Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Látványosan megemeli egyes szoftvereinek árát a Microsoft

Bodnár Ádám, 2012. november 30. 09:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Office 2013 csomagok és árak bejelentésekor már írtunk arról, hogy a Microsoft igyekszik az árazási politikájával a felhasználókat az előfizetéses konstrukciók felé terelni. Az Office szerverek árváltozása talán még erősebb hajtóerő lesz.

hirdetés

A vállalat a mennyiségi licencvásárlók számára már elérhetővé tette az Office 2013 végleges verzióját, a szervezetek hozzáférhetnek a szervertermékekhez is. Egyes szerverek látványosan megdrágultak.

A HWSW birtokába került árlisták szerint a SharePoint Server 2013 mintegy 37 százalékkal lesz drágább a 2010-es verziónál - a drágulás kapcsán azonban érdemes mindenképp megjegyezni, hogy a SharePoint 2013-nak már "gyárilag" része a FAST Search Server, amelyet korábban kiegészítőként lehetett és kellett megvenni, több ezer euróért. Megszűnt viszont a SharePoint for Internet Sites, a publikus információk külső elérésért nem kell többé több tízezer eurós felárat fizetni.

A Lync Server árlista böngészésekor az tűnhet fel, hogy a 2013-as verzió esetében nincs többé Standard és Enterprise változat, csak egyetlen verziót ad ki a Microsoft Lync Server 2013 néven. Ennek az ára némileg alacsonyabb mint a Lync Server 2010 Enterprise-é volt, de a 2010 Standardnél jóval drágább - a fő funkcionális előny a failover és load balance, amely korábban csak az Enterprise verzióban volt megtalálható.A Lync és az Exchange esetében megszüntette a Microsoft az External Connectorokat, azok a szerverlicenc részévé váltak.

Kisebb, de azért érezhető az árváltozás a Project Server esetében is, amelynek 2013-as verziójáért hozzávetőleg 15 százalékkal kér többet a Microsoft, a Project kliens pedig 5 százalékkal drágább Standard és Pro verzióban egyaránt. A Visio is megdrágult, a 2013 Standardért 20 százalékkal kell többet fizetni mint a 2010-es verzióért, a Pro esetében az árváltozás csak 5 százalékos. Örömhír ugyanakkor, hogy a Visio és a Project egyaránt beépül az Office 365-be, előzetes verzióként már ki is próbálhatók Project Online és Visio for Office 365 néven.

Korábban már írtunk róla, hogy decembertől megemeli a "user CAL" licencek árát a Microsoft, ezek 15 százalékkal lesznek drágábbak, amit a vállalat azzal indokol, hogy a felhasználók egyre többször érik el a különféle szervertermékeket több eszközről, ilyenformán a "user CAL" licenc értéke megnövekedett. A "device CAL" licencek árai változatlanok maradnak. Az árváltozások kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy decembertől nem rendelhetőek többé a Microsoft Forefront termékei - két kivétel a Unified Access Gateway és az Identity Manager.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.