Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 9. 11:15

A Lenovo is csak kísérletezik a kialakításokkal

Óriástablet, dokkolható x86-os ThinkPad és 11 hüvelykes hátrahajtható gép is került ki a Lenovo műhelyéből, majd a fogyasztók eldöntik, melyik a legjobb ötlet.

Apróbb Yoga, "tépd és tekerd" Helix

A Yoga a tavalyi CES egyik nagy sztárja lett, az ősszel, a Windows 8-cal debütált gép azonban x86-os változatban csak 13 hüvelykes méretben volt elérhető, a 11-es kiadás Tegra 3 alapokon Windows RT-t futtatott. A gyártó is érezte, hogy a teljesen hátrahajtható kijelző koncepciója igazán ebben a kis méretben működik, tavaly azonban még nem állt rendelkezésre megfelelő Intel processzor ehhez. Az új szuperalacsony fogyasztású Core processzor köré azonban más sikerült felépíteni a kisebbik Yogát is, ez IdeaPad Yoga 11S néven lesz elérhető, 800 dolláros listaáron - ez mindössze 70 dollárral magasabb, mint az ARM-os modellé.

ThinkPad Helix - hátraarc

A ThinkPad Helix egy másik koncepció megtestesülése, a tablet+billentyűzet-dokkoló kialakítást hozza. A Lenovo azért hozzátett az ASUS által már egy ideje csiszolt recepthez, a Helix ugyanis noteszgépként is dokkolható, de a tablet egység ki is fordítható és így is összehajtható a gép - ez a "rip and flip, vagy "tépd és tekerd" kialakítás). A 11,6 hüvelykes tablet rész nem túl könnyű, 835 gramm, ami sokszorosa a 7 hüvelykes tableteknek, de a 10 hüvelykeseknél is jóval nehezebb, így azonos kényelmet ne várjunk azért tőle. Cserébe nyilván jóval nagyobb teljesítmény jár, mint az ARM-os tabletek esetében, dokkolóval együtt pedig elérhető a 10 órás üzemidő is.

Játékos desktop és innovatív notesz

A Lenovo egészen eddig nem állt elő saját játékra kihegyezett asztali géppel, ennek vet véget az Erazer X700 névre keresztelt monstrum. A ház formatervezésénél a gyártó kissé elvetette a súlykot, a futurisztikus formákkal operáló, kivilágított doboz már inkább karikatúrának tűnik, mint véresen komoly csúcsgépnek. A beépített hardver azonban már megfelel a legmagasabb igényeknek, az AMD új (átcimkézett) csúcs-GPU-ja, a Radeon HD 8970 teljesít szolgáltatot, akár párban is, egyenként 3 GB grafikus memóriával. A gép NVIDIA-ízben is elérhető, a középkategóriás GTX 660 érhető el, igény esetén SLI konfigurációban. A processzorban is hozza a csúcsot a Lenovo büszkesége, Core i7 Extreme processzorokból válogathat a megrendelő.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Érdekesebb megoldást mutat azonban a Lenovo Y sorozatú, játékra szánt noteszgépe. A gépek ugyanis változatos hardverrel egészíthetőek ki az UltraBay bővítőn keresztül, így a szokásos optikai meghajtón kívül HDD-vel, extra hűtéssel is kiegészíthető az eszköz tudása, de ha keveselljük a gép grafikus teljesítményét, extra GPU-val is bővíthetjük azt. Az UltraBay foglalatban egy második NVIDIA GT 650M kapott helyet, hűtőrendszerrel együtt, amely számottevő gyorsulást hozhat.

Digitális társasjáték - IdeaCentre Horizon

A játékra tervezett gépek táborába sorolnánk a Lenovo új egybegépét is, a IdeaCentre Horizon AiO-t. Ez egy "hagyományos" érintőkijelzős asztali egybegép, különlegessége, hogy vízszintesen az asztalra fektethető, ilyenkor pedig társasjáték-platformként üzemel. Ehhez a gép 10 érintést egyszerre követni képes érintőkijelzőt kapott, de a gyártó a perifériákkal sem spórolt, négy joystick és Bluetooth-os dobókocka is jár hozzá. A Lenovo néhány játékot elő is telepít a gépre, így van Monopoly, Draw Race 2 és Raiding Company, a lista a gyártó saját alkalmazásboltjából tovább bővíthető Windows-alapú és androidos alkalmazásokkal - ez utóbbit a BlueStacks emulációs környezet teszi elérhetővé.

a címlapról