Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 30. 09:17

Látványosan megemeli egyes szoftvereinek árát a Microsoft

Az Office 2013 csomagok és árak bejelentésekor már írtunk arról, hogy a Microsoft igyekszik az árazási politikájával a felhasználókat az előfizetéses konstrukciók felé terelni. Az Office szerverek árváltozása talán még erősebb hajtóerő lesz.

A vállalat a mennyiségi licencvásárlók számára már elérhetővé tette az Office 2013 végleges verzióját, a szervezetek hozzáférhetnek a szervertermékekhez is. Egyes szerverek látványosan megdrágultak.

A HWSW birtokába került árlisták szerint a SharePoint Server 2013 mintegy 37 százalékkal lesz drágább a 2010-es verziónál - a drágulás kapcsán azonban érdemes mindenképp megjegyezni, hogy a SharePoint 2013-nak már "gyárilag" része a FAST Search Server, amelyet korábban kiegészítőként lehetett és kellett megvenni, több ezer euróért. Megszűnt viszont a SharePoint for Internet Sites, a publikus információk külső elérésért nem kell többé több tízezer eurós felárat fizetni.

A Lync Server árlista böngészésekor az tűnhet fel, hogy a 2013-as verzió esetében nincs többé Standard és Enterprise változat, csak egyetlen verziót ad ki a Microsoft Lync Server 2013 néven. Ennek az ára némileg alacsonyabb mint a Lync Server 2010 Enterprise-é volt, de a 2010 Standardnél jóval drágább - a fő funkcionális előny a failover és load balance, amely korábban csak az Enterprise verzióban volt megtalálható.A Lync és az Exchange esetében megszüntette a Microsoft az External Connectorokat, azok a szerverlicenc részévé váltak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kisebb, de azért érezhető az árváltozás a Project Server esetében is, amelynek 2013-as verziójáért hozzávetőleg 15 százalékkal kér többet a Microsoft, a Project kliens pedig 5 százalékkal drágább Standard és Pro verzióban egyaránt. A Visio is megdrágult, a 2013 Standardért 20 százalékkal kell többet fizetni mint a 2010-es verzióért, a Pro esetében az árváltozás csak 5 százalékos. Örömhír ugyanakkor, hogy a Visio és a Project egyaránt beépül az Office 365-be, előzetes verzióként már ki is próbálhatók Project Online és Visio for Office 365 néven.

Korábban már írtunk róla, hogy decembertől megemeli a "user CAL" licencek árát a Microsoft, ezek 15 százalékkal lesznek drágábbak, amit a vállalat azzal indokol, hogy a felhasználók egyre többször érik el a különféle szervertermékeket több eszközről, ilyenformán a "user CAL" licenc értéke megnövekedett. A "device CAL" licencek árai változatlanok maradnak. Az árváltozások kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy decembertől nem rendelhetőek többé a Microsoft Forefront termékei - két kivétel a Unified Access Gateway és az Identity Manager.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról