:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 6. 10:10

Ezt tudja a Windows Server 2012 R2

A héten zajló TechEd rendezvényen nem csak a Windows 8.1 vállalati újdonságairól beszélt a Microsoft, hanem arról is, milyen fejlesztések érkeznek a Windows Server 2012 R2-be.

A Windows Server 2012 R2 lényegében a "szerveroldali Windows 8.1", vagyis egy nagyobb frissítése az operációs rendszernek. A Microsoft a névvel is igyekszik hangsúlyozni, hogy itt nem csupán egy szervizcsomagról van szó, a Windows Server 2012 R2 számos funkcionális újdonságot tartalmaz, amelyek a virtualizáció, adattárolás, hálózat, menedzsment és biztonság köré csoportosulnak. Ezekből a fejlesztésekből szemezgettünk.

Virtualizáció

A Windows Server 2012 számos újdonságot hozott a virtualizáció területén, az R2-vel folyatatódnak a fejlesztések, az operációs rendszert úgy alakította ki a Microsoft, hogy a legnagyobb telepítéseket is ki tudja szolgálni. Az új verzióban a Hyper-V már 320 processzormagig és 4 terabájt memóriáig tud nyújtózni, ekkora lehet egy fizikai szerver legfeljebb, az egy időben futó virtuális gépek száma 1024, a maximális lemezkép-méret pedig 64 terabájt (VHDX), amelyet menet közben, a VM leállítása nélkül át is lehet méretezni. Az új Hyper-V segítségével legfeljebb 64 csomópontot tartalmazó fürtök építhetők, egy ilyen fürtön legfeljebb 8 ezer VM futhat egyszerre.

A virtuális gépek leállítás nélküli mozgatása még gyorsabban történhet mint eddig, köszönhetően a VHD/VHDX tömörítés bevezetésének. A Microsoft állítása szerint a lemezképeket szélsőséges esetben felére is össze tudja nyomni a Hyper-V, így a VM gyorsabban költözhet egyik fizikai szerverről a másikra. A "live migration" képességhez a virtualizációs köztesréteg RDMA-támogatást is igénybe tud már venni, levéve a feladatok egy részét a CPU válláról, ami tovább növeli a migráció sebességét.

A Hyper-V új képessége a Hyper-V Replica, amely egy virtuális gép előre beállított időközönként (30 másodperc-15 perc) történő aszinkron tükrözését jelenti, jellemzően egy távoli szerverre - katasztrófa esetén a replikából viszonylag zökkenőmentesen helyreállítható a rendes üzletmenet. Lehetőség van másodlagos és harmadlagos site-ra is replikálni a VM-eket. Nagyvállalati tárolók a távoli replikációt régóta kínálják, a Windows Server 2012 R2 Hyper-V-ben ez gyakorlatilag az operációs rendszer, illetve a hypervisor része, nem kell érte felárat fizetni és bármilyen IP-hálózaton működik. A távoli adatközpont pedig lehet akár a felhő is, erről gondoskodik a Windows Azure Hyper-V Recovery Manager.

Vegyes környezetek üzemeltetői számára jó hír, hogy az új Hyper-V jobb támogatást biztosít Linux operációs rendszerekhez. A Dynamic Memory most már linuxos VM-ek számára is lehetővé teszi a dedikált memória méretének növelését vagy akár csökkentését is. Ezzel az igényektől függően sűríthetők a virtuális gépek egy szerveren, jobb kihasználtságot eredményezve. Beállítható minimális memóriaméret (ez alacsonyabb is lehet az induló méretnél), maximális méret, a VM leállítása nélkül változhat a géphez rendelt memória, a nem használt kapacitás pedig átadható más VM-nek. További jó hír a Linux-felhasználóknak, hogy a legnagyobb disztribúciók (pl. Red Hat, SUSE, CentOS, Ubuntu) integrációjához szükséges Linux Integration Services (LIS) csomagokat a Hyper-V tartalmazni fogja, azokat nem kell az üzemeltetőknek külön letölteni és telepítenie.

03:31
 

Key Features In Windows Server 2012 R2 Explained

Még több videó

Adattárolás

Az új Windows Server kapcsán kiemelt szerepet kaptak az adattárolással kapcsolatos fejlesztések. A Windows Server 2012 nagy dobása volt a Storage Spaces, ehhez most csatlakozik a Storage Tiering, azaz az automatikus tárolórétegezés. A Storage Spaces-en alapuló technológia pont azt tudja, amit a nagyvállalati tárolókban már évek óta láthatunk, a legsűrűbben elért adatokat automatikusan a legnagyobb teljesítményű tárolórétegre (pl. SSD) mozgatja. A granularitás a fájlszintnél is kisebb, azaz lehetséges egy több gigabájtos vagy terabájtos adatbázisnak csak egy részét elmozgatni, ha csak ott van sűrű elérés.

