Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 30. 09:17

Látványosan megemeli egyes szoftvereinek árát a Microsoft

Az Office 2013 csomagok és árak bejelentésekor már írtunk arról, hogy a Microsoft igyekszik az árazási politikájával a felhasználókat az előfizetéses konstrukciók felé terelni. Az Office szerverek árváltozása talán még erősebb hajtóerő lesz.

A vállalat a mennyiségi licencvásárlók számára már elérhetővé tette az Office 2013 végleges verzióját, a szervezetek hozzáférhetnek a szervertermékekhez is. Egyes szerverek látványosan megdrágultak.

A HWSW birtokába került árlisták szerint a SharePoint Server 2013 mintegy 37 százalékkal lesz drágább a 2010-es verziónál - a drágulás kapcsán azonban érdemes mindenképp megjegyezni, hogy a SharePoint 2013-nak már "gyárilag" része a FAST Search Server, amelyet korábban kiegészítőként lehetett és kellett megvenni, több ezer euróért. Megszűnt viszont a SharePoint for Internet Sites, a publikus információk külső elérésért nem kell többé több tízezer eurós felárat fizetni.

A Lync Server árlista böngészésekor az tűnhet fel, hogy a 2013-as verzió esetében nincs többé Standard és Enterprise változat, csak egyetlen verziót ad ki a Microsoft Lync Server 2013 néven. Ennek az ára némileg alacsonyabb mint a Lync Server 2010 Enterprise-é volt, de a 2010 Standardnél jóval drágább - a fő funkcionális előny a failover és load balance, amely korábban csak az Enterprise verzióban volt megtalálható.A Lync és az Exchange esetében megszüntette a Microsoft az External Connectorokat, azok a szerverlicenc részévé váltak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kisebb, de azért érezhető az árváltozás a Project Server esetében is, amelynek 2013-as verziójáért hozzávetőleg 15 százalékkal kér többet a Microsoft, a Project kliens pedig 5 százalékkal drágább Standard és Pro verzióban egyaránt. A Visio is megdrágult, a 2013 Standardért 20 százalékkal kell többet fizetni mint a 2010-es verzióért, a Pro esetében az árváltozás csak 5 százalékos. Örömhír ugyanakkor, hogy a Visio és a Project egyaránt beépül az Office 365-be, előzetes verzióként már ki is próbálhatók Project Online és Visio for Office 365 néven.

Korábban már írtunk róla, hogy decembertől megemeli a "user CAL" licencek árát a Microsoft, ezek 15 százalékkal lesznek drágábbak, amit a vállalat azzal indokol, hogy a felhasználók egyre többször érik el a különféle szervertermékeket több eszközről, ilyenformán a "user CAL" licenc értéke megnövekedett. A "device CAL" licencek árai változatlanok maradnak. Az árváltozások kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy decembertől nem rendelhetőek többé a Microsoft Forefront termékei - két kivétel a Unified Access Gateway és az Identity Manager.

a címlapról