:

Szerző: HIRDETÉS

2013. július 28. 23:28

Storage könnyű kezelhetőséggel - jó áron az EMC VNXe sorozat

Az EMC VNXe sorozatát kifejezetten olyan helyekre ajánlja, ahol a dedikált tárolós szakember nem érhető el (kis- és közepes vállalatok, fiókirodák), fejlett tárolómegoldás telepítésére azonban mégis szükség van. E tárolókat a helyi IT-mindenes is könnyedén üzembe tudja állítani az egyszerűen kezelhető szoftvercsomaggal, miközben a rendszer tudása képes széleskörű igényeket kiszolgáni - akár egyszerre is.

A VNXe egységes (unified) tároló, vagyis egyszerre képes fájlalapú (CIFS/SMB és NFS) valamint blokkalapú (iSCSI) tárolóként is üzemelni. Ez a VNXe nagy előnye, mert így képes konszolidálni egy nagyobb iroda összes tárolóigényét, működik helyi fájlszerverként, amelyen a felhasználók tarthatják dokumentumaikat, de emellett lehet a helyben lévő szerverek (alkalmazásszerver, Exchange szerver) tárolója is lehet, valamint őrizheti az irodában található kliensek biztonsági mentéseit.

Unisphere – egységes menedzsment

A rendszerek viszonylag egyszerű használatát az EMC Unisphere szoftvere teszi lehetővé, amely a VNXe család minden tagja mellé alapból jár, a beépített konfigurációs varázsló segítségével mintegy 30 perc alatt felállítható a helyi tároló. A gyártó szerint a szoftvercsomag a legjobb tárolós gyakorlatok (best practice-ek) alapján konfigurálja fel az eszközt, így az alapbeállítások mellett is nagyon jól használható tárolót kapunk. Ha a szakértelem rendelkezésre áll, lehetőség van a beállítások finomhangolására is speciális igények esetén.

A nagyvállalatok számára a Unisphere Remote jelent könnyebbséget, amellyel egyszerre akár több ezer VNXe tárolótömb is menedzselhető-felügyelhető, így egyetlen szoftverrel az összes fiókiroda áttekinthető, az esetleges problémák pedig távolról, a központi felügyeletet ellátó telephelyről orvosolhatóak.

Fontos megjegyezni, hogy a VNXe családnál szériafelszereltség a deduplikáció. Ez a kliensek helyi biztonsági mentései esetében képes látványosan csökkenteni a kapacitásigényt – például az azonos rendszerfájlokat csak egyszer kell eltárolni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy adott időtartamra vetítve a mentések kisebb kapacitást foglalnak, adott dedikált kapacitás mellett pedig hosszabb távon őrizhetőek meg a mentések.

Konfigurációk

A VNXe fontos tulajdonsága, hogy igen rugalmasan konfigurálható, így pontosan az adott környezet igényeihez szabható. Az EMC kínál néhány előre konfigurált mintát (például Database Solution, Consolidation Solution, Capacity Solution), amelyek egy-egy feladat felé tolják el a tároló kiépítését, de a megrendelőnek gyakorlatilag szabad keze van a rendszer összeállításában.

A VNXe 3150 két kontrolleres kiadásban is elérhető, utóbbi az EMC portfóliójának legkisebb teljesen redundáns egysége. Ennek megfelelően olyan helyeken érdemes használni, ahol az adatbiztonság és magas rendelkezésreállás kritikus fontosságú, a néhány órás kiesés súlyos bevételkieséshez vezet. A Dual Systemben két darab négymagos Xeon dolgzik, 8 gigabájt gyorsítótár társaságában. A rendszer maximum 100 darab, működés közben cserélhető (hot swap) SAS, NL-SAS és SSD meghajtót képes fogadni, így magas kapacitásra és magas teljesítményre egyaránt kihegyezhető. A rendszer kontrollerenként két gigabites Ethernet porttal rendelkezik, és 10 gigabites interfésszel bővíthető igény esetén.

Az egy kontrolleres VNXe 3150 a portfólió belépő darabja, ennek megfelelően az alacsony induló költség a legfontosabb jellemzője. Emellett természetesen ez a doboz is rendelkezik a család összes fejlett képességével, az egy kontrolleres kialakítás miatt azonban le kell mondani a teljeskörű redundanciáról. A VNXe 3150 Single-ben egy négymagos Xeon dolgozik 4 gigabájt gyorsítótárral és maximum 50 darab (hot swap) meghajtót képes fogadni. Ahogy a Dual, a „felezett” modell is alapkiszerelésben gigabites csatlakozót hordoz, amely szükség esetén 10 gigabitre bővíthető.

A magasabb igények kiszolgálására az EMC a VNXe 3300-at kínálja, amely alapértelemésben kétkontrolleres kialakítást kap, egyenként négymagos Xeonnal, összesen 24 gigabájt ECC-vel védett gyorsítótárral. Míg a kisebb rendszerek maximum 144 (Single) vagy 288 (Dual) terabájt nyers kapacitást képesek fogadni, a 3300-as maximum 450 terabájtot kezel. A nagyobb modell sajátossága, hogy optikai Ethernettel is bővíthető, ez a kisebbek esetében nem érhető el.

Már SMB 3.0 támogatással

Jó hír, hogy a VNXe Operating Environment 2.4 már támogatja a Windows 8-cal és Windows Server 2012-vel bevezetett SMB 3.0 szabványt is. Az SMB 3.0 elsősorban teljesítmény szempontból nagy újdonság, a Microsoft szerint az új implementáció már alkalmas alkalmazásadatok, adatbázisok tárolására is. Az SMB 3.0 támogatja az Offload Copy funkciót, vagyis az olyan fájlműveletek, amelyeknek forrása és célja is ugyanazon a tárolón van, lezajlanak a tárolón belül, a hálózat és a kliens fölösleges terhelése nélkül. A szabvány másik újdonsága a Multipath I/O, amely több TCP-kapcsolatot rendel hozzá egy SMB 3.0 szesszióhoz, így magasabb sebességet tud elérni, a terhelést pedig el tudja osztani több hálózati kártya között.

A VNXe 3150 mellé standard három éves alapgarancia jár, amely következő napi alkatrészcserét és heti 5 nap, napi 9 órás távtámogatást tartalmaz. A VNXe 3300 mellé három év Advanced garancia jár, amely másnapi helyszíni és 7/24 távtámogatást tartalmaz. A termékek mellé Prémium garancia is rendelhető, amely négy órán belüli kiszállást hoz. A termékekhez a garancia lejártát követően is igényelhető karbantartási támogatás.

További információkért, konfigurációkért  és konkrét árakért látogasson el az adattarolas.com weboldalra.

[Az Avnet megbízásából készített anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.