:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 17. 11:08

Az Android miatt vizsgálódik az Európai Bizottság

Mobilszolgáltatóknál és mobilgyártóknál vizsgálódik az Európai Bizottság azt kutatva, vajon a Google versenyellenes módszerekkel segítette-e az Android terjedését.

A megkeresett  szolgáltatóknak és készülékgyártóknak július végéig kell válaszolniuk a Bizottság kérdéseire, amelyek alapján eldől, hivatalosan is versenyellenes magatartással vádolják-e meg a keresőcéget. Az EU szélsőséges esetben akár az éves árbevétel 10 százalékára rúgó büntetést is kiszabhat.

Erre kíváncsi az EU

A Google mobil platformja, az Android megjelenése óta lesöpörte a piacról a konkurenciát, az operációs rendszer 70 százalék feletti piaci részesedést szerzett világszerte. A Gartner idei első negyedévre vonatkozó adatai szerint 156 millió androidos telefon fogyott világszerte, majdnem kétszer annyi mint egy évvel korábban, a platform piaci részesedése ezzel 74 százalékot is meghaladta. A második helyezett iOS 18 százalékon állt, a BlackBerry OS és a Windows Phone pedig a 3 százalékot sem érte el.

Okostelefon-platformok piaci részesedése (százalék)

A Financial Times és a Reuters információi szerint az Európai Bizottság most mobilszolgáltatókat és mobiltelefon-gyártókat keresett meg a kérdéseivel, amelyek segítségével azt próbálja meg feltárni, vajon az Android dominanciáját a Google illegális eszközökkel építette-e fel. Az FT szerint az Európai Bizottság arra gyanakszik, a Google olyan megállapodásokat kötött a készülékgyártókkal és az operátorokkal, amelyek alapján azok szándékosan késleltették vagy törölték a rivális platformokat (pl. Windows Phone-t) használó telefonjaik piaci bevezetését.

A Bizottság arra is kíváncsi, vajon a készülékgyártók és a szolgáltatók milyen egyezségek alapján telepítik előre az Androidot futtató készülékekre a Google szolgáltatásaihoz tartozó kliensprogramokat (pl. Gmail, Maps, YouTube), és ezek a megállapodások valamilyen módon versenyellenesek lehetnek-e. A készülékgyártóknak és szolgáltatóknak vajon lehetősége van-e a Google szolgáltatásaival versenyző más szolgáltatások klienseit előre telepíteni anélkül, hogy elvesztenék a jogot a Google-szolgáltatások használatára.

Android: mit szabad és mit nem?

Az Android, abban a formában, ahogy azt a Google a készülékgyártók számára elérhetővé teszi, szabad szoftver - ez alól kivételt képeznek Google kliensprogramjai (Gmail, YouTube, Maps, Play Store, stb.), amelyek tulajdonosi szoftverek és nem is hozzáférhetők mindenki számára. Az Android platformot a Google szabadon elérhetővé teszi bárki számára a megengedő Apache 2.0 licenc alatt (ez az Android Open Source Project), ezt a szoftvert mindenki használhatja, telepítheti és módosíthatja is. Az Android nagy vonzerejét jelentő Google-szolgáltatások kliensprogramjait ugyanakkor a cég csak egyedi megállapodások alapján teszi elérhetővé a partnerek számára.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google versenytársai szerint az Android ingyenessége tisztességtelen előnyt biztosít a vállalat számára a mobilos online szolgáltatások és a mobilos hirdetések piacán - az eMarketer szerint a vállalat a 8,8 milliárd dolláros mobil hirdetési szegmens 52 százalékát tartotta kézben tavaly, idén pedig 56 százalékra nő a részesedése. A cég hivatalos álláspontja szerint "az Android nyílt platform, amely serkenti a versenyt. A készülékgyártók, mobilszolgáltatók és fogyasztók maguk dönthetnek arról, hogyan használják az Androidot és melyik alkalmazásokat szeretnék használni".

Az Európai Bizottság egy 23 oldalas, 82 kérdésből álló kérdőívet juttatott el a készülékgyártókhoz és szolgáltatókhoz, amelyek a Google és az Andoid licencelési gyakorlatát, valamint az operátorokkal és gyártókkal kötött megállapodásainak körülményeit firtatják. A válaszadás határideje 2013. július 26. a Financial Times szerint, a Bizottság pedig a beérkezett reakciók alapján dönthet arról, hivatalosan is vizsgálatot indít-e az ügyben. Még a hivatalos vizsgálat megindítása sem jelenti azt ugyanakkor, hogy a Google-t vétkesnek fogják találni vagy hogy meg fogják büntetni.

Más ügye is van a Google-nek

A keresőcég ellen egyébként már folyik egy másik vizsgálat az Unióban, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy a Google a keresőpiaci fölényét illegálisan használta-e fel saját szolgáltatásainak előnye érdekében. Az EU és a panasztevők azt kifogásolták, hogy a Google saját szolgáltatásait helyezi előtérben a keresőtalálatok között, így a keresés terén élvezett európai monopolhelyzetét a versenytársak ellen fordítja más területeken is. A Google a vizsgálat beindulását követően teljes együttműködéséről biztosította az európai hatóságokat - a vállalat javaslatokat tett arra, hogyan módosítja keresőjének működését, hogy elkerülje a komolyabb szankciókat.

A kereső és az Andoid kapcsán indított vizsgálatok hivatalosan ugyan függetlenek, valójában azonban a panaszosok köre azonos -  a Google versenytársai állnak a háttérben, köztük a Microsoft, az Oracle és a Nokia is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.