A Windows Server 2012-ben jelent meg az SMB Transparent Failover, amely lehetővé tette az SMB fájlmegosztások transzparens, kliensek számára gyakorlatilag észrevehetetlen átmozgatását egy fürt csomópontjai között. Az R2-ben újdonság az SMB Scale-Out képesség, amely lehetővé teszi ugyanazoknak a mappáknak a megosztását több szerverről is, terhelésmegosztással - akár egy kliens terhelése is megosztható több szerver között. Az SMB újabban pedig megosztások mentén, nem csak fájlszerverek mentén menedzselhető.

Virtualizált környezetben lehet elsősorban hasznos, de a tárolással kapcsolatos újdonság a Storage QoS, amellyel a túlságosan I/O-intenzív feladatot futtató virtuális gépek diszkigényét lehet keretek köré szorítani, hogy ne sajátítsák ki teljesen az I/O teljesítményt, folyamatos várakozásra kényszerítve a többi VM-et. Emellett beállíthatók riasztások is arra az esetre, ha egy gép számára elérhető I/O sávszélesség a szükséges alá csökken, így a rendszergazdák idejében kezelni tudják a helyzetet. Új storage management API-k is kerülnek a Windows Server 2012 R2-be, amelyek révén automatizáltan kezelhetők bizonyos adattárolással kapcsolatos feladatok.

Virtualizált desktop környezeteket építők számára érdekes képesség, hogy a VDI tároló-deduplikáció most már az "élő" VHD-kat is képes feldolgozni, vagyis egy virtuális gépet leállítás nélkül lehet deduplikálni, csökkentve annak helyigényét.

Hálózat, menedzsment

A hálózati és felügyeleti képességek fejlesztésével a Microsoft célja, hogy a Windows Server 2012 R2 minél alkalmasabb legyen nagy cloud-telepítéseket kiszolgálni. A hálózati fejlesztések alapja a Windows Server 2012-ben bevezetett hálózatvirtualizáció, valamint a virtuális hálózati switch. Ezekre épülnek fel olyan új képességek mint a multi-tenant VPN átjáró, amivel a Windows Server 2012 R2 telepítések alkalmasak akár több ügyfél kiszolgálására is VPN-en keresztül, a csatlakozó felhasználók csak a számukra fenntartott erőforrásokhoz férnek hozzá. A Windows Server 2012-ben bevezette a Microsoft az IP Address Managementet, amely egy kényelmes lehetőséget biztosít az IP-címek kezelésére. Az R2-ben ez a virtuális IP-címek kezelésével bővül, egyetlen nézetből lehet ezután kezelni a fizikai és virtuális IP-címeket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cloudok egyik fontos ismérve a használatalapú számlázás, de ehhez a használatot mérhetővé is kell tenni. A Windows Server 2012 R2-ben erre beépített eszközök vannak, a Hyper-V minden VM-ről jegyzi az elhasznált CPU-időt, a virtuális gép által használt memória méretét (minimum és maximum), a felhasznált lemezterületet (minimum és maximum), valamint a hálózati forgalom (kimenő és bemenő) mennyiségét.

Az automatizációt az új, még többet tudó Server Manager mellett a PowerShell 4.0 hivatott javítani, utóbbi 3 ezer teljesen új cmdlettel és az operációs rendszerbe épített Integrated Scripting Environmenttel (ISE) érkezik. A Server Manager a fizikai és virtuális szerverek mellett offline virtuális lemezképeket is tud kezelni, a gépeket különböző szempontok szerint csoportosítani lehet, egy-egy műveletet pedig egy csoport több tagján is elvégezhetnek a rendszergazdák.

Év vége előtt

A Windows Server 2012 R2 végleges verziója feltehetően valamikor az ősszel jelenik meg. A hivatalos tájékoztatás szerint az első nyilvános előzetes még június vége előtt befut, a HWSW tippje szerint a Windows Server 2012 R2 preview a Windows 8.1 előzetessel együtt, június 26-án fog érkezni - ezen a linken lehet feliratkozni értesítésre. Az opeációs rendszer újdonságairól bővebben a hivatalos blogban lehet olvasni. A Windows Server 2012 újdonságaival a HWSW tavaly egy három részes cikksorozatban foglalkozott, az írások itt (1, 2, 3) érhetők el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.