Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 03. 14:42:00

Közös európai adatvédelmi eljárás indult a Google ellen

Súlyos problémákat okozhat a Google számára, ha a nagy nemzeti adatvédelmi hatóságok elmarasztalják és szankciókat alkalmaznak vele szemben. Az adatgyűjtésre való jog akár ideiglenes megtiltása súlyos csapás lehet a Google-nek, ha az aprócska pénzbeli büntetések nem is fájnak majd.

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL - Nemzeti Informatikai és Szabadságjogi Bizottság) tegnapi közleménye szerint öt másik nagy európai ország hasonló szerveivel szoros együttműködésben vizsgálatot indít a Google tavaly életbe lépett új adatvédelmi irányelveivel kapcsolatban. A következő időszakban a francia, német, olasz, holland, spanyol és brit nemzeti hatóságok saját hatáskörben indítanak hivatalos, összehangolt vizsgálatot a Google ellen, elmarasztalás esetén pedig akár komoly szankciók, büntetés is kilátásban van.

Az európai hatóságok gyakorlatilag azzal vádolják a Google-t, hogy a felhasználók beleegyezése (és adott esetben tudta) nélkül egyetlen hatalmas adatbázisba vonta össze a rendelkezésére álló adatokat és a folyamat során többször megsértette az ide vonatkozó EU-s irányelveket. A hatóságok panasza szerint a mintegy 60 különböző adatvédelmi elv helyébe több mint egy éve lépett egységes policy nem mondja ki, hogy a Google milyen adatokat őriz, mennyi ideig és a szolgáltatások között hogyan kombinálja ezeket.

Egy éve húzódik

A Google tavaly márciusban egységes adatvédelmi szabályozás alá vonta különböző szolgáltatásait, ezzel előkészítve az utat a különböző webes alkalmazások közötti szabad információáramláshoz. A lépés része volt a Google Plus bevezetésének, a minden Google szolgáltatásra kiterjedő, valamilyen formában mindenhol jelenlévő közösségi réteg csak úgy működhetett zavartalanul a Play Store-tól a Gmailen keresztül a YouTube-ig, ha az adatvédelmi elvek is azonossá váltak.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az európai hatóságok az új elvek hatályba lépését követően indítottak vizsgálatot, ennek nyomán még októberben figyelmeztették a Google-t, hogy szükségesnek látnak néhány változtatást, ezek implementálására négy hónapot kapott a keresőóriás. A határidő lejártáig azonban semmilyen érdemi lépésre nem került sor. A különböző nemzeti adatvédelmi hatóságok delegáltjai idén márciusban találkoztak a Google képviselőivel, a megbeszélés azonban teljesen eredménytelenül zárult.

A Google nyilatkozata szerint "adatvédelmi irányelveink megfelelnek az európai törvényeknek és lehetővé teszik, hogy egyszerűbb, hatékonyabb szolgáltatást nyújtsunk. Teljes mértékben együttműködünk a nemzeti adatvédelmi hatóságokkal és a jövőben is így fogunk tenni". Jelzésértékű lehet ugyanakkor, hogy az európai hatóságok lépésével egyidőben, néhány napja távozott a cégtől Alma Whitten, az adatvédelemért felelős Google-igazgató, helyére pedig egy másik régi alkalmazott, Lawrence You lépett.

A nemzeti hatóságok viszonylag apró bírságokat tudnak kiszabni, a CNIL például maximum 300 ezer eurót, a brit megfelelője pedig félmillió fontos büntetéssel fenyegethet, ekkora bírságokra pedig eddig nem is nagyon volt precedens. Sokkal erősebb fegyver lehet a hatóságok kezében, hogy felfüggeszthetik a Google adatgyűjtéshez való jogát, ami az említett hat országban már több százmillió európai polgárt vonna ki a keresőóriás hálójából.

Egységes adatvédelmi hatóság jöhet

Az ügy egyébként rávilágított arra is, hogy miért van nagy szükség egy egységes, EU-szintű adatvédelmi hatóságra, el is indult egy ilyen szervezet létrehozásának folyamata, erre azonban 2015 előtt várhatóan nem kerül sor. Az EU-s adatvédelem erősítését célozza egy új irányelv is, amely a webes szolgáltatások számára kötelezővé tenné a felhasználói adatok (kérésre történő) teljes törlését. Az úgynevezett "felejtéshez való jog" révén minden szolgáltatás kötelezhető lesz a felhasználói adatok teljes törlésére, visszamenőleges hatállyal.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 16:51

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.