Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 18. 10:47

Microsoft-alapokon jöhet az új Padfone?

Kombinálná a Windowst és a Windows Phone-t az ASUS új tablet-okostelefonja. A windowsos Padfone Intel és ARM alapokon is létrejöhetne.

Windowsos telefonok gyártásáról tárgyal a Microsoft és az ASUS - jelenti a Wall Street Journal. Ez azt jelenti, hogy a tajvani gyártó hamarosan beállhat a Windows Phone mögé, a Nokia, a Samsung, a HTC, a Huawei és más gyártók mellett. Az ASUS és a Microsoft együttműködése egyébként nem újdonság, már a Windows Phone 7.5 megjelenésekor járt a kezünkben ASUS prototípus a redmondi operációs rendszerre építve, azt azonban végül valamiért nem dobták piacra. A két cég a hírek szerint most újra együttműködik, aminek eredménye egy új telefon lehet.

A Wall Street Journal szerint azonban a tárgyalásokon az ASUS feldobta egy windowsos Padfone-szerű termék ötletét is. A Padfone és a Padfone 2 androidos alapokon valósította meg a tabletbe dokkolható okostelefon koncepcióját, a tajvaniak nyitottak egy windowsos változat elkészítésére is. "A Padfone koncepciónak lenne értelme Windows 8-on" - nyilatkozta Benson Lin, az ASUS mobilkommunikációs termékekért felelős alelnöke. "Nincs kijelölt terméktervünk, de szeretnénk Windows-alapú telefonokat gyártani" - tette hozzá.

ARM vagy Intel?

A windowsos Padfone kapcsán feltevődik a kérdés, hogy milyen architektúrán tervezi azt megvalósítani az ASUS? Ma már elképzelhető, hogy a windowsos Padfone-koncepció megvalósítható lenne Intel-alapokon is, a NextPowerUp például biztosra veszi, hogy "Wintel" eszköz születik. Ebben a verzióban a tablet módban a teljes Windows 8 futhatna, míg a telefonon feltételezhetően csak a modern felület jelenne meg. A telefonos alkalmazások kompatibilitása jelenthetne némi problémát, a Store alkalmazásainak egy részét újra kellene fordítani az új architektúra támogatásához.

Padfone 2 - Android és ARM alapokon

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A másik alternatíva a már bejáratott ARM-os verzió, ebben az esetben a megszokott Windows Phone és a Windows RT együttélése lenne elképzelhető. Az már ismert, hogy a két operációs rendszer azonos kernelre épül, az androidos Padfone-hoz hasonló, azonnali váltás a telefon és a tablet felülete között azonban ARM-on is igényelne még fejlesztést a Microsoft részéről is.

Ezen a piacon ott kell lenni?

A Windows Phone platform több mint két éve jelent meg, áttörést azonban még nem tudott elérni az okostelefonos piacon, részesedése eltörpül az iOS és az Android mellett és még a RIM BlackBerryjét sem sikerült befognia. A platform használata ugyanakkor fontos differenciáló tényező a Nokia számára, a finnek ezt választották kizárólagos okostelefonos rendszerüknek, az összes többi gyártó az Android mellé második platformként, alacsonyabb prioritással vette fel a redmondi rendszert. Immár az ASUS is lát némi fantáziát az operációs rendszerben, a windowsos Padfone ötlete pedig rendkívül ígéretesnek tűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról