Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 6. 16:03

Frissült az IBM Flex System

Frissítette és bővítette tavaly bemutatott Flex System rendszereit az IBM. Az újdonságok listáján két vadonatúj Power rendszer, egy nagy sűrűségű x86-os ikerszerver, új hálózati elemek és a Flex System Manager új kiadása található.

A frissítési hullám keretében elérhetővé vált három IBM Power 7+ alapú compute csomópont és egy x86-os rendszer. A belépő szintű számítási igényekhez és IBM i-t használó alkalmazásokhoz a p260-at ajánlja a gyártó, a középvállalatok számára, intenzívebb munkához a p270 talál. A csúcsmodell kétszer két hatmagos Power 7+ processzort használ, 240 megabájt L3 cache és maximum 512 gigabájt memória mellett. A legnagyobb, p460 jelű modul megkapta az új nyolcmagos Power 7+ lapkákat - ezt az egységet a legnagyobb teljesítményt igénylő adatbázis-feladatokhoz és analitikához ajánlja a gyártó.

Érdekesebb az új x86-os rendszer, amely az x222-es kódot kapta és specialitása a nagyszámú virtualizált rendszer egyidejű futtatása. Az x222-es modul dupla sűrűségű, vagyis egyetlen modulban két darab kétfoglalatos szerver kap helyet, processzoronként nyolc processzormaggal az Intel Xeon E5-2400 sorozatú lapkák formájában. Ennek köszönhetően egy modul egyszerre 64 utasításszál egyidejű futtatására képes (2 thread, 8 mag, 4 processzor), egy teljes 10U magas, teljes kiépítésű szekrény pedig 7 ilyen modult képes befogadni. Minden kiszolgálóban 12 memóriafoglalat kapott helyet, a maximális támogatott memória 384 gigabájt. A kialakítás előnye, hogy a modul két, amúgy különálló szervere több erőforráson képes osztozni, így kompaktabb, sűrűbb lehet.

Az x222 ikerszerver kinyitva.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A frissítési hullámmal új hálózati hardverek (switch és fabric) is érkeztek, amelyek immár képesek a 40 gigabites átviteli sebességre is, és támogatják az OpenFlow SDN-szabvány használatát. Az új hardverek szeptembertől lesznek elérhetőek, a hazai megjelenésről egyelőre nincs hír.

Új szoftverkiadás

Megújult a Flex System Manager is, amely már 5000 rendszert is képes egyidejűleg felügyelni, illetve felülete elérhető iOS, Android és BlackBerry eszközökről is. A szoftverben megjelent egy kihasználtságot mutató grafikon is, amellyel az infrastruktúra terhelését és rendelkezésre állását lehet nyomonkövetni. Az új szoftvercsomag másik újdonsága, hogy támogatja már a System x x3950 modult is, amely a gyártó SAP HANA alá készített dedikált platformja.

Az IBM Flex System a gyártó rugalmasan használható háza, amelybe illeszthető x86 és Power rendszerű csomópont is, valamint tárolóval, hálózati modullal és rendszerfelügyelettel is bővíthető. Az egyes elemek egyenként, külön időpontokban is megvásárolhatóak, a felmerülő igényeknek megfelelően. A gyártó szerint a Flex System nagy előnye, hogy a modulok egységes egészként üzemeltethetőek a Flex System Manager felületén keresztül, amely hozzáférést ad a csomópontok, a tároló, a hálózat és a virtualizációs környezet beállításaihoz is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 28. 21:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.