Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Frekvencialicenchez juthat a Google

Koi Tamás, 2013. január 25. 08:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Vezeték nélküli hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciák használatához kért engedélyt múlt héten az illetékes amerikai hatóságtól a Google. A cég kísérleti mobilszolgáltatást indítana, egyelőre csak a vállalat főhadiszállásán, de piaci spekulációk szerint a tervek ennél jóval ambiciózusabbak lehetnek.

Kísérleti jelleggel mobilszolgáltatást indítana a Google, legalábbis ez derül ki abból a nyilvánosan elérhető kérelemből, melyet az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (Federal Communications Commission, FCC) nyújtott be múlt héten a keresőcég. A vállalat teszthálózattal kapcsolatos céljait egyelőre csak találgatni lehet, szakemberek nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a Google más, telkópiacon érdekelt cégekkel összefogva mobilszolgáltatást indítson, míg más vélemények szerint a kísérleti hálózatra csak zárt körű terméktesztelés miatt van szükség.

Beszédes mindenesetre, hogy az FCC-nek beadott kérvényben a Google olyan frekvenciák használatához kért engedélyt, melyeken ma gyakorlatilag egyetlen mobilkészülék sem képes kommunikálni. A 2524-2625 MHz-ig terjedő sáv elsősorban a sűrűbben lakott területeken, nagyvárosokban használható hatékonyan mobilkommunikációra - vagy éppen egy olyan irodakomplexum esetében, mint amilyen a Google Mountain View-beli főhadiszállása.

A beadvány további érdekessége, hogy az említett spektrumok az amerikai Clearwire kezében vannak, vagyis ahhoz a céghez tartoznak, mely a vezetékes és műholdas szolgáltatásokban utazó Dish első számú felvásárlási célpontja, és amelyben a Google évekkel ezelőtt tulajdonjogot szerzett, majd később el is adott. A Dish és a Google közt tavaly több informális tárgyalás is zajlott különféle vezeték nélküli szolgáltatások indítása kapcsán, akkor azonban nem volt még egyértelmű, hogy ezek licencköteles, vagy szabadon használható frekvenciákkal nyújtott szolgáltatást (pl Wi-Fi) takarnak.

A Google egyébként egyszer már megpróbált betörni az amerikai mobilpiacra, a cég 2008-ban több milliárd dolláros licitet nyújtott be az akkori amerikai frekvenciaaukción, végül azonban nem jutott spektrumhoz. Iparági szakértők szerint a mostani kísérlet egyfajta előszele lehet annak, hogy a cég a kizárólag Kansas Cityben elérhető Google Fiber vezetékes hálózata mellé kiegészítő szolgáltatásként mobil szélessávú szolgáltatás beindítását is tervezi.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.