Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 6. 14:43

Lefújta Windows RT-s tabletjét a Samsung

Amerikában meg sem jelent az ATIV Tab, a legújabb hírek szerint Európában sem kerül a boltok polcaira. A Samsung a viszonteladók körében tapasztalható érdektelenségre, valamint a felhasználók edukálásának szükségességére hivatkozik.

Nem érdemes elmagyarázni a felhasználóknak és leendő vásárlóknak a Windows 8 és a Windows RT közötti különbséget - határozott a Samsung, és ezzel le is fújta az ATIV Tab európai forgalmazását. Korábban a dél-koreai gyártó a termék amerikai forgalmazását is lemondta, ezzel várhatóan csak a hazai piacon lesz kapható az ATIV Tab.

A német heise.de cikke szerint a Samsung a CeBIT-en jelentette be, hogy az ATIV Tab nem lesz elérhető Európában. A döntést a gyártó azzal indokolta, hogy a kereskedő partnerek rendkívül alacsony keresletet jeleznek, így nincs értelme beindítani a széleskörű terjesztést. A tablet egyébként a cikk szerint néhány forgalmazónál jelenleg megtalálható raktáron, további szállítmányok azonban már nem érkeznek. A döntés érzékenyen érintheti a tabletet már megvásárló felhasználókat, a későbbre ígért dokkoló-billentyűzet ugyanis így már nem kerül forgalomba.

A Samsung január elején jelentette be, hogy az ARM processzort használó, Windows RT operációs rendszert futtató tabletet az Egyesült Államokban nem fogja forgalmazni. A döntés hátterében az állt, hogy az operációs rendszer Modern (született Metro) felülete nagyon hasonlít a Windows 8-ra, a teljesértékű rendszerrel ellentétben azonban számos korlátozást tartalmaz, ez pedig összezavarja a felhasználókat. A zűrzavart ugyan tudatos felhasználói edukációval, marketingkampánnyal és bolti információkkal fokozatosan el lehetne oszlatni, ez azonban költséges, a tablet iránt mutatkozó alacsony kereslet fényében pedig sosem térülne meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Windows RT-t eddig elkerülte a zajos siker, amiben egyrészt szerepe van e tabletek méretének, a 10,1 hüvelykes képátló helyett-mellett a 7-8-9 hüvelykes modellek lettek a karácsonyi szezon sztárjai, másrészt ár-érték arányban ezek a modellek nem tudták felvenni a versenyt sem az Apple iPad-sorozatával, sem az androidos egységekkel. A dolgot nem könnyítette meg a Windows 8 felemás médiavisszhangja, sem pedig az, hogy a Windows RT-ben nincs visszafelé kompatibilitás, a Windows 8-hoz képest pedig korlátozott funkcionalitással bír.

A Samsung kiszállásával és a Surface RT mérsékelt sikerével megpecsételődni látszik az ARM-os Windows sorsa. Különösen annak fényében, hogy tabletekben már most is versenyképes az Intel legújabb Atom processzora, amely x86-os alapokon, visszafelé kompatibilitással képes futtatni a teljes Windows 8-at. Az év végére pedig piacra kerül az Atom friss, nagyobb sebességet és alacsony fogyasztást ígérő kiadása, 22 nanométeren, ami legalábbis Windows alatt értelmetlenné teszi az ARM-ot. A HWSW iparági forrásokból úgy tudja, hogy a Windows Phone platformból is készül x86-os verzió - pontosabban a Windows Blue-tól fogva egyesül a Windows 8-cal. A rendszer lehetővé teszi majd tabletbe dokkolható okostelefonok készítését, amelyek felcsatolható billentyűzettel tabletként és noteszgépként is működnek majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról