Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 10. 08:52

Alkalmazásszintű rádiós optimalizáció az Arubától

Bemutatta 7200-as sorozatú vezeték nélküli kontrollereit az Aruba Networks. A vállalat közleménye a "802.11ac ready" képességet emeli ki elsősorban, valójában azonban a nagy dobás nem ez, hanem az alkalmazásfüggő rádiós optimalizáció, az AppRF.

A Wi-Fi hálózatra csatlakozó eszközök szélsebesen terjednek világszerte, az ABI Research adatai szerint 2009 óta 9 milliárd ilyen terméket adtak el - a modern munkahelyeken az egy személyre jutó eszközök száma 3-4 is lehet, nem számítva az olyan, szintén Wi-Fin kommunikáló berendezéseket mint például a kamerák vagy más szenzorok. Egyre nagyobb gonddá válik a rádiós közeg ("airtime") túlterheltsége, amelyen sok helyen további hozzáférési pontok telepítésével próbálnak úrrá lenni, sikertelenül. Egy okos eszközökkel ellátott irodában a különféle típusú berendezések és a rajtuk futó alkalmazások teljesen eltérő típusú hálózat forgalmat bonyolítanak - Wi-Fi legyen a talpán, amely rendet tud vágni és azoknak az eszközöknek és programoknak tudja adni a legnagyobb "airtime"-ot, amelyek valóban igénylik azt.

Az Aruba Networks által kifejlesztett AppRF technológia a 7200-as sorozatú Wi-Fi kontrollerek újdonsága. Az AppRF a csomagok mélyelemzésével (Deep Packet Inspection) felismeri az alkalmazásokat a forgalmuk alapján és az eszköz típusa mellett ezeket az információkat is felhasználja arra, hogy a rádiófrekvencia szintjén (Layer 1) priorizáljon. Ennek köszönhetően az alacsony késleltetést igénylő alkalmazások, mint amilyen egy virtualizált desktop, egy SAP-kliens vagy egy VoIP-hívás, elsőbbséget élveznek például egy szoftverfrissítéssel, fájlletöltéssel vagy webböngészéssel szemben. Az AppRF képességhez egy olyan felügyeleti felület ("dashboard") is jár, ahol nyomon követhető a felhasználók aktivitása és beállíthatók a priorizálási szabályok, amelyek értelemszerűen felhasználói szervezetenként eltérőek lehetnek.

A vállalat a 7200-as kontrollercsalád tagjai (7210, 7220, 7240), amelyek támogatott eszközök és AP-k számában térnek el egymástól, felkészültek a 802.11ac szabvány kezelésére is, ez valójában azonban inkább csak elvi lehetőség, gyakorlati haszna jelenleg nincs, az Aruba egyelőre nem is kínál 802.11ac szabvánnyal kompatibilis hozzáférési pontot - maga a szabvány is csak tervezet még, végleges elfogadása jövőre várható. Az új szabvány szerinti eszközök elméletileg legalább 433 Mbps, maximum 6,93 Gbps vezeték nélküli adatátviteli sávszélességre képesek, ennek "kihajtásához azonban a kontrolleren is szükséges az áteresztőképesség növelése.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A jelenlegi 802.11n segítségével ténylegesen elérhető üzembiztos 2-300 Mbps access pointonkénti teljesítmény bőven elegendő a tipikus irodai környezetben, ezért nem számítunk arra, hogy jelentős 802.11ac telepítéseket látunk a következő 1-2 évben" - mondta el Nemes Dániel, az Aruba Networksöt hazánkban képviselő biztributor ügyvezetője. "Ennek ellenére fontos, hogy a WLAN-kontroller fel legyen vértezve azzal a teljesítménnyel és tudással, hogy egy későbbi átállás minél költségtakarékosabb és egyszerűbb legyen."

A 802.11ac támogatását a modelltől függően 20 vagy 40 Gbps kontrollerenkénti titkosított kapacitás biztosítja a backplane szintjén, amely megfelelően nagy ahhoz, hogy kiszolgálja a következő generációs eszközök sávszélesség-igényét - az Aruba közleménye nem rejti véka alá, hogy a legnagyobb rivális Cisco jelenlegi csúcsmodellje (5508) ennél pont ötször kisebb, 8 Gbps sávszélességgel rendelkezik, amit 8 darab gigabites port biztosít, míg az Aruba 4 darab 10 gigabites csatlakozót használ. A rendszert ráadásul a korábbinál sokkal gyakoribb authentikációra és roamingra optimalizálták az okostelefonok, tabletek és más mobil eszközök jobb kiszolgálása érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról