:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 25. 11:40

A minőségre fókuszál a román multiscreen-tv modell

Régiós és belföldi viszonylatban egyaránt rendkívül erős multiscreen tv-s csomaggal állt elő június elején Románia legnagyobb mobilszolgáltatója, az Orange Románia. A cég az ASTRA műholdján keresztül nem csak Romániát, hanem egész Kelet-Európát besugározza - a cél láthatóan a prémium tévés tartalom eljuttatása minél több nézőhöz és minél több képernyőre.

Valamivel több mint egy hónappal ezelőtt műholdas tévészolgáltatást indított Románia legnagyobb mobilszolgáltatója, az Orange Románia. A szolgáltató az SES-ASTRA műholdas cég egyik előretolt bástyája lehet a régióban, mind országos, mind kelet-európai szinten kiemelkedő minőségűnek tekinthető prémium műsorválasztékával, valamint az okostelefonokra és tabletekre is kiterjesztett többképernyős tévénézési modell. A magyar műholdas műsorszóró piac régiós viszonylatban eközben egyre hátrébb csúszik a prémium tartalmakat illetően.

Verseny 36 ezer kilométer magasan

A román tévépiac bizonyos szempontból hasonló, más aspektusból nézve viszont jelentősen különböző a magyarhoz viszonyítva. Keleti szomszédunknál a szolgáltatói piac sokkal szaturáltabb, a verseny pedig - különösen a műholdas platformok közt - lényegesen intenzívebb, mint itthon, ahol a műholdas szolgáltatók egy alapvetően telített piacon, lényegében stagnáló ügyfélszám mellett működnek. A nézői szokások ugyanakkor rendkívül hasonlóak a két országban: így Romániában is kirívóan hosszú, átlagosan öt óra az az időintervallum, amit tévézéssel töltenek a nézők.

Az Orange helyi leányvállalata ezeket a trendeket látva döntött úgy, hogy tévészolgáltatást indít az országban elsősorban a szolgáltató már meglévő, mintegy 10,2 millió mobilos ügyfelére támaszkodva - nyilatkozták a szolgáltató illetékesei a HWSW-nek. A cég jelenleg műholdas beltéri egységeken és PC-s kártyákon keresztül teszi elérhetővé a szolgáltatást, az Orange TV azonban az ígéretek szerint rövidesen okostelefonokon és tableteken is nézhető lesz - értelemszerűen itt már mobilnetes alapokon.


Román műholdas piac: van választék

A műsorválasztékot tekintve az új szolgáltatás kelet-európai viszonylatban szinte példátlan prémium tartalomválasztékot kínál több konstrukcióban. A teljes műsorválaszték 100 csatornából áll, ebből 40-et HD-ben is foghatnak a nézők. Ehhez az Orange összesen 7 transzpondert bérel az ASTRA 1G jelzésű műholdján, mely a keleti hosszúság 31,5°-án áll geostacionárius pályán. A műholdnyalábnak szinte a középpontjában helyezkedik el Magyarország, vagyis az Orange TV jelét elméletileg hazánkban is lehet fogni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A havi 5-12 euróért elérhető díjcsomagok (melyek árából a mobilos ügyfeleknek további kedvezmények járnak) választékában a szolgáltató szerint egyelőre nincsen magyar nyelvű tartalom, az Orange TV azonban elsősorban a nagy számú magyar ajkú lakosságra tekintettel tervezi mind magyar tartalmak, mind magyar hangsáv és/vagy felirat beillesztését a platform választékába.

A HD-s tartalomválasztékban a Magyarországon is jól ismert csatornák közül megtalálható a Discovery Networks négy adója, a National Geographic HD és National Geographic Wild HD, a két Eurosport sportcsatorna valamint a Sport1 HD-változata és további 4 HD-s sportadó, emellett zenei- és felnőtt csatornák. A választékban összesen 26 olyan, többségében HD-csatorna szerepel, melyet jelenleg semelyik másik műholdas szolgáltató nem kínál a román tévépiacon.

Határon átnyúló tévézés

Az Orange TV Európában

Az Orange TV-nek Európában ma már több mint hatmillió ügyfele van, ám ezek a háztartások nem mind műholdas szolgáltatást vesznek igénybe. A legtöbb előfizető (5,3 millió) a szolgáltató anyaországában, Franciaországban használ IPTV-szolgáltatást, Lengyelországban hétszázezer ügyféllel számol a cég.
Az Orange Románia 2015-re 300 ezer műholdas előfizetőre számít.

Az Orange TV műholdas tévészolgáltatását elméletileg csak romániai telepítési címre lehet igényelni, a határokon átnyúló szolgáltatások jellegéből adódóan azonban technikai akadálya nincs annak, hogy a tévéadókat Magyarországon is fogni lehessen a megfelelően beállított antennával és beltéri egységgel. Itthon ez a vételi mód különösen a szlovák és cseh Skylink és CS Link szolgáltatások kapcsán közkedvelt, elsősorban azért, mert ezeken a platformokon több magyar nyelvű adó is elérhető. A Skylink és a CS Link szolgáltatásokhoz egyébként szintén az ASTRA biztosítja a műholdas hátteret, egy másik pozícióból.

A magyarországi műholdas tévépiacon az Orange TV-hez hasonló konstrukció egyelőre nem érhető el, noha a Magyar Telekom az évekkel ezelőtt útjára indított Sat TV szolgáltatását igyekezett úgy alakítani, hogy a meglévő szolgáltatásaival szorosabb integrációt biztosítson. Így jött létre az Interaktív Sat TV nevű műholdas platform, mely az IPTV kényelmi funkcióit biztosítja az előfizetőknek egy vezetékes internetcsatlakozás közbeiktatásával (ez utóbbi ma már nem csak a Telekom által üzemeltetett internetkapcsolat lehet).

A magyar műholdas szolgáltatók választékában ugyanakkor mind az Orange TV-hez, mind a Skylinkhez és a CS Linkhez hasonlítva jóval kevesebb HD-s tartalmat lehet elérni. A Telekom például összesen 9 HD-csatornát sugároz műholdon, a piacvzető DIGI pedig ennél is kevesebbet, csupán 6 csatornát továbbít nagyfelbontásban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.