Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Újra megemelte tabletpiaci előrejelzését az IDC

Bodnár Ádám, 2013. március 13. 10:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Minden korábbi várakozást meghaladóan népszerűek a tabletek, amely elsősorban a kisebb méretű modellek elsöprő sikerének köszönhető. Az IDC elemzőcég szerint 2013-ban 190 millió tablet talál gazdára, ezt követően évi átlagban 11 százalékos növekedés várható, 2017-ben pedig 350 millió készülék fogy - ez nagyjából a PC-eladások akkori szintjének felel meg.

hirdetés

A korábbi 172 millióról 190 millióra emelte idei tabletpiaci előrejelzését az IDC. Az elemzőcég szerint az iPad mini, illetve a hozzá hasonló, kisebb méretű modellek elképesztően népszerűek, a most hátunk mögött hagyott negyedévben már az összeladások felét tették ki. Mivel ezek a modellek kisebbek és olcsóbbak a 10" tableteknél, még inkább megfizethetőek a széles tömegek számára. 2013-ban a 8 hüvelykes vagy annál kisebb modellek további térnyerésére számít az IDC. "A gyártók egyre inkább rámozdulnak erre a területre, ahogy a fogyasztók rájönnek, a napi tartalomfogyasztási szokásaikhoz jobban illeszkednek a kis eszközök mint a nagyobb tabletek" - mondta Jitesh Urbani, az IDC elemzője.

Az Android diadalmenete a tabletpiacon is folytatódni fog. A zöld robotos operációs rendszer 2012-ben már komoly tényezővé vált a táblagépek szegmensében is, idén azonban végleg háttérbe szorítja majd az iOS-t, véli az IDC. 2013-ban az eladott tabletek 48,8 százaléka futtat Androidot, a növekedés pedig egyértelműen az iOS kárára történik, az Apple rendszerének részesedését idén már csak 46 százalékra várja az IDC.

A Microsoft 2013-ban sem lesz képes áttörést elérni a Windowszal, hiába támat a piacra rögtön kettővel. A Windows 8 és a Windows RT közül előbbinek jósol nagyobb sikert az IDC, részesdését 2,8 százalékra várja, míg utóbbiét 1,9 százalékra. A probléma az, hogy a Windows RT-ben hosszabb távon sem látszik potenciál, az elemzőcég szerint részesedése 2017-ben is csak 2,7 százalék lesz mindössze. A Windows RT komoly percepcionális problémával küzd, a Microsoft képtelen a rendszert érthetően megkülönböztetni a Windows 8-tól, a gyártók pedig sorra vonulnak ki mögüle - legutóbb a Samsung jelentette be, hogy ATIV Tab készülékét az Egyesült Államokban és Európában sem forgalmazza.

"A Microsoft döntése, hogy két eltérő tablet operációs rendszert erőltet, a Windows 8-at és a Windows RT-t, egyelőre gyenge eredményeket hozott" - vélekedik Tom Mainelli, az IDC kutatási vezetője. "A vásárlók nem érzékelik a Windows RT által kínált értékeket, véleményünk szerint a Microsoft és a partnerei számára hosszabb távon jobb lenne a Windows 8 fejlesztésére összpontosítani. Egy ilyen fókusz jobban növelné a tabletpiaci részesedést."

A tabletpiac óriási növekedésének nem csak a PC-eladások az áldozatai, hanem az e-könyvolvasók is. Noha utóbbiak jellemzően más technológiával készülnek és speciálisan egy területet, az olvasást célozzák, az univerzális tabletek egyre inkább kiszorítják őket a piacról. Az IDC szerint 2011 volt az e-könyvolvasók piacának csúcsa, amikor 26,4 millió ilyen eszköz fogyott, tavaly már csak 18,2 millió darab ment el. Idén és jövőre némi növekedésre van kilátás, 2015-től fogva azonban megkezdődik egy fokozatos hanyatlás.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.