Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 27. 09:26

Drágulnak a CAL licencek a Microsoftnál

December 1-én 15 százalékkal drágulnak a Microsoft User CAL licencek, a user CAL ára 15 százalékkal emelkedik. A vállalat szerint egyre több helyen használ egy ember több eszközt, a user CAL értéke ezzel megnövekedett, az árváltozás ezt tükrözi.

A Microsoft licencelési gyakorlatában kétféle CAL (Client Access License) létezik, az egyik felhasználóra (user), a másik pedig eszközre (device) vonatkozik. A Microsoft szervertermékeit használó szervezetek az alapján választhattak közülük hogy melyik éri meg nekik jobban: ha egy eszközről több felhasználó ért el a CAL-t igénylő szervereket, például a délelőtti és délutáni műszak ugyanazt a PC-t használja, akkor értelemszerűen a device licenc kedvezőbb, ha egy felhasználó több eszközt is használ, akkor pedig a user CAL az ésszerűbb választás. A kétféle konstrukciót akár keverve is lehet használni.

Eddig a felhasználói és az eszköz CAL ára megegyezett, azonban december 1-én a Microsoft 15 százalékkal megemeli a user CAL árát. A device CAL ára eközben változatlan marad. A vállalat feltehetően azért teszi ezt mert a szervezeteknél egyre többször fordul elő hogy egy felhasználó több eszközről éri el a CAL-t igénylő szervereket, például munkahelyi és otthoni PC-ről, tabletről vagy okostelefonról, ezzel a user CAL "értéke" is megnövekedett. A user CAL esetében a használt eszközök száma nincs korlátozva.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A változás a következő licenceket érinti: Bing Maps Server CAL, Core CAL Suite, Enterprise CAL Suite, Exchange Server Standard és Enterprise CAL, Lync Server Standard és Enterprise CAL, Project Server CAL, SharePoint Server Standard és Enterprise CAL, System Center 2012 Client Management Suite, System Center Configuration Manager, System Center Endpoint Protection, Visual Studio TFS CAL, Windows Multipoint Server CAL, Windows Server CAL, Windows Server RDS, RMS, Terminal Services CAL.

Fontos tudni, hogy a mennyiségi licencvásárló (pl. Enterprise Agreement, Enterprise Subscription, Open Value Subscription) ügyfelek esetén az áremelés nem 2012. december 1-én jelentkezik, ők a szerződésben meghatározott időtartam végéig változatlan áron vásárolhatnak CAL-okat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról