Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 19. 10:20

Idén már nem gyorsulnak a Radeonok

Elégedett az AMD a HD 7000-es sorozat piaci teljesítményével, karácsonyig nem is lesz változás a kínálat csúcsán. A középkategóriában érkeznek új modellek, de a fő célpontot a mobil és az integrált grafika jelenti.

A karácsonyi szezonig biztosan nem lesz piacon a Radeon HD 8000-es sorozat - erősítette meg az AMD a napokban futótűzként terjedő pletykákat. A gyártó azután készült magyarázkodásra, hogy egy japán oldalra kikerült egy, az asztali modellek terméktervét "részletező" dia, mely szerint idén már nem várható új modell megjelenése. A gyártó szerint lesz idén javított, frissített GPU-architektúra, lesznek új termékek is, a fókuszban azonban egyelőre nem az asztali modellek, hanem az integrált és a mobil szegmens van. 2013 végére, várhatóan a karácsonyi szezonra időzítve pedig piacra kerül majd egy új vadonatúj architektúrát használó GPU-generáció is, ennek érkeztét az AMD hivatalosan is elismerte. Ennek alapjait természetesen továbbra is a GCN képezi majd, elsődleges célja pedig a CPU-GPU együttműködés kiteljesítése lesz, de az asztali videokártyás piacon is hoz majd remélhetőleg meglepetéseket.

Apró módosításokkal jön a Sea Islands

A desktop szegmensben tehát marad egyelőre a HD 7000-es sorozat, új modellek és új architekturális módosítások azonban jönnek a (szintén HD 7000 néven érkező) Sea Islands-frissítés képében. Ez a generáció a tavalyi Southern Islands-hez képest számos új funkciót hoz és egyes területeken (például általános célú számítási feladatok, GPGPU) a teljesítmény növekedésére is lehet számítani. Ettől függetlenül a grafikus teljesítmény látványos emelkedése nem várható, a jelenleg elérhető információk szerint a sebességek csak annyival nőhetnek majd, amennyivel az érettebb gyártástechnológia nagyobb órajelek elérését teszi lehetővé.

A nagy port kavart dia (forrás: 4Gamer)

Az AMD szerint az asztali 7000-es család lecserélését a termék piaci teljesítménye sem indokolja, a lassan egy éve bemutatkozott chipek eddigi legjobb hónapja 2013 januárja volt  - szűk egy évvel a bemutatkozás után. Ezt az erős brandértéket kapja meg és építi tovább a Sea Islands frissítés is, az architekturális módosítások mellett minden bizonnyal új konfigurációban készülő lapkák is napvilágot látnak. A bennfentesek szerint a legvalószínűbbnek például az Oland kódnevű lapka piacra lépése igérkezik, amely 384 stream processzorral a jelenlegi 7700-as kártyák alá érkezik  és várhatóan 100 dollár alatti fogyasztói áron lesz kapható.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Sea Islands egyébként a Graphics Core Next kódnéven bemutatkozott tavalyi architektúra finomítása, Prohardver tömör összefoglalója szerint a módosítások elsősorban a memóriakezelést érintik, inkább az új konfigurációk, új lapkák kidolgozása volt a cél. A Sea Islands GPU-k talán legfontosabb változása, hogy hozzáférést kapnak a 64 bites címtérhez (AMD64 utasításkészlettel), vagyis a teljes rendszermemóriát címezni tudják. Ez nyilván a Kaveri APU-k számára lesz elsősorban érdekes, de egyes esetekben a dedikált videokártyák számára is hasznos. Sajnos a megoldás elterjedését nehezíti, hogy az NVIDIA más, inkompatibilis megoldást használ ugyanerre.

Mobil és integrált grafikán a hangsúly

Míg a desktopon erős a HD 7000 márkája, a noteszgépek gyártói gyakorlatilag kiverték az AMD-ból a 8000-es sorozat bevezetését, a vásárlók ugyanis elvárják, hogy évente generációt váltson a GPU, még akkor is, ha az nem hoz új tartalmat. Ennek megfelelően a HD 8000M család részben a 7000M-esek átnevezésével, részben új lapkák piacra lépésével született meg decemberben, a CES-en pedig már az első működő modellek is tiszteletüket tették. A következő negyedévben további, Sea Islands (vagy ahogy a noteszgépes verziót hívják, Solar System) lapkák megjelenésére lehet számítani, a termékterv szerint a mobil csúcsmodell is a következő hónapokban lépik színre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról