Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 3. 10:37

Letölthető a legújabb Fedora Linux

Megjelent a Red Hat által támogatott közösségi Linux-disztribúció, a Fedora legújabb verziója. A Fedora 19 kódnevét Schrödinger macskájáról kapta.

A Fedora 18 majdnem két hónappal a tervezett időpont után jelent meg, ami egy féléves kiadási cikluson levő szoftver esetében jelentős késésnek számít. A Fedora 19 esetében szerencsére nem csúszott komolyabb hiba az ütemtervbe, Schrödinger macskája időben elkészült.

Újdonságok a desktopon

A disztribúció alapja a 3.9-es rendszermag, ami még áprilisban jelent meg, az alapértelmezett asztali környezet pedig a GNOME 3.8, amibe az ortodox felhasználók kedvéért bekerült egy "GNOME Classic" mód is, amely a GNOME 2 világában megszokott elrendezést viszi tovább, de a GNOME 3 technológiai alapjaira építve - aki ezt választja, nem kell lemondania a GNOME újabb fejlesztéseiről (pl. App Menu, Message Center). Emellett a KDE 4.10 és a GNOME 2-leszármazott MATE 1.6 is megtalálható a Fedora 19-ben.

Az alapértelmezett webböngésző a Firefox 21 az új Fedorában, az irodai csomag a LibreOffice 4.0, levelezésre a Thunderbird 17, grafikus szerkesztésre a GIMP 2.8.4 használható, hogy csak a fontosabb asztali alkalmazásokat említsük. A hétköznapi használatot kényelmessé teszi, hogy a Common Unix Printing System (CUPS) alapértelmezésként PDF formátumba nyomtat, ami állítólag a sebességen is javít. A nyomtatás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Fedora 19 teljes körűen támogatja a 3D nyomtatást és rendelkezik minden szoftverrel ahhoz, hogy a felhasználó tárgyakat tudjon nyomtatni.

06:38
 

Fedora 19

Még több videó

Laptopok használó számára lehet érdekes, hogy az új Fedorában frissebb ModemManager található, ami a fejlesztők szerint kényelmesebbé teszi a különféle vezeték nélküli szélessávú hálózatok (3G/LTE/EVDO) használatát és a korábbinál több eszközt is támogat.

MySQL helyett MariaDB itt is

Fejlesztői eszközökből és nyelvekből széles a választék az új Fedorában, megtalálható benne a Ruby 2.0, a JRuby 1.7, a PHP 5.5, a Django 1.5, az Erlang R16B, a GCC 4.8, végre van Node.js, illetve technológiai előzetesként megtalálható a disztribúcióban az OpenJDK 8-as verziója, noha "éles" használatra továbbra is a Java 7 javasolt természetesen. A Red Hat az egyik legnagyobb támogatója az OpenStack virtualizációs és cloudplatformnak, nem csoda, hogy a Fedora 19-ben a legújabb, Grizzly kódnevű változat található meg, amely idén áprilisban készült el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy arra számítani lehetett, a Fedorában a fejlesztők a MySQL adatbázist annak leszármazottjára, a MariaDB-re cserélték le. A Linux-disztribúciók világában ez nem számít újdonságnak, az OpenSUSE is a független MariaDB-re váltott az Oracle érdekeltségébe tartozó MySQL-ről. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy a következő Red Hat Enterprise Linuxban, amelynek a Fedora afféle tesztváltozataként fogható fel, szintén MariaDB lesz az alapértelmezett relációs adatbázis a MySQL helyett. Persze továbbra is használható a MySQL, ha valaki azt preferálja.

A Fedora 19 újdonságairól részletesen a kiadási jegyzékből és az új képességek listájáról lehet tájékozódni. Az operációs rendszer letölthető 32 és 64 bites x86 rendszerekre GNOME, KDE, LXDE vagy Xfce felülettel. A Fedora 19 ARM processzoros gépekre is megjelent, erről a verzióról itt lehet bővebb információt találni. Előre elkészített rendszerképek a következő fejlesztői eszközökhöz vannak: Versatile Express, CompuLab TrimSlice, Texas Instruments PandaBoard, Calxeda EnergyCore ECX1000.

a címlapról