:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 19. 09:08

Nem zsugorodik már sokáig az Oracle hardverrészlege

Közzétette a novemberben véget ért második pénzügyi negyedévének eredményeit az Oracle. Az új szoftverlicencek és cloudszolgáltatások értékesítéséből befolyó bevétel látványosan nőtt, a hardverrészleg azonban továbbra is zsugorodik. A mutatók felülmúlták a piaci várakozásokat.

Erős, magabiztos vállalat képét festette az Oracle a most lezárt pénzügyi negyedévben, eredményei arra engednek következtetni, hogy a szervezetek továbbra is szívesen költik a pénzüket Larry Ellison cégénél, még a gazdasági válság által leginkább sújtott EMEA régióban is szinten maradtak a cég bevételei, Amerikában és Ázsiában pedig nőttek.

"Ahogy látják, igazán nagyszerű negyedévet zártunk, felülmúltuk az új szoftverlicenc-eladásokra és cloudszolgáltatásokra vonatkozó előrejelzésünket, elértük a teljes árbevételre vonatkozó prognózis tetejét és a részvényenkénti eredményünk is magasabb a vártnál" - kezdte az elemzők részére rendezett telefonos konferenciahívást Safra Catz, a vállalat pénzügyi vezetője. Az új licenceladások növekedése minden régióban 10 százalék felett nőtt.

Már nem sokáig csökken a hardverrészleg

Az új szoftverlicencek és cloudszolgáltatások értékesítéséből befolyó árbevétel éves szinten 18 százalékkal 2,4 milliárd dollárra nőtt, az alkalmazások, adatbázis és köztesréteg területen egyaránt kétszámjegyű százalékos volt a növekedés. Az új szoftvereladásoknak közel 10 százalékát tették ki a cloud bevételek, hangzott el a tájékoztatón. Az Oracle olyan ügyfeleket nyert meg felhős ügyfélkapcsolat és humántőke-menedzsment szolgáltatásainak mint az Expedia, a Macy's, a United Airlines, a Whirlpool és a Xerox, mondta el Mark Hurd, a vállalat elnöke. A szoftverlicenc-frissítés és támogatás terén 7 százalékkal bővült az Oracle, a teljes szoftverárbevétel összességében 10 százalékkal 6,6 milliárd dollárra emelkedett.

Továbbra is zsugorodik eközben a hardverrészleg, amelyet a vállalat az alacsony hozzáadott értékű termékek területéről történő kivonulással magyaráz. A hardvereladások 23 százalékkal 734 milló dollárra apadtak a negyedév során, a hardvertámogatási árbevétel pedig 6 százalékkal 587 millió dollárra zsugorodott. Hurd szerint azonban továbbra is jól teljesítenek az "engineered" rendszerek, ezek forgalma 70 százalékkal emelkedett, az összes értékesített rendszer száma meghaladta a 700-at is. Emellett erős növekedést produkáltak a SPARC T4-alapú gépek is, illetve a ZFS-alapú tárolók.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Larry Ellison elnök-vezérigazgató várakozásai szerint a hardverrészleg zsugorodása a következő negyedévben megáll, az idei pénzügyi év utolsó negyedévében pedig már növekedésnek indul. "Most, hogy a hardverrészleg jelentősen hozzájárul az Oracle rekordszintű nyereségességéhez, majdnem végeztünk a csökkentési fázissal és az üzlet átalakításával" - mondta Ellison. "A negyedik negyedévben már nőni fog a bevétel és továbbra is erősödni fog a profitabiitás."

Látványosan nőtt a profit

Az Oracle a második pénzügyi negyedévben 9,1 milliárdos árbevételt ért el, ami 3 százalékos növekedést jelent, az üzemi eredmény 12 százalékkal 3,5 milliárd dollárra, a nettó profit pedig 18 százalékkal 2,6 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva. Az egy részvényegységre jutó eredmény 53 cent volt ez 24 százalékkal magasabb a tavalyi adatnál. A jelenlegi negyedévben 1-5 százalékos bevételnövekedést vár a cég, 51-55 centes részvényenkénti eredmények mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.