Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 28. 13:01

Készül a Sony konvertálható tabletje is

A Windows 8 októberi rajtjához közeledve egyre több gyártó tabletje szivárog ki. A VAIO Duo 11-gyel a Sony nevez be a várhatóan sűrű mezőnybe, nem is esélytelenül.

A kiszivárgó képek szerint már készül a Sony VAIO Duo 11, a japán gyártó konvertálható, Windows 8-at futtató tabletje. A nevének megfelelően 11 hüvelykes kijelzővel rendelkező érintőkijelzős modell beépített billentyűzettel rendelkezik, amely kinyitott állapotában támaszként is szolgál. Ezzel a Sony nem követte a Microsoft Surface koncepcióját, a billentyűzet nem lecsatolható tartozék. A billentyűzet egyébként a képek tanúsága szerint háttérvilágítást kapott - ez arra enged következtetni, hogy a Sony a prémium kategóriába szánja az új modellt.

Összecsukott állapotában a Duo 11 egy kissé vastag tablet formáját ölti fel, a billentyűzet teljesen beleolvad a készülékházba, a mechanika kialakításának köszönhetően pedig a hátlap teljesen sík maradhat ilyenkor. Ez a Surface hátrahajtott billentyűzete, vagy épp a Lenovo IdeaPad Yoga esetén nem igaz, a billentyűzet mindkét esetben kifelé mutat hátul. A Sony megközelítésének hátránya ugyanakkor, hogy a kitámasztó mechanizmus az alapterület jelentős részét elfoglalja, így érintőpanelnek a billentyűzet alatt már nem marad helye, azt pöcökegér helyettesíti.

A Duo 11 specifikációiról egyelőre nem sokat tudni, a képeken is látható Office futtatására például az ARM-on futó Windows RT is képes, így még az sem állítható biztonsággal, hogy x86-os rendszerű processzort használ a gép. A kijelző azonban képes lesz érintőceruza kezelésére is, ami jelentősen kibővíti a tablet használhatóságát - jegyzetelésre, rajzolásra a ceruza alkalmasabb, mint az egyszerű multitouch érzékelés.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Sony tehát nem csak androidos tabletekkel kíván tehát a piacon lenni, hanem a VAIO sorozat tagjaként, Windows alapokon is készít ilyen terméket. Az Android mellett egyébként elkötelezett gyártó nem engedheti meg magának, hogy ne indítson csatába a redmondi rendszert használó terméket, annak ellenére, hogy az natív integrációt nyújt az Xbox ökoszisztémával - a Sony legnagyobb konzolos ellenfelével.

Amennyiben a VAIO Duo 11 Windows RT-t használ, akkor biztosan csak jövőre kerül piacra, mivel az idei, a Microsoft által is ellenőrzött listára a Sony nem iratkozott fel. Amennyiben azonban x86-os processzort használ, elvben akár az ünnepi szezonra is a boltok polcaira kerülhet a Sony kis gépe.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról