:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 15. 15:25

Drágán érkezik a 13-as Taichi

Borsos végfelhasználói árat kapott az ASUS tabletté konvertálható ultrabookjának nagy testvére. A Taichi immár 13,3 hüvelykes méretben is elérhető az eddigi 11,6-os verzió után, de mélyen zsebbe kell nyúlni az innovatív kivitelű gépért.

A Taichi két Full HD-s IPS-panellel rendelkezik, ezek közül a koncepció szerint a külső érintésérzékeny. Mindkét kijelző 13,3 hüvelykes, a külső összecsukott állapotban aktív, ilyenkor egyszerűen, nagyméretű tabletként használható a rendszer. Kinyitva a belső, nem érintésérzékeny kijelző is bekapcsol, de tovább használható a külső is, például kisebb hallgatóság számára adhatunk így prezentációt. Az elgondolás szerint két kijelző között tükrözhető vagy kiterjeszthető a Windows felülete, így a két kijelzőn akár két különböző alkalmazás is futhat egyszerre.

Erős ultrabook

A Taichi-t először tavaly nyáron mutatta be az ASUS és októberben, a Windows 8 rajtja után vált elérhetővé a termék. A 11,6 hüvelykes modell méretben is közelebb állt a megcélzott tablet-szegmenshez, mint 13,3-as egység, ez utóbbi azonban a nagyobb kijelzőméretnél fogva testhezállóbb lehet a professzionális felhasználók számára. Ebben segít, hogy a külső kijelző ceruzával is használható, tehát komolyabb alkalmazásokban is használható a beviteli eszköz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A teljesítményre nem lehet panasz, a Taichi 31 Intel Core i5 és i7 processzorokkal lesz elérhető, igaz, az ultrabook-besorolásnak megfelelően alacsony fogyasztású, U verzióban. Szériafelszereltség lesz az SSD is, 128 illetve 256 gigabájtos kapacitással. Memóriában sajnos kissé visszafogott a modell, csak 4 gigabájtnyi nem cserélhető modult kapott. A gép tömege 1,56 kilogramm, ehhez 17,4 milliméteres vastagság társul, az "igazi" tabletekkel tehát egyik tekintetben sem kel versenyre. Az akku kapacitása 53 wattóra, ezzel mintegy 5 órán keresztül üzemképes könnyű felhasználás mellett.

A híd túl messze van

A PC-piacon tovább folyik a tavaly ősszel beindult trend, a gyártók folyamatosan keresik a tabletek és a noteszgépek közötti hidat, az olyan modelleket, amelyek egyszerre képesek ötvözni mindkét kategória legjobb tulajdonságait. Erre játszik rá egyébként maga a Windows 8 is, az operációs rendszert pontosan ilyen hídként tervezte meg a Microsoft, a Modern (született Metro) felület hivatott arra, hogy a tabletes funkcionalitást lehetővé tegye. A Surface RT és a Surface Pro is ilyen híd-eszközként igyekszik megtalálni a piacát, egyelőre jórészt sikertelenül.

A gyártók próbálkozásai egyre extrémebbek, a billentyűzetbe dokkolható tablet (ASUS Transformerek) után a teljesen hátraforduló kijelző (Lenovo IdeaPad Yoga), a felcsúszó érintőpanel (Sony VAIO Duo 11) is ugyanarra a kérdésre keresi a választ. Az ASUS mindenesetre nem adja fel, erre bizonyíték a most megjelent Taichi 31 is, bár kérdéses, hogy ezen az áron milyen fogadtatásra lel majd a hazai piacon. A Taichi 31 ugyanis április végén jelenik meg a magyarországi boltok polcain, az ajánlott végfelhasználói ára 420 ezer forint lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.