:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 30. 15:13

NMHH: a lehető leghamarabb értékesítjük a digitális hozadékot

A lehető leghamarabb értékesíteni kívánja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a földfelszíni televíziózás teljes digitális átállásával felszabaduló digitális hozadéksávokat, konkrét időpontot azonban továbbra sem jelölt meg a frekvenciaaukcióra, amit legkésőbb év végéig le kell zárnia Magyarországnak.

Holnap 12:30-kor az ország 14 megyéjében leáll a tévéműsorok földfelszíni sugárzása az Antenna Hungária analóg adóhálózatán, ezzel lezárul a magyarországi digitális átállás első üteme. A műsorszóró az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) karöltve tartott ma sajtótájékoztatót az utolsó előkészületi fázisokról, valamint az analóg lekapcsolást követő további tervekről. Az átállás során felszabaduló frekvenciasávok, az úgynevezett digitális hozadéksávokat rövidesen a mobilszolgáltatók vehetik használatba, bár a hatóságnak továbbra sincs konkrét válasza a mikorra és a hogyanra.

A lehető leghamarabb

Az analóg lekapcsolást érintően fontos tudni, hogy a teljes folyamat lezárásáig a mobilszolgáltatók nem tudják használatba venni a felszabaduló frekvenciasávokat, az NMHH korábban részben erre hivatkozva halasztotta el az érintett sávok értékesítését célzó frekvenciaaukciót. A mobilszolgáltatók valójában még csak nem is az október 31-i, végső lekapcsolási dátum után "lakhatják be" a sávot, hiszen a mobil szélessávú szolgáltatás indulását mindenképpen meg kell előznie egy sávkiürítési folyamatnak, emellett az analóg adók végső lekapcsolása nem is feltétlenül október 31-én következik majd be.

Hasonló a helyzet az első, holnapi lekapcsolási ütemmel is: itt az analóg gerinc- és átjátszóadók augusztus 5-ig továbbra is sugároznak mindhárom országos tévécsatorna (m1, TV2, RTL Klub) helyén egy állóképet, melyen az érintetteket arról tájékoztatják, hogy ha eddig nem tették meg, mit kell csinálniuk annak érdekében, hogy a DVB-t adásokat foghassák meglévő tévékészülékeikkel. Az első lekapcsolási ütemben egyébként a másodikhoz képest lényegesen kevesebb, mindössze 5 gerinc, és 33 átjátszóadó érintett, ezek augusztus 5-től szüntetik be végleg az analóg sugárzást. Az első körös frekvenciacserék és a sávkiürítés a tervek szerint szeptember 3-án indul és még ugyanebben a hónapban be is fejeződik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ország többi részén az átállási dátum október 31., ekkor 13 gerincadó és 90 analóg átjátszóadó szünteti be a sugárzást, a sávkiürítési folyamat ezt követően, november-december folyamán indulhat. Az Európai Bizottság múlt héten ismertetett korlátozott derogációja alapján Magyarországnak az analóg műsorszórást legkésőbb jövő nyáron be kell fejeznie, ezt a határidőt az NMHH szakemberei szerint minden érintett fél tudja majd tartani.

Szintén az Európai Bizottság rendelkezett arról, hogy a felszabaduló digitális hozadéksávokat milyen határidőig kell értékesíteniük a tagállamoknak. Az általános, minden tagállamra vonatkozó előírás itt 2013. január 1. volt, de különböző indokokra hivatkozva a tagállamok több mint fele nem tudott ennek a határidőnek megfelelni. Magyarország a múlt héten december 31-ig kapott haladékot az érintett frekvenciasávok értékesítésére - az NMHH szakértői szerint addigra az aukció biztosan lezajlik majd, de hogy pontosan mikor kezdődhet a folyamat, arról továbbra sem tudott tájékoztatást adni a hatóság.

Fogy az idő

Az idő márpedig vészesen fogy, egy nagy léptékű, úgynevezett big bang aukció hosszadalmas előkészületeket igényel mind a levezénylő hatóság, mind pedig a licitálni kívánó mobilszolgáltatók részéről. Jó példa erre a szomszédos Ausztria, ahol már márciusban közzétették a szeptemberben induló aukció kiírási dokumentációját. Emlékezetes, hogy az NMHH később kudarcba fulladt 2011-es aukcióját augusztusban hirdette meg a hatóság, a licit pedig az eredeti tervek szerint októberben indult volna, de a szervezet végül több mint egy hónappal megtoldotta a jelentkezési határidőt, mivel a felkészülési időszak nem bizonyult elegendőnek. Akkor ráadásul csak az egykori E-GSM sávot értékesítette a hatóság, továbbá megágyazott egy új piaci szereplőnek, mely a Vodafone-nal, a Telenorral és a Telekommal egyenlő feltételekkel juthatott volna frekvencialicenchez.

Az NMHH-t az új frekvenciaaukció kiírásában egyöntetű szakmai vélemény szerint leginkább az hátráltatja, hogy a szervezetnek Szalai Annamária áprilisi halála óta, vagyis több mint három hónapja nincs elnöke, aki jogosult lenne az aukciót kiírni. Az új aukció kapcsán ráadásul a digitális hozadéksávok értékesítése mellett komoly tétként felmerül, hogy a három hazai mobilszolgáltató frekvencialicenc-lejárati idejét hogyan kívánja harmonizálni a hatóság.

Mint ismeretes, a három hazai mobilszolgáltatónak nem egyszerre járnak le a különböző frekvenciasávokban a licencei, a legkorábban - jövő októberben - a Vodafone Magyarország 900 MHz-es frekvenciahasználati jogosultsága fut ki, mely ráadásul a mobilszolgáltatás gerincét adja. Mivel az NMHH áprilisban kategorikusan elzárkózott az automatikus hosszabbítás elől (holott a jogelőd erre a két versenytársnak lehetőséget biztosított), a Vodafone beperelte a hatóságot az egyenlő elbánás elvének sérülése miatt.

A műsorszóró bővítene

A digitális átállás azonban nem csak a mobilcégek, hanem a műsorszóró, vagyis az Antenna Hungária számára is tartogat üzleti lehetőségeket. A cég a 2008-as hatósági szerződés alapján öt országos digitális multiplex üzemeltetését nyerte meg, ebből kettőt a digitális átállás után vehet használatba. Tóth András, a szolgáltató kommunikációs vezetője a mai sajtótájékoztatón elmondta, a felhasználható kapacitás bővülésének köszönhetően a cég mind az ingyenes, mind a fizetős műsorválasztékot bővíteni kívánja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.