:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 16. 11:42

Jogilag tiltaná az Android töredezését a Google

Az Android alapproblémái között egyre fájóbb pont a platform töredezettsége, a Google egyre erősebb eszközökhöz nyúl, hogy a problémát megoldja. Az egységes dizájn, a gyártók fenyegetése és a Nexus példamutatása sem segített, mi jöhet még?

A Google néhány részletében megváltoztatta az Android SDK felhasználási feltételeit, amivel lényegében megtiltja a fejlesztőknek az olyan tevékenységeket az alkalmazások létrehozása kapcsán, amivel tovább erősítenék a töredezettséget. Az SDK felhasználási feltételeibe való beleírás pedig általános érvényű, hiszen anélkül nem lehet androidos appokat készíteni.

Az idáig érvényben lévő dokumentumot a Google még 2009 áprilisában publikálta, akkor ez a probléma még nem tűnt komolynak, ennek megfelelően a platformtöredezettség említésre sem került a feltételek között. Az új szöveg viszont a következő sorokat tartalmazza: “Beleegyezel abba, hogy nem teszel semmi olyat, ami az Android töredezettségéhez vezet vagy azt eredményezi, beleértve (de nem kizárólag) a hivatalos SDK-ból származtatott fejlesztőkészletek létrehozásában való közreműködést, terjesztését vagy hirdetését”. A fenti sorral kapcsolatban a Google hivatalosan egyelőre nem nyilatkozott, így egyelőre kérdéses, hogy az eddig főként a gyártóknak tulajdonított probléma hogyan hárul át a fejlesztőkre.

A töredezettség egyre komolyabb figyelmet vonz, de egészen idáig a logika az irányba mutatott, hogy maga a Google, illetve a készülékgyártók a felelősek, amiért túl sokféle képernyőfelbontás, hardver és szoftververzió van a piacon, megnehezítve az alkalmazásfejlesztők dolgát. A klasszikus szemszögből nézve a gyártók hibája az, hogy nem frissítik a készülékük szoftverét a legújabbra, illetve eltérnek a szabványos hardverektől, ami miatt az appok egy része nem fut sok eszközön.

Szoftverben csak a Nexus számít csúcskészüléknek

Panaszkodnak maguk a Google-vezetők is emiatt, hiszen a Google hiába jelenteti meg a legújabb Android-verziót, ami most éppen a 4.2, ha a készülékgyártók még ott járnak, hogy lesz-e a fél évvel ezelőtti verzióra frissítés. Valóban perverz helyzet, hogy a HTC One X és a Galaxy Nexus felhasználók azon izgulhatnak egyszerre, hogy az előbbi kapja-e meg előbb a 4.1-es Jelly Beant, vagy az utóbbi a teljesen friss 4.2-t. Az amerikai piacon éppen most mutatják be a HTC Droid DNA elnevezésű Verizon-exkluzív eszközt, ami az ősz egyik legrangosabb termékbemutatója ott. A Galaxy Note II-höz hasonló kütyü hardveres specifikációkban az első sorban áll, ugyanakkor ezt a szoftverről nem mondhatják el. A csúcskészülék eleve "elavultnak" számító rendszerrel kerül a boltokba.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyanez elmondható minden más eszközről is, az Android univerzumban, függetlenül attól, hogy a Samsung, LG, Sony vagy más gyártó műhelyéből kerül ki. A Google szívfájdalma, hogy a megvásárolható mobilokban szinte soha nincsenek ott a legújabb  képességek, amiket így sem a felhasználók, sem a fejlesztők nem tudnak kiaknázni. Az Apple esetében ez egészen másképp van, hiszen ott az új készülék és az új szoftver egyszerre jelenik meg, illetve a korábbi generációkra is központilag koordinált rendszerben kerülnek ki az új szoftveres megoldások.

Ennek fényében viszont érdekes kérdés, hogy mennyiben tudnak segíteni az alkalmazásfejlesztők abban, hogy ez a helyzet megváltozzon, illetve a szövegben történt változtatás érvényes-e a gyártókra is, és ha igen, akkor milyen szankciókat tud bevetni a Google azért, hogy akaratát érvényre juttassa. A cégnek már tucatnyi különböző próbálkozása volt az egységesítésre, az eddigi legsikeresebb talán a Nexus saját márka felerősítése, amivel valódi versenyhelyzet elé állítja a többi gyártót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.