Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 3. 08:05

Bemutatkozik a telefonos Ubuntu

Egy londoni eseményen mutatta be az Ubuntu telefonos kiadását a Canonical. Az operációs rendszer a jövő heti Consumer Electronics Show-n is látható lesz, oda azért viszik el, hogy minél több mobilgyártót meg tudjanak nyerni mellé.

A telefonos Ubuntu alapját ugyanaz adja, ami az asztali vagy szerveres változatét, erre kerül rá az érintésre optimalizált kezelőfelület. A bemutatón látottak alapján az ubuntus okostelefonoknak nem "lock", hanem "welcome" képernyője van, itt tekinthetők meg az értesítések, például a beérkezett üzenetek vagy elmulasztott hívások. A készüléket nem kell "feloldani", hanem egyből használható, attól függően, hogy ujjunkat melyik oldalról húzzuk be a kijelzőre - a gesztusok gyakorlatilag megegyeznek azzal, amelyek a Windows 8-ban is láthatóak és a hatásuk is hasonló, de az Androidból is kölcsönöztek ötleteket a fejlesztők.

Az ujjat balról jobbra behúzva láthatóvá válnak a kedvenc alkalmazások (hasonlóan az Ubuntu Unityhez), a bal alsó sarokban levő ikon pedig a főképernyőre visz, amely teljesen testre szabható, egymás alatt megtalálhatók itt a programok, az ismerősök, a kereső vagy bármi, amit a felhasználó fontosnak tart. Az ujjat jobbról balra húzva az előző alkalmazásba jut vissza a felhasználó, fentről az értesítési terület hívható be, hasonlóan az Androidon megszokott módszerhez, alulról felfelé húzással pedig az éppen futó alkalmazás menüjébe lehet jutni. A bemutató videó alapján a fejlesztők igyekeztek a már piacon levő okostelefonos platformok használatából szerzett tapasztalatokat felhasználni, azok legjobb tulajdonságait egyesíteni úgy, hogy közben az Ubuntu egyikre sem hasonlít igazán, nem lehet rá azt mondani, hogy "nyúlás" lenne.

21:57
 

Ubuntu for phones - Industry proposition

Még több videó

Web vagy natív, egyre megy

A Canonical legfőbb érve a telefonos Ubuntu mellett az innovatív, érintésre és gesztusokra optimalizált felület mellett az, hogy a natív és webes alkalmazások egyformán futnak is viselkednek rajta. Hasonlóan a Windows 8-hoz, a platformra HTML5 alkalmazások írhatók, de natív szoftverek futtatására is van lehetőség, ezek C/C++, OpenGL, QML és JavaScript segítségével készülhetnek -  a QML fejlesztői eszközkészlet előzetese és mintaprogramok már most letölthetők, így a kíváncsi fejlesztők elkezdhetik az ismerkedést a platformmal. A telefonos Ubuntu rendelkezik egy Web App API-val, amelyet használva a webalkalmazások ugyanúgy viselkednek mint a natív szoftverek. A natív programokat az Ubuntu Software Centerből lehet majd telepíteni és természetesen a telefonos platform is integrálódik az Ubuntu One clouddal, amely a felhasználók személyes adatait tárolhatja, illetve gondoskodik azok szinkronizációjáról PC és telefon között.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A projekt weboldala szerint a telefonos Ubuntu hardverkövetelménye legalább 1 GHz-es ARM Cortex-A9 processzor, 512-1024 megabájt RAM és 4-8 gigabájt flash háttértár, a desktop mód azonban csak a high-end modelleken működik majd, amelyek négymagos ARM vagy Intel Atom processzorral, legalább 1 gigabájt memóriával és 32 gigabájt háttértárral rendelkeznek. A desktop mód nem más, mint egy desktop Ubuntu környezet az abban megszokott alkalmazásokkal, amely egérrel és billentyűzettel irányítható, persze ehhez érdemes a telefont egy nagyobb kijelzőhöz kapcsolni, például HDMI segítségével.

A londoni eseményen Mark Shuttleworth egy Samsung Galaxy Nexus készüléket használt az operációs rendszer működésének bemutatására, azonban a résztvevők beszámolója szerint a szoftver számos része még kidolgozatlan volt, egyes alkalmazások egyáltalán nem is működtek, csupán statikus képek reprezentálták őket. Egyáltalán nem működött például a bemutató videóban levő hangvezérelt HUD és a médialejátszó is csak videókat tudott lejátszani például. Ahogy halad a fejlesztés, elérhetővé válnak a referenciaplatformra kiadott rendszerképek, így aki rendelkezik Samsung Galaxy Nexus készülékkel, hamarosan élesben is kipróbálhatja a rendszert.

2013 végén várható

Shuttleworth szerint a telefonos Ubuntu fejlesztése 2013 végére vagy 2014 elejére hozhatja meg első gyümölcsét, ekkora kerülhetnek a piacra az első készülékek az operációs rendszerrel - hogy mely gyártók állnak a kezdeményezés mögé, egyelőre nem tudni. Ezt azonban még meg fogja előzni a tavalyi CES-en bemutatott Ubuntu for Android érkezése, amely egy Ubuntu desktoppal vértezi fel az Androidot, így az például egy dokkolóba állítva ugyanúgy használható egérrel és billentyűzettel mint egy asztali vagy mobil PC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról