Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jelentős átalakulások várnak az Alcatel-Lucentre

Koi Tamás, 2013. június 19. 15:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jelentős átalakulások elé néz az egyik legnagyobb európai távközlésieszköz-gyártó, az Alcatel-Lucent. Az egykor szebb napokat látott vegyesvállalat új vezérigazgatója tegnap ismertette költségcsökkentési, átstrukturálási terveit.

Hosszú évek veszteséges időszakának mondana búcsút az Alcatel-Lucent, Európa egyik meghatározó távközlésieszköz-gyártója. A párizsi székhelyű vegyesvállalat voltaképpen a 2006-os megalakulása óta szenved, a cég új vezérigazgatója azonban újrapozicionálná és újra nyereségessé tenné a vállalatot. Az Alcatel-Lucent szenvedése ismételten felveti a kérdést, hogy az egyre keményebbé váló konkurenciaharc közepette a tradicionális európai beszállítókra milyen jövő várhat akár a régióban, akár más kontinenseken.

Michel Combes, a társaság új vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy kétéves távlatban jelentős átstrukturálás, valamint adósságátütemezés vár a cégre 2015-ig. A vállalat összesen kétmilliárd eurónyi adósságát finanszíroztatná újra, további kétmilliárdtól pedig részvénykibocsátás útján próbál megszabadulni. A vállalat emellett a továbbiakban elsősorban az IP-alapú hálózati eszközök fejlesztésére és gyártására helyezné a fő hangsúlyt, minden más terület háttérbe szorításával. A cég által gyártott, a távközlési szolgáltatók belső rendszereiben használt hálózati eszközök forgalmából hétmilliárd eurós árbevételre számít 2015-re az új vezérigazgató - ez a teljes cégcsoport addigra prognosztizált árbevételének mintegy felét tenné ki.


Michael Combes

Combesnek azonban nem lesz könnyű dolga, amit mi sem jelez jobban, mint hogy ő immár a harmadik olyan cégvezető, mely ambiciózus tervekkel áll elő a vállalat szerencséjének megfordítását illetően. Az Alcatel-Lucent vegyesvállalatként valójában soha nem tudott hosszabb ideig nyereséget termelni, a cég piaci értéke pedig évről-évre csökkent, mára már csupán 3,2 milliárd dollár, vagyis tizede a megalakuláskori értéknek.

Az Alcatel-Lucent mellett egy másik, ugyanebben a szektorban érintett vegyesvállalatra, a Nokia-Siemens Networksre is jelentős átalakulások várnak idén. A cég német résztulajdonosa hosszú ideje próbál megszabadulni 50 százalékos tulajdonrészétől, a lehetséges forgatókönyvekben már az is szerepel, hogy bizonyos feltételek mellett esetlegesen a Nokia vásárolná ki a Siemenst a vegyesvállalatból. Mind az Alcatel-Lucent, mind a Nokia-Siemens Networks gyengélkedése ugyanarra a jelenségre vezethető vissza: az egykor komoly pozíciókkal rendelkező európai multik nem tudták időben felvenni a ritmust a piac mozgásaival, illetve az új, Kínából érkező versenytrásakkal, ezért sorra veszítették el kulcsfontosságú megrendelőiket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.