Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Alkalmazásszintű rádiós optimalizáció az Arubától

Bodnár Ádám, 2012. december 10. 08:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Bemutatta 7200-as sorozatú vezeték nélküli kontrollereit az Aruba Networks. A vállalat közleménye a "802.11ac ready" képességet emeli ki elsősorban, valójában azonban a nagy dobás nem ez, hanem az alkalmazásfüggő rádiós optimalizáció, az AppRF.

A Wi-Fi hálózatra csatlakozó eszközök szélsebesen terjednek világszerte, az ABI Research adatai szerint 2009 óta 9 milliárd ilyen terméket adtak el - a modern munkahelyeken az egy személyre jutó eszközök száma 3-4 is lehet, nem számítva az olyan, szintén Wi-Fin kommunikáló berendezéseket mint például a kamerák vagy más szenzorok. Egyre nagyobb gonddá válik a rádiós közeg ("airtime") túlterheltsége, amelyen sok helyen további hozzáférési pontok telepítésével próbálnak úrrá lenni, sikertelenül. Egy okos eszközökkel ellátott irodában a különféle típusú berendezések és a rajtuk futó alkalmazások teljesen eltérő típusú hálózat forgalmat bonyolítanak - Wi-Fi legyen a talpán, amely rendet tud vágni és azoknak az eszközöknek és programoknak tudja adni a legnagyobb "airtime"-ot, amelyek valóban igénylik azt.

Az Aruba Networks által kifejlesztett AppRF technológia a 7200-as sorozatú Wi-Fi kontrollerek újdonsága. Az AppRF a csomagok mélyelemzésével (Deep Packet Inspection) felismeri az alkalmazásokat a forgalmuk alapján és az eszköz típusa mellett ezeket az információkat is felhasználja arra, hogy a rádiófrekvencia szintjén (Layer 1) priorizáljon. Ennek köszönhetően az alacsony késleltetést igénylő alkalmazások, mint amilyen egy virtualizált desktop, egy SAP-kliens vagy egy VoIP-hívás, elsőbbséget élveznek például egy szoftverfrissítéssel, fájlletöltéssel vagy webböngészéssel szemben. Az AppRF képességhez egy olyan felügyeleti felület ("dashboard") is jár, ahol nyomon követhető a felhasználók aktivitása és beállíthatók a priorizálási szabályok, amelyek értelemszerűen felhasználói szervezetenként eltérőek lehetnek.

A vállalat a 7200-as kontrollercsalád tagjai (7210, 7220, 7240), amelyek támogatott eszközök és AP-k számában térnek el egymástól, felkészültek a 802.11ac szabvány kezelésére is, ez valójában azonban inkább csak elvi lehetőség, gyakorlati haszna jelenleg nincs, az Aruba egyelőre nem is kínál 802.11ac szabvánnyal kompatibilis hozzáférési pontot - maga a szabvány is csak tervezet még, végleges elfogadása jövőre várható. Az új szabvány szerinti eszközök elméletileg legalább 433 Mbps, maximum 6,93 Gbps vezeték nélküli adatátviteli sávszélességre képesek, ennek "kihajtásához azonban a kontrolleren is szükséges az áteresztőképesség növelése.

"A jelenlegi 802.11n segítségével ténylegesen elérhető üzembiztos 2-300 Mbps access pointonkénti teljesítmény bőven elegendő a tipikus irodai környezetben, ezért nem számítunk arra, hogy jelentős 802.11ac telepítéseket látunk a következő 1-2 évben" - mondta el Nemes Dániel, az Aruba Networksöt hazánkban képviselő biztributor ügyvezetője. "Ennek ellenére fontos, hogy a WLAN-kontroller fel legyen vértezve azzal a teljesítménnyel és tudással, hogy egy későbbi átállás minél költségtakarékosabb és egyszerűbb legyen."

A 802.11ac támogatását a modelltől függően 20 vagy 40 Gbps kontrollerenkénti titkosított kapacitás biztosítja a backplane szintjén, amely megfelelően nagy ahhoz, hogy kiszolgálja a következő generációs eszközök sávszélesség-igényét - az Aruba közleménye nem rejti véka alá, hogy a legnagyobb rivális Cisco jelenlegi csúcsmodellje (5508) ennél pont ötször kisebb, 8 Gbps sávszélességgel rendelkezik, amit 8 darab gigabites port biztosít, míg az Aruba 4 darab 10 gigabites csatlakozót használ. A rendszert ráadásul a korábbinál sokkal gyakoribb authentikációra és roamingra optimalizálták az okostelefonok, tabletek és más mobil eszközök jobb kiszolgálása érdekében.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.