Szerző: Koi Tamás

2013. április 8. 14:57

Mobilszolgáltatóként térhet vissza Magyarországra a Tele2

Elképzelhető, hogy a közeli jövőben mobilszolgáltatóként tér vissza a magyar piacra a svéd Tele2. A vállalat március végén jelentette be, hogy eladja orosz érdekeltségét, az így származó bevételből pedig európai terjeszkedését kívánja finanszírozni.

Nem kizárt, hogy hét évnyi kihagyás után az eredeti jelenléthez képest más formában visszatér Magyarországra Svédország egyik legnagyobb telekommunikációs multija, a Tele2. A szolgáltató azután tervezi átstrukturálni európai jelenlétét, hogy múlt hét végén bejelentette, eladja a több mint egy évtizede működő oroszországi leányvállalatát a helyi VTB banknak. Az üzletből összesen 3,5 milliárd dollárnyi bevétele származik a cégnek, amit más piacokon kíván befektetni a vállalat, elsősorban mobil szélessávú szolgáltatások indításába.

A nagyjából 21 millió ügyféllel rendelkező orosz érdekeltség a Tele2 legnagyobb piacának számított, a vállalat ráadásul még így sem volt jelen minden régióban szolgáltatásával. A cég kivonulásához vezető döntéshez hozzájárult, hogy a Tele2 nem nyert LTE-szolgáltatás indítására alkalmas frekvenciát az orosz frekvenciaaukción, így továbbra is kizárólag 2G-s hálózatát tudta volna használni mobilszolgáltatás nyújtásához, miközben versenytársai LTE-alapú megoldásokkal is megjelenhetnek rövidesen a piacon.

Mobilon a hangsúly

A jelenleg 11 országban működő, mintegy 35 millió előfizetővel rendelkező Tele2 számára a vezetékes távközlési piac helyett ma már elsősorban a mobil szélessávú szolgáltatások piaca jelenti a fő növekedési területet. A svéd szolgáltató Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Hollandiában üzemeltet saját mobilhálózatot, több országban pedig virtuális mobilszolgáltatóként van jelen, vagy partnereivel közösen működtet infrastruktúrát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltató legutóbb a tavaly decemberben zárult holland frekvenciaaukción vásárolt magának licencet a 800 MHz-es frekvenciasávban összesen 121 millió euróért - a cég ebben a frekvenciasávban idén LTE-szolgáltatás indítását tervezi. A holland aukció eredményeként a helyi mobilpiac négyszereplőssé bővült.

A Tele2 Magyarországon

A svéd Tele2 2004-ben érkezett Magyarországra, ahol betárcsázós internetszolgáltatást és vezetékes telefonszolgáltatást nyújtott. összesen mintegy 490 ezer előfizetőnek. A cég végül veszteséges időszakot követően 2007-ben vonult ki az országból, a hazai érdekeltséget a HTCC vette meg, mely ugyanabban az évben vásárolta meg az Invitelt is.

Nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a magyar piacról 2007-ben kivonuló, akkor még csak vezetékes termékeket kínáló szolgáltató hasonló ambíciókkal megpróbál elindulni a várhatóan még idén esedékes magyarországi frekvenciaaukción is, ahol a hírközlési hatóság szándékai szerint a 800 és 2600 MHz-es sáv szabad blokkjai egyaránt licit alá kerülnek. Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlésért felelős elnökhelyettese múlt héten egy konferencián kifejtette, a hatóság továbbra is a piacbővítés mellett áll.

Osztrák minta

Ezt a piacbővítést a mobilnet-szolgáltatások szegmensében egy osztrák példa alapján levezényelt aukció sokkal hatékonyabban támogathatja, mint a tavaly lezárult, végül sikertelennek bizonyult magyar árverés, ahol a hatóság a 900, az 1800 és a 2100 MHz-es frekvenciatartományokban biztosított volna licenceket az új piaci belépőnek. Bár az NMHH a konkrét tervekről eddig nem nyilatkozott, az új aukció során életképesnek tűnik egy olyan forgatókönyv, melyben a 800 MHz-es, netán a 2600 MHz-es sáv egyes szabad blokkjait új piaci szereplő számára különítik el.

A nyertes cég ezzel országos lefedettségű, LTE-alapú mobilnet-infrastruktúrát építhet ki Magyarországon, melyen az adat mellett idővel hangszolgáltatást is nyújthat ügyfeleinek (VoLTE technológiával).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról