Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 18. 13:55

Leleplezte új mobil GPU-it az AMD

Átmatricázott és új GPU-kat is bemutatott az AMD tegnap. Az új modellek alacsonyabb fogyasztással érkezhetnek, magasabb teljesítményt nem nyújtanak.

Meglepetés-bejelentésen rántotta le a leplet következő generációs grafikus processzorairól az AMD tegnap. A "második generációs GCN architektúraként" emlegetett 8000M sorozatú mobilos grafikus processzorokkal szerelt gépek legkorábban januárban, a CES-en láthatóak majd működés közben, az amerikai kiállításon már bemutatkozhatnak az első 8000M lapkákkal szerelt noteszek is és a gyártó is részletekbe menően bemutatja majd a sorozat műszaki adatait.

Radeon HD 8000M

A 8000M sorozat jelenleg négy taggal rendelkezik, a Radeon HD 8800M áll a csúcson 640 stream processzorral és 650-700 MHz-es órajellel, a lapka elméleti maximális teljesítménye 922 GFLOPS a gyártó szerint. A GPU ismertetett adatai megegyeznek az előző generációs 7800M (Cape Verde) adataival (az órajel azonban 800 MHz-ről csökkent), és mivel ugyanarról az architektúráról van szó, minimális változtatásokkal érdemes számolni a teljesítményt tekintve.

A középkategóriát az AMD rögtön háromfelé szelte, a 8700M, 8600M és 8500M azonos számú futószalagot és memóriát kapott, különbséget elsősorban a GPU órajele hoz, amely modelltől függően 650-850 MHz között változik, az elméleti teljesítmény ennek megfelelően 537 és 691 GFLOPS a leggyengébb, illetve a legerősebb lapka esetében. Ezek a lapkák friss termékek, egyaránt 384 futószalaggal rendelkeznek, ilyen modellt pedig eddig GCN architektúrán nem gyártott az AMD. Ettől függetlenül eget rengető újdonságokra (vagy magasabb teljesítményre) nem érdemes számítani, a módosítások azonban pozitívan befolyásolhatták például a fogyasztási adatokat, így a ma divatos nagyon vékony, könnyű, ultrabook-kategóriás gépekben is széles körben el tudnak terjedni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Erre utal, hogy az új család egyik tagja, a Radeon HD 8550M már bekerült az ASUS U38DT noteszgépbe, jóval a hivatalos piaci rajt előtt. Erre az AMD és az ASUS különmegállapodása nyomán nyílt lehetőség, a tajvaniak vállalták, hogy a GPU adatait nem hozzák nyilvánosságra, cserébe nem kellett a noteszgép piaci bejelentését hetekkel-hónapokkal eltolni.

A 8000M család a második negyedévben kap még három új modellt, a csúcskategóriában, a 8800M fölött két, a 8700M és a 8600M között pedig egy másik új modell jelenik majd meg - ezek műszaki adatairól azonban egyelőre csak találgatni lehet.

Csiszolt szilícium

Az AMD a 7800-es és a 8800-es sorozat közötti alapvető különbségeket kérdésre sem hajlandó listázni, egyelőre annyi biztos, hogy az új lapkák támogatják az összes olyan technológiát, amit elődeik tudtak - tehát legalább visszalépésről biztosan nem lehet beszélni. A GCN-architektúrának megfelelően a Radeon HD 8000M tagjai is támogatják a DirectX 11.1, OpenCL 1.2, OpenGL 4.3, Eyefinity 2.0 szabványokat és funkciókat, illetve tudnak 4K UHD felbontású kimenetet nyújtani a DisplayPort 1.2 és HDMI 1.4a csatlakozókon keresztül. A lapkák tartalmaznak integrált digitális 7.1 formátumú audióvezérlőt és támogatják a 3D-s játékot illetve filmlejátszást is.

A módosítások a teljesítmény helyett inkább a gyártási hatékonyságot illetve a fogyasztást érinthetik, a gyártástechnológia optimalizálásával mind a kihozatali arány, mind a fogyasztási karakterisztikák javulhatnak. A 8000M sorozatba tartozó lapkák egyébként továbbra is a TSMC 28 nanométeres (HKMG) gyártósorain készülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról