Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 25. 09:39

Egységfront alakult a MySQL ellen

Összeáll a SkySQL és a MariaDB csapata, a cél a közös termékfejlesztés révén egy még potensebb nyílt forrású adatbázis létrehozása. A MariaDB közben egyszer népszerűbb, több Linuxból kiszorította a MySQL-t, a Wikipedia is erre áll át.

Egyesíti erőit a SkySQL és a MariaDB-t fejlesztő Monty Program. Mindkét vállalat a MySQL volt alkalmazottaiból alakult, miután a nyílt forrású adatbázis mögött álló cég beolvadt a Sunba, majd azt megvette az Oracle.

MariaDB+SkySQL= SkySQL

A MySQL társalapítója, Michael "Monty" Widenius által létrehozott Monty Program egyrészt támogatási szolgáltatásokat nyújt a MySQL-hez, valamint 2009-ben létrehozta a MariaDB adatbázist, amely a MySQL forkolásából jött létre. A SkySQL szintén az Oracle-Sun felvásárlás után alakult a MySQL kötelékébe tartozó szakemberekből, akik saját adatbázissal nem rendelkeznek, de támogatást, oktatást és egyéb szolgáltatásokat kínálnak MySQL-hez és MariaDB-hez. A SkySQL emellett anyagilag támogaja a MariaDB fejlesztését.

A két cég most egyesíti erőit, a Monty Program és a SkySQL összeolvad és a jövőben SkySQL néven működik tovább, fejleszti a MariaDB-t, illetve támogatási és más szolgáltatásokat kínál hozzá, valamint a MySQL-hez. Az ügylet, amelynek pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, várhatóan néhány hónapon belül lezárul. Az egyesült céget Patrik Sallner vezeti, aki jelenleg a SkySQL elnök-vezérigazgatója, Michael Widenius pedig a tavaly decemberben létrejött MariaDB Foundation műszaki vezetői tisztségét fogja betölteni, áll a kiadott közleményben.

"A MySQL adatbázis az első lányom, My után kapta a nevét. A MariaDB adatbázist a második lányomról neveztem el Mariának" - mondta Michael Widenius. "Ez az összeolvadás és a MariaDB Foundationben betöltött szerepem biztosítani fogja, hogy a MariaDB örökre nyílt forrású marad. A vállalati és közösségi MySQL és MariaDB-felhasználók a legjobb termékekből, szolgáltatásokból és támogatásból profitálnak, amelyeket a SkySQL biztosít. És ki ne akarná a legjobbat a gyerekeinek?"

MariaDB-re áll át a Wikipedia

Az összeolvadás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Wikimedia Foundation a MySQL lecserélése mellett döntött, az új adatbázis pedig az emblémájában fókát szerepeltető MariaDB lesz. A német és angol nyelvű Wikipedia, valamint a Wikidata már a MariaDB 5.5 verziójára került át, és rövid időn belül az összes adatbázisát MariaDB-re fogja cserélni a szabad enciklopédia mögött álló szervezet, amely eddig a MySQL 5.1 Facebook által módosított verzióját használta.

Asher Feldman projektvezető szerint a Facebook MySQL-csapatában a legjobb adatbázis-mérnökök dolgoznak, és a Wikipedia elégedetten használta az általuk módosított MySQL-t, azonban a MariaDB olyan extra fejlesztéseket tartalmaz, amely révén a teljesítmény még tovább javítható, a válaszidők csökkenhetnek, ez pedig különösen fontos a Wikipedia számára - az angol oldalra csúcsidőben másodpercenként 50 ezer lekérés esik be. Ilyen képességek között említette Feldman a lekérések jobb optimalizációját, illetve a "buffer pool" elmentésének lehetőségét, amelynek köszönhetően egy szerver újraindítása után gyorsabban felveheti a ritmust.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Feldman blogbejegyzése szerint a Wikipedia csapata a tesztelés során több kis hibát is talált a MariaDB-ben, azonban az adatbázis fejlesztőcsapatával együtt ezeket gyorsan sikerült elhárítani. A valós feladatok alatt végzett benchmarkokban a MariaDB teljesítménye a fejlesztéseknek köszönhetően 4-15 százalékkal jobb volt a korábbi szoftvernél, csak elvétve lehetett lassulással találkozni.

A döntésben nem csak a MariaDB teljesítménye játszott szerepet, hanem az is, hogy ez teljesen szabad szoftver. "A szabad kultúra mozgalom támogatóiként a Wikimedia Foundation erősen a szabad szoftverek felé hajlik, ebbe beletartoznak azok a projektek, amelyek kódja nem tér el a különböző konstrukciókban licencelt ingyenes és vállalati verziók között." A MySQL esetében ez nem áll fenn, az Oracle irányítása alatt fejlesztett adatbázis vállalati, fizetős verziója több olyan képességet is tartalmaz, amely az ingyenes, szabadon használható kiadásból hiányzik.

Hoppon maradhat az Oracle?

A SkySQL és a MariaDB egyesülése akár már középtávon keresztbe tehet az Oracle-nek: hasonlóan az OpenOffice-hoz, a MySQL mögül is elapadhat a közösségi támogatás, a fejlesztők átpártolhatnak a MariaDB-hez, ezzel párhuzamosan a MyQL kikerülhet a nagy Linux-disztribúciókból is - az OpenSUSE 12.3-ban már a MariaDB az alapértelmezett relációs adatbázis, és a Fedorában is napirenden van az Oracle kezében levő adatbázis lecserélése egy tisztán közösségi verzióra - a Fedora 19 már a MariaDB-t fogja tartalmazni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.