Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 7. 10:09

2009 óta először csökkent a tárolópiac

2012 első negyedévéhez viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent a külső lemezes tárolók piaca az IDC szerint. A fejlődő országokban továbbra is tart a növekedés, azonban ez nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a fejlett piacokon tapasztalt csökkenést.

Az év első negyedévben a külső lemezes tárolók piaca 5,9 milliárd dollárt tett ki az IDC elemzőcég friss adatai szerint, ami 0,9 százalékos éves csökkenést jelent. A teljes tárolópiac (belső és külső) leszállított kapacitás is a korábbiaknál 26 százalékkal nőtt, és így 7,8 exabájtot tett ki.

A gyártói rangsorban két trend figyelhető meg. A kimondottan a tárolókra koncentráló EMC és NetApp egyre inkább elszakad a mezőnytől, az öt nagy gyártó közül csak ez a két cég tudta növelni forgalmát a csökkenő piacon, amivel részesedést nyertek. Az EMC tárolópiaci forgalma megközelítette az 1,8 milliárd dollárt az IDC szerint, ami 30 százalék feletti bevételarányos részesedést jelentett a massachusettsi cég számára. A második helyen álló NetApp 4,5 százalékos bevételnövekedést és majdnem 15 százalékos részesedést ért el.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

E két cégtől leszakadva, egymáshoz közeli bevételi adatokkal jönnek a többiek. Az IBM, a Hitachi és a HP tárolópiaci árbevétele egyaránt csökkent a most véget ért negyedévben, mindannyian részesedést vesztettek. A legnagyobb zuhanást a HP produkálta, az átalakulóban levő cég forgalma több mint 17 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest. Az IBM és a HP tárolókínálata egyaránt átalakulóban van, de másképp. Az IBM-nél a DS8000 sorozatú nagy tömbök mellé árbevételben egyre inkább felnőnek a kisebb méretű, de jól skálázódó megoldások, mint amilyen az akvizícióval megszerzett XIV, valamint a Storwize V7000, amely sokoldalúságának és árának köszönhetően váratlanul népszerű lett a piacon.

A HP problémái egészen mások: a cégnél Mark Hurd alatt lényegében leálltak a technológiai fejlesztések, amelynek köszönhetően a tárolókínálat (EVA, MSA, XP) is elavulttá vált. A portfólióban keletkezett lyukakat a vállalat felvásárlásokkal próbálta meg betömni, azonban az így megszerzett új technológiák (3PAR, IBRIX, LeftHand) még nem tudták elérni a "legacy" tárolók forgalmát. Időre van szükség, hogy a HP-vásárlók is "veszik az üzenetet", hogy a HP kínálata teljes technológiai frissítésen esett át.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.