:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 29. 11:07

Függetlenné válik az Activision Blizzard

Egy több mint 8,2 milliárd dolláros tranzakció keretében a Vivendi médiabirodalom megszabadult a világ legnagyobb videojáték-kiadójában, az Activision Blizzardban birtokolt többségi részesedésétől. A francia vállalat korábban az Activision 61 százalékát tartotta kézben, a mostani ügylet után a részesedése 12 százalékra csökkent.

Kilőttek az Activision Blizzard részvényei pénteken, miután a Vivendi bejelentette, megszabadul a társaságban birtokolt többségi tulajdonától. A részvényeket a vállalat, illetve annak elnök-vezérigazgatója Bobby Kotick, és igazgatótanácsának elnöke, Brian Kelly vásárolta meg 10 százalékkal a csütörtöki záróár alatt, egyenként 13,6 dollárért.

Az Activision Blizzard jelenlegi állapotában 2008 óta létezik, a Vivendi tulajdonában levő Blizzard ekkor állt össze az Activisionnel létrehozva a világ legnagyobb játékkiadóját, felülmúlva az Electronic Artsot. A Vivendi-korszakban az Activision Blizzard folytatta korábbi menetelését és évről évre növelte bevételét, miközben ontotta magából a kasszasikereket (pl. Call of Duty epizódok, Guitar Hero sorozat, World of Warcraft kiegészítők, StarCraft II, Diablo III). A cég jövőjét ugyanakkor beárnyékolták a Vivendi saját problémái a távközlési szolgáltatások piacán, így az Activisionnel kapcsolatban is gyakran felmerült, hogy a Vivendi esetleg eladná - állítólag a Microsoft és a Disney is érdeklődött az üzletrész iránt.

A Bloomberg úgy tudja, az Activision vezetése élen Bobby Kotickkal már korábban is tárgyalt az üzletrész megvásárlásáról, azonban akkor nem tudtak megegyezni az árban. Most részvényenként 13,60 dolláros áron jött létre az ügylet, amelynek során maga Bobby Kotick és a cég igazgatótanácsának elnöke, Brian Kelly is "bevásárol" összesen 2,34 milliárd dollár értékben. A játékkiadó likvid állományából 1,2 milliárd dollárt költött el, a vételár fennmaradó részét, összesen 4,6 milliárd dollárt pedig hitelből fedez. A cég évente több mint 1 milliárd dollár készpénzt termel a működésével, így pár éven belül kitermelheti a papírok árát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A videojáték-piac felett sokan kongatták a vészharangot az utóbbi időben, ahogy a mobilos játékok teret nyertek. Azonban a konzolos piac továbbra is nagyjából felét adja a 66 milliárdos játékpiacnak, a telefonos játékok pedig jellemzően nem az Activision Blizzard által megcélzott "hardcore" játékosokat csábítják el, ők továbbra is kitartanak az olyan játékok mellett mint a Call of Duty, a Starcraft vagy a Diablo. Az év végén érkező két új konzol, a PlayStation 4 és az Xbox One újra felpörgetheti a keresletet a játékok iránt, amiből az Activision is busásan profitálhat.

A bejelentést követően a cég papírjainak árfolyama 15 százalékot emelkedett, jelenleg 17,46 dolláron áll. A piac nagyra értékelte látszólag, hogy az Activision körül megszűnt a bizonytalanság, illetve hogy a vezetők továbbra is bíznak a cégben, és erre személyes vagyonukból is komoly összeggel fogadnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.