Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 28. 11:26

Megjelent a GNOME 3.6

Hosszas fejlesztést követően elkészült a népszerű nyílt forrású asztali környezet, a GNOME 3.6-os verziója, amely a harmadik frissítése a 3.0-nak.

Nagy örömmel jelentette be a GNOME közösség a szabad desktop legújabb verziójának elkészültét. A fejlesztők rengeteg kisebb-nagyobb változtatást hajtottak végre annak érdekében, hogy a GNOME még jobban mutasson és könnyebb legyen használni.

Fontosabb újdonságok

A változásokat részletesen taglaló kiadási jegyzékből kiderül, mennyi újdonság van a GNOME 3.6-ban. A szoftver elkészültét ünneplő hír a projekt weboldalán a legfontosabbak között az új értesítési rendszert (notifications), a megváltoztatott elrendezésű aktivitás-nézetet (Activities Overview), az új fájlkezelőt, és a feloldóképernyőt említi, de ezeken kívül is sok apróság került be az új változatba - néhány, régóta várt fejlesztés azonban kimaradt, például a shell kiterjesztések automatikus frissíthetősége.

Az értesítési rendszer "okosabb" lett a GNOME fejlesztői szerint. Amennyiben a felhasználó egy teljes képernyőt elfoglaló alkalmazást futtat, csak a "fontos" értesítések jelennek meg, minden más eseményről csak akkor kap tájékoztatást, ha kilépett a teljes képernyős programból. A felugró értesítéseket is másképp kezeli a GNOME 3.6: annak érdekében, hogy a felhasználó ne maradjon le egyetlen értesítésről, a rendszer csak akkor zárja be azokat, ha úgy véli, a felhasználó értesülhetett róluk mert használja a gépét.

Az Activities Overview, amely gyakorlatilag afféle feladatkezelőnek felel meg és a megnyitott programokat mutatja, alapvető változásokon ment keresztül. Korábban a bal felső sarokban volt megtalálható az alkalmazásokat listázó fül, ennek helyét egy új ikon vette át, a keresőmező pedig középre került. A GNOME fejlesztőinek várakozása szerint ez nem csak jobb áttekinthetőséget, hanem kényelmesebb használatot is eredményez.

Alkalmazások

A fájlkezelő újdonságait a leghosszabb felsorolni. A Files (Nautilus) újdonságai azonban nem találkoznak minden felhasználó lelkesedésével, valószínűleg ez volt az oka annak, hogy nemrég a Linux Mint csapata forkolta a fájlkezelő fejlesztését és létrehozta a Nemót, amely továbbra is tartalmazza az eredeti program számos olyan funkcióját, amelyet a GNOME alatt már nem találunk meg (pl. kétpaneles megjelenítés). Az új Files program újdonságai között érdemes megjeleníteni a nemrég használt állományokat megjelenítő gyorsmenüt, a kényelmesebben használható keresőt, amihez csak el kell kezdeni gépelni, valamint olyan gyorsmenüket, amelyek rendszeresen végzett tevékenységeket könnyítenek meg - ilyen például a kijelölt állományokat egy új mappába mozgató parancs.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Persze a GNOME más alkalmazásai is változtak, szebb lett a távoli és virtuális gépeket összefogó Boxes, amely a GNOME 3.4-ben még csak előzetesként szerepelt, mostanra azonban "élesben" bevethetővé vált. Több információt jelenít meg a lemezmeghajtókról a Disks, amelyből közvetlenül lehet például egy lemez tartalmát biztonságosan törölni vagy éppen az energiatakarékosságra és zajra vonatkozó beállításait módosítani. A felhasználók kérésére visszakerült a Disksbe a benchmark mód is.

A GNOME beépített böngészője, a Web a többi böngészőhöz hasonló nyitóképernyőt kapott a leggyakrabban látogatott oldalak előnézeti képével, valamint végre van benne teljes képernyős üzemmód is, a renderelőmotor pedig WebKit2 béta . Az asztali környezet új változata először tartalmazza a Clocks alkalmazást, amely egyelőre tesztváltozatként van jelen. Ahogy a nevéből is látszik, a Clocks egy óraprogram, amely több időzónát és ébresztéseket is kezel, valamit stopper is van benne. Az ígéret szerint a GNOME 3.8 megjelenésére a Clocks már végleges állapotban működik.

Új feloldóképernyőt (lock screen) is kapott a GNOME, amelyen megjelennek a legfontosabb információk (pl. pontos idő, értesítések, médialejátszó kezelőszervei), a fejlesztők szerint a felhasználók ezzel egy ránézésre megállapíthatják, mi történik a gépükkel vagy mi történt vele azóta hogy nem nyúltak hozzá. A lock screenről Esc vagy Enter gombbal vagy egérrel behívható bejelentkező képernyő is szebb, polírozottabb lett kicsit. A desktop összes újdonságát felsorolni nehéz is felesleges is lenne, sokat fejlődött a nemzetközi írásjelek és bevitel kezelése például - a kiadási jegyzékben megtekinthető a teljes lista.

Hamarosan érkezik

Ahogy az lenni szokott, az új GNOME elérhető a projekt weboldalán, de a fejlesztők azt tanácsolják a kíváncsi felhasználóknak, várják meg, míg a saját operációs rendszerükhöz megjelennek a telepítőcsomagok. A GNOME 3.6-ot az új disztribúciók közül először az ősszel megjelenő Ubuntu 12.10 és Fedora 18 fogja tartalmazni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról