Szerző: Koi Tamás

2013. május 21. 10:49

Elkészült a WebKit-alapú Opera

Elkészült a norvég Opera Software első WebKites böngészője, melyet az androidos felhasználók számára tett először elérhetővé a vállalat. Az új verzióban megmaradt a tömörítési algoritmus, mellyel lassú, terhelt mobilhálózatokon is gyors oldalletöltésre számíthat a felhasználó.

Az Opera Software a hét elején kiadta az Opera webböngésző első olyan változatát, mely a saját fejlesztésű Presto motor helyett immár a WebKitre és a Chromium keretrendszerre épül. A szoftverfejlesztő idén februárban jelentette be, hogy feladja saját renderelőmotorját és idővel minden platformon WebKitre áll át. A sort az Android nyitotta, rövidesen várhatóan a browser asztali változata is teljesen megújulhat.

Az új Opera for Android nem csak a felszín alatt, hanem a felszínen is tartalmaz számos újdonságot. A kezelőfelület teljesen átalakult a korábbi verziókhoz képest és immár teljes mértékben illeszkedik az Android Holo interfész-dizánjába. A böngésző új kiadásában kis mértékben átalakult, kibővült a Speed Dial funkció is, melynek részeként megjelent a Discover funkció, ami egyfajta integrált hírolvasónak, hírgyűjtőnek fogható fel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A böngészőnek továbbra is egyedi jellegzetessége a tömörítéssel és proxyalapú technológiával dolgozó megoldás, mely korábban Opera Turbo néven futott, az új verziótól azonban a fejlesztők Off-Road módnak hívják ezt az üzemmódot. Az Opera Mininél is alkalmazott eljárás lényege, hogy a bekapcsolást követően a böngésző valójában a weboldal előre lerenderelt változatát tölti be, az adatok pedig az Opera szerverei és a kliens közt tömörített adatcsatornán mozognak. Ezzel a megoldással a lassabb (mobil)hálózatokon is megfelelő oldalbetöltési időt érhetnek el a felhasználók.

A megújult változatban egyesült a címsor és a keresősáv, akárcsak a Chrome esetében, kis  mértékben átalakult a böngészőfülek kezelése, illetve az előzmények megjelenítése. Új funkció, hogy a felhasználó elmenthet tetszőleges számú weboldalt későbbi olvasásra, így olyan helyeken is használhatja a böngészőt, ahol egyáltalán nincs sem mobilos, sem Wi-Fi alapú internetelérés.

Az Opera for Android első, WebKites verziója elérhető a Google Play Store-ból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról