép-típusával lehet igénybe venni, az Alt Cash Kft. által forgalmazott Sam4s NR-270 kiskassza nettó 138 ezer forintba kerül, vagyis valamivel olcsóbban lehet megvásárolni, mint az eddig engedélyezett összes többi kasszát. Ez a kassza egyébként augusztus 6-án kapott forgalmazási engedélyt, vagyis elméletileg már megrendelhető a kereskedőnél.

Amint azt korábban megírtuk, a vonatkozó rendelet értelmében a NAV rendszerével mobilinterneten keresztül kell kommunikálniuk a kasszáknak, méghozzá úgy, hogy a gépeknek mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatára rá kell tudni kapcsolódniuk - ez az indoklás szerint azért szükséges, hogy a kereskedők minél nagyobb szolgáltatáslefedettséget vehessenek igénybe. Csakhogy a kasszákba épített kommunikációs modulba egy SIM-kártya, pontosabban SIM-chip építhető, ami azt jelenti, hogy nemzeti adatroaming híján a rendszer kizárólag külföldi roamingpartner bevonásával üzemeltethető, ami jelentősen megdrágíthatja a kommunikációs költségeket. A Telekom is roamingpartneren keresztül biztosítja a szolgáltatást, a cég a T-Mobile Austria bevonásával nyújtja az adatkommunikációt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A pénztárgépekbe épített SIM-chipekkel elérhető szolgáltatásokat jelenleg összesen 7 távközlési cég jogosult nyújtani a NAV adatbázisa alapján, ezek közt van olyan kisvállalkozás is, melynek elsődleges profilja a távoktatás és a fordítás, de éppúgy szerepel a listán a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország. Úgy tudjuk, hogy utóbbi kettő közül a Vodafone önállóan is értékesítene kasszákhoz telekommunikációs szolgáltatást, míg a Telenor kizárólag a kis viszonteladókon keresztül juttatná el a szolgáltatását a kereskedőknek.

Tarolhat a Telekom

A Magyar Telekom kiterjedt értékesítési és támogatási háttere miatt ugyanakkor jelentős nyomást helyez azokra a viszonteladókra, melyek a NAV listáján szerepelnek, nem beszélve arról, hogy a Telekom az első olyan cég az országban, mely az online kasszák kommunikációs költségei kapcsán biztos információkat közöl. Iparági szakértők szerint ez, illetve az ígért kedvezményes megoldások (melyek közt spekulációk szerint esetlegesen szerepelhet a részletre történő kasszavásárlás) hozzájárulhat ahhoz, hogy a Telekom az online kasszák legfőbb kommunikációs beszállító partnere legyen.

A nagyvállalati ügyfelek részére a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems Magyarország kínál a vállalatok rendszereihez illeszthető, a kasszák és a NAV közötti folyamatos kapcsolattartáshoz szükséges, a pénztárgépek adatainak eljuttatását megvalósító egyedi, üzletmenetre szabott megoldást - ennek a PC-alapú kasszák év végi átállása során lehet majd jelentősége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról