Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 3. 07:50

Nem tudott megállapodni a Lenovo és az IBM

Megfeneklettek a tárgyalások az IBM x86 szerverrészlegének eladásáról, írja a Wall Street Journal és a Fortune magazin. A két amerikai üzleti lap bennfentes forrásoktól úgy értesült, az IBM és a Lenovo hosszú hetekig tartó egyeztetés után nem tudott dűlőre jutni az árral kapcsolatban.

Amint azt a HWSW is megírta néhány hete, a Lenovo előrehaladott tárgyalásokat folytatott az IBM x86 szerverrészlegének átvételéről. A Lenovo jelenleg is rendelkezik szerverekkel, azonban a piacon nem tartozik a meghatározó szereplők közé, még Kínában sincs az élvonalban. Az IBM részlegének átvételével a vállalat gyakorlatilag piacot vásárolna, további növekedési lehetőségre tenne szert, illetve a megszerzett ügyfeleket az IBM-től átvett termékek mellett saját PC-ivel is támadhatna.

A lehetőség azonban nem ért meg a Lenovónak annyi pénzt, amennyit az IBM kapni szeretett volna. A WSJ és a Fortune is úgy tudja, a felek nem tudtak megegyezni az árban, a Lenovo állítólag 2,5 milliárd dollár körüli összeget kínált, amely lényegesen alacsonyabb volt a Nagy Kék elvárásainál. Hogy utóbbi pontosan mennyi, az nem tudni, bennfentes források 2,5-4,5 milliárd dollár körüli vételárról fecsegtek, amikor a tárgyalások híre kipattant, de hallani lehetett 6 milliárd dolláros összegről is. Egy forrás szerint a tárgyalóasztaltól való felállás trükk is lehet a Lenovo részéről, a cég így próbálhatja meg rávenni az IBM-et egy alacsonyabb ajánlat elfogadására. A cégek továbbra is nyitottak a megegyezésre, továbbra is van esély arra, hogy a IBM x86 szerverrészlege a Lenovónál kössön ki.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Nagy Kék számára láthatóan nem kulcsfontosságúak az Intel-alapú szerverek, amelyek piacán egyébként egyre hátrébb csúszik a cég a HP, valamint a Dell mögött. A terület erősen kommoditizálódik, az gyártók egyre kevesebb saját, megkülönböztető innovációt tudnak hozzátenni az azonos vagy hasonló alkatrészekből felépülő termékekhez - nem véletlen, hogy az x86 szervereket sokszor iparági szabványos szerverként is nevezik. A folyamat következménye, hogy a nyereség a chipgyártóhoz (Intel), valamint a szoftvergyártókhoz (Microsoft, Red Hat, stb) vándorol, hasonlóan a PC-piachoz.

A fenti okok tükrében dönthetett a mind magasabb profitabilitásra törekvő, PC-üzletágát a 2000-es évek elején a Lenovónak eladó IBM a szerverrészlegének karcsúsításához. A vállalat szerverüzletága három fő termékvonalból áll, a mainframe-ekből, a saját fejlesztésű POWER processzorokra épülő rendszerekből (p, i), valamint az x86 szerverekből. Az egyes területeken elért árbevételt nem részletezi az IBM, elemzői becslések szerint az x86 terület az évi 15 milliárdos bevétel mintegy harmadát adhatja. A nyereségességről még becslések sem állnak rendelkezésre.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról