Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 14. 09:51

Larry Ellison: láttuk, mire képes az Apple Steve Jobs nélkül

Rövid interjút készített Larry Ellisonnal, az Oracle elnök-vezérigazgatójával a CBS tévécsatorna. Ellison ebben többek között kifejti: neheztel Larry Page-re, Steve Jobs pótolhatatlan, az amerikai kormány viszont nagyon is pótolható.

Az Oracle korábban pert indított a Google ellen azt állítva, a keresőcég az Android létrehozásához egyszerűen lemásolta a Javát, mégpedig az annak jogait birtokló Oracle engedélye nélkül. A pert az Oracle elvesztette. "Nem versenyzünk a Google-lal. Semmi olyasmit nem csinálunk, amit a Google. De úgy gondoljuk, a Google elvette a cuccunkat, ami rossz [...] Szerintem amit tettek, az... az... gonosz dolog volt" - mondta a CBS riporterének Ellison, utalva a Google jelmondatára, amely úgy hangzik: Don't be evil, azaz "ne légy gonosz".

Ellison szerint ami történt, 100 százalékban Larry Page felelőssége, mivel ő irányítja a céget, ő hozza a döntéseket. "Ő nem gonosz, de amit tett, az gonosz, ami nagy különbség" - folytatta az Oracle-vezér. "Tudom, hogy a szlogenjük 'ne légy gonosz', de szerintem ebben az esetben ezt nem sikerült ezt betartani [...] Nem értem, hogy gondolhatja, hogy egyszerűen le lehet másolni másvalaki termékét. Ez nagyon aggaszt engem."

"Steve Jobs pótolhatatlan"

Az Oracle vezére borús jövőképet vázolt fel az Apple-lel kapcsolatban, amelynek korábbi vezetőjével, a 2011-ben elhunyt Steve Jobs-szal közeli barátok voltak. "A legjobb barátom volt 25 éven keresztül" - mondta róla Ellison, aki szerint Jobs volt ennek a kornak az Edisonja, a Picassója. "Hihetetlen feltaláló volt."

Jobs nélkül nem sok jót jósolt az Apple-nek Ellison, aki szerint korábban már láthatta a világ, mire képes a cég nélküle. "Ezt a kísérletet már elvégeztük, megvolt. Láttuk az Apple-t Steve Jobs-szal [ujjával felfelé mutat], aztán láttuk az Apple-t Steve Jobs nélkül [ujjával lefelé mutat]. Láttuk az Apple-t Steve Jobs-szal [ujjával megint felfelé mutat], most látni fogjuk az Apple-t Steve Jobs nélkül [ujjával lefelé mutat]" - utalt Ellison arra az időszakra, amikor a 80-as évek végén Steve Jobs egyszer már elhagyta a céget, majd később visszajött, és irányítása alatt az Apple a legnagyobb informatikai vállalatok közé emelkedett. "[...] kedvelem Tim Cookot és szerintem sok tehetséges ember dolgozik ott. De Steve pótolhatatlan. Oké, kimondom nyilvánosan, Steve pótolhatatlan. Közel sem lesznek annyira sikeresek, mert meghalt."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ellison beszélt Jobs haláláról is. "Rendszeresen átmentem hozzá, ilyenkor mindig sétálni mentünk. És a séták egyre rövidebbek lettek. A végén már csak a háztömb körül mentünk egy kört, vagy legfeljebb négy háztömbnyit, ilyesmi. Láttam, ahogy egyre gyengébb, pedig ő volt a legerősebb ember, akit ismertem. A legerősebb, akivel valaha találkoztam. De hét év után a rák még őt is legyőzte. Belefáradt a harcba. Aztán úgy döntött, mindenki sokkolva ezzel, hogy nem szedi tovább a gyógyszereket. Egyszer csak leállt a gyógyszerekkel, talán egy szombaton vagy vasárnap, és a következő szerdán elhunyt" - mondta el Jobs halálával kapcsolatos emlékeit Ellison. "Elérte azt a pontot, amikor már nagyon szenvedett. Iszonyatos fájdalmai voltak."

"Az NSA-féle adatgyűjtés nélkülözhetetlen"

"Mit gondol arról, amit az NSA művel?" - váltott témát a műsorvezető, Charlie Rose a következő pillanatban. "Nos, nagyszerű dolog, hogy demokráciában élünk. Ha nem tetszik, amit az NSA csinál, megszabadulhatunk a kormányzattól és választhatunk másikat" - válaszolta Larry Ellison. "Az igazat megvallva, ezeket az információkat már nagyon régóta gyűjtjük, már azelőtt elkezdtük, hogy az NSA egyáltalán elkezdte volna gyűjteni őket. Hadd mondjam el, kik gyűjtötték: az American Express, a Banc of America, a VISA, az összes hitelkártya-adat, az összes pénzügyi adat. ... A magánszférával kapcsolatos felhajtás számomra rettentően szórakoztató. Ki hallott már arról, hogy ezekkel az információkkal a kormányzat visszaélt volna?"

Ellison szerint egyébként "nélkülözhetetlen" ez a fajta adatgyűjtés, számára csak az lenne elfogadhatatlan, ha a kormányzat az adatok birtokában politikai célzásokba kezdene, ha a demokraták a republikánusok ellen használnák, vagy fordítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról