Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 28. 13:01

Készül a Sony konvertálható tabletje is

A Windows 8 októberi rajtjához közeledve egyre több gyártó tabletje szivárog ki. A VAIO Duo 11-gyel a Sony nevez be a várhatóan sűrű mezőnybe, nem is esélytelenül.

A kiszivárgó képek szerint már készül a Sony VAIO Duo 11, a japán gyártó konvertálható, Windows 8-at futtató tabletje. A nevének megfelelően 11 hüvelykes kijelzővel rendelkező érintőkijelzős modell beépített billentyűzettel rendelkezik, amely kinyitott állapotában támaszként is szolgál. Ezzel a Sony nem követte a Microsoft Surface koncepcióját, a billentyűzet nem lecsatolható tartozék. A billentyűzet egyébként a képek tanúsága szerint háttérvilágítást kapott - ez arra enged következtetni, hogy a Sony a prémium kategóriába szánja az új modellt.

Összecsukott állapotában a Duo 11 egy kissé vastag tablet formáját ölti fel, a billentyűzet teljesen beleolvad a készülékházba, a mechanika kialakításának köszönhetően pedig a hátlap teljesen sík maradhat ilyenkor. Ez a Surface hátrahajtott billentyűzete, vagy épp a Lenovo IdeaPad Yoga esetén nem igaz, a billentyűzet mindkét esetben kifelé mutat hátul. A Sony megközelítésének hátránya ugyanakkor, hogy a kitámasztó mechanizmus az alapterület jelentős részét elfoglalja, így érintőpanelnek a billentyűzet alatt már nem marad helye, azt pöcökegér helyettesíti.

A Duo 11 specifikációiról egyelőre nem sokat tudni, a képeken is látható Office futtatására például az ARM-on futó Windows RT is képes, így még az sem állítható biztonsággal, hogy x86-os rendszerű processzort használ a gép. A kijelző azonban képes lesz érintőceruza kezelésére is, ami jelentősen kibővíti a tablet használhatóságát - jegyzetelésre, rajzolásra a ceruza alkalmasabb, mint az egyszerű multitouch érzékelés.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Sony tehát nem csak androidos tabletekkel kíván tehát a piacon lenni, hanem a VAIO sorozat tagjaként, Windows alapokon is készít ilyen terméket. Az Android mellett egyébként elkötelezett gyártó nem engedheti meg magának, hogy ne indítson csatába a redmondi rendszert használó terméket, annak ellenére, hogy az natív integrációt nyújt az Xbox ökoszisztémával - a Sony legnagyobb konzolos ellenfelével.

Amennyiben a VAIO Duo 11 Windows RT-t használ, akkor biztosan csak jövőre kerül piacra, mivel az idei, a Microsoft által is ellenőrzött listára a Sony nem iratkozott fel. Amennyiben azonban x86-os processzort használ, elvben akár az ünnepi szezonra is a boltok polcaira kerülhet a Sony kis gépe.

a címlapról