:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 11. 13:10

Minden mobilszolgáltatónál jöhet az EU-s díjcsomag

Jövőre minden, az Európai Unió területén működő mobilszolgáltatónak kötelező lenne egy az egész Unió területén egységes díjakat biztosító havidíjas díjcsomagot kínálnia - így képzeli el az európai szakpolitika a roamingdíjak teljes eltörléséhez vezető út első nagyobb mérföldkövét.

Gyakorlatilag leszámolna az Európai Unió tagországain belüli roaminggal az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa, Neelie Kroes. A biztos erről a céljáról - mindenféle további részlet nélkül - már korábban is beszámolt, a tervezett intézkedés már akkor heves vitát váltott ki szakmai berkekben. A Financial Times most megszerezte annak a szabályozásnak a tervezetét, mely többek közt azt részletezi, hogyan is próbálja a barangolási díjakat nullára csökkenteni az EU-s szakpolitika.

Egy tarifa mind felett

Az 56 oldalas dokumentum - melyet várhatóan ősszel terjeszt be az európai döntéshozók elé a politikus - egyik központi eleme a roamingdíjak eltörlése, vagyis az, hogy a nemzetközösség tagállamain belül minden előfizető az anyaország percdíjaival telefonálhasson, illetve forgalmazhasson adatot. A roaming árának jelentős mérséklése, illetve végül teljes minimalizálása egyébként régóta célja az európai szakpolitikának, az Európai Bizottság immár második ciklusában szabályozza az EU-s roamingot - a folyamat jelentős felgyorsítását június elején lebegtette meg Neelie Kroes, digitális portfólióért felelős EU-biztos.


Neelie Kroes

Az üzleti lap által megismert dokumentum szerint az EU ennek érdekében egy olyan tarifacsomag kialakítását tenné kötelezővé a szolgáltatók számára, mely a normál havi díjas tarifákhoz hasonló felépítéssel hang- SMS- és adatszolgáltatást egyaránt tartalmazna, az Európai Unió 28 tagországán belül teljesen egységes feltételekkel és áron. A tervek szerint ez a díjcsomag kvázi szabadáras lenne, ugyanakkor az EU céljai szerint a szolgáltatóknak törekedniük kell majd arra, hogy a csomaggal kiajánlott feltételek (vagyis a percdíjak és az adatforgalom díja) ne térjenek el számottevően a hasonló tartalmú belföldi díjcsomagoktól.

A roamingdíjak eltörlése mellett a tervezet foglakozik a spektrumharmonizáció problémakörével is, mely az egyik kulcstényezője annak, hogy az európai szolgáltatók egységes struktúrájú mobilszolgáltatásokat kínálhassanak, tagállamoktól függően. A dokumentum jelenlegi állapotában ugyanakkor egyáltalán nem foglalkozik a hálózati konszolidáció kérdésével, mely több szolgáltató szerint is az egyetlen út a hatékonyabb működéshez és a beruházások szinten tartásához vagy növeléséhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez utóbbi tézis az EU-n belül is megosztja a szakpolitikusokat, Neelie Kroes, illetve Joaquin Almunia versenyjogi biztos közt régóta tapasztalható ezzel a kérdéssel kapcsolatban szakmai feszültség. Almunia az összeolvadásokkal kapcsolatban korábban többször is hangsúlyozta, csakis úgy adja áldását az ilyen üzletekre, ha az a fogyasztók számára előnyökkel jár, vagyis nem vezet az árak növekedéséhez.

Népszerűségi intézkedéscsomag

A Financial Times által megkérdezett szolgáltatók a tervezet főbb pontjai kapcsán kifejtették, a roamingdíjak teljes eltörlését célzó törekvésekről szóló hírek kétségtelenül jól mutatnak a címlapokon, az európai szakpolitikának azonban számolnia kell azzal, hogy egy ilyen lépés csökkenti a befektetési kedvet ami végeredményben nem teszi versenyképesebbé a szektort, vagyis éppen az eredeti céljával ellentétes hatást ér el. A bírálat annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a roamingdíjak teljes eltörlése az Európai Távközlési Szolgáltatók Szövetségének kalkulációi szerint 2020-ig bezárólag nagyjából 7 milliárd eurót vonna el az európai mobilkommunikációs iparágtól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.