Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 23. 14:57

Hackerversenyt indít a BalaBit és a Silent Signal

Közösen indít hackerversenyt a biztonsági szoftvereiről ismert BalaBit, a Buherablog, illetve a Silent Signal. A játék célja: tanulási lehetőséget biztosítani a szakembereknek. A győztes részt vehet a holland Observe Hack Make 2013 konferencián.

A hazai IT-biztonsági piac meghatározó szereplői szervezik a "Ghost in the Shell Control Box: The Ultimate Hacker Playground" fantázianevű játékot, amelyre már lehet regisztrálni az esemény honlapján.

A játék négy, egyre nehezedő pályából áll. A játékosok feladata megszerezni az irányítást a rendszerek felett, ehhez SSH hozzáférést kell szerezniük és a root felhasználóhoz tartozó proof fájlt el kell küldeniük a játék szervezőinek az erre a célra létrehozott felületen keresztül. Ezt követően kapják meg a játékosok a következő feltörendő géppel kapcsolatos információkat. A gépek egyre keményebb védelmi mechanizmusokkal vannak ellátva - ígérik a szervezők. A játékhoz használt virtuális gépeket a szervezők legkésőbb óránként újraindítják, ezzel biztosítva, hogy a játékot ne lehessen "elrontani". Aki ezzel próbálkozik, esetleg más játékosokat akadályoz, azt a versenyből egyébként is kizárják.

A feladatok során olyan biztonsági réseket, hiányosságokat kell felhasználni, amelyekkel vagy amilyenekhez hasonlóakkal a Silent Signal szakértői találkoznak. "A hackerverseny pályáinak felépítéséhez valós rendszereket vettünk alapul, majd csavartunk még egyet a feladatokon. Aki kipróbálja és megoldja őket, elmondhatja magáról, hogy éles helyzetben is sikerrel vethetné be tudását" - mondta el Varga-Perke Bálint, a Silent Signal IT-biztonsági szakértője, a Buherablog szerzője.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A feladatok teljesítéséért pontot lehet szerezni, emellett a megoldáshoz szükséges időt is mérik a szervezők. A sorrend kialakításánál értelemszerűen a pontszám a döntő, pontegyenlőség esetén pedig a gyorsabb versenyző kerül előrébb a rangsorban, mondta el a HWSW-nek Varga-Perke Bálint. A versenyre már lehet regisztrálni, a játék május 13-án kezdődik és egy héten át tart - a kezdésről és a további tudnivalókról a jelentkezés után minden versenyzőt értesítenek.

"A napokban fogadták el a magyar információbiztonsági törvényt. Ahhoz, hogy a jogszabály elérje a célját, nagyszámú, hozzáértő szakemberre lesz szükség. A Balabit és a Silent Signal versenye be fogja mutatni a jelentkezőknek, hogy milyen kihívásokkal kell majd megküzdenie azoknak, akik a törvény hatálya alá tartozó szervezeteknél a biztonsággal szeretnének foglalkozni” – mondta el Dr. Krasznay Csaba, a HP biztonsági szakértője, a Buherablog társszerzője.

A győztes kiutazhat a Hollandiában négyévente tartott Observe Hack Make konferenciára, a második és harmadik helyezett pedig 60, illetve 40 ezer forintos támogatást kap bármely, általa választott számítástechnikai eszköz megvásárlásához.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról