Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 16. 11:29

Szenvedett a harmadik negyedévben a Dell

Szenvedett a november 2-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévében a Dell. A társaság bevétele 11 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, nyeresége a felére olvadt, elsősorban a lakossági értékesítések drámai visszaesése miatt.

Minden területen és minden régióban gyenge teljesítményt ért el a harmadik negyedévben a Dell. A világ egykori legnagyobb PC-gyártója és az egyik legnagyobb szervergyártójánál a bevétel a tavalyi 15,4 milliárd dollárról 13,7 milliárdra csökkent, az üzemi eredmény 1,1 milliárdról 589 millióra, a nettó eredmény pedig 893 millióról 475 millió dollárra esett vissza. A részvényenkénti 40 centes eredmény 1 centtel elmaradt az elemzői várakozásoktól, a cég papírjai a bejelentés után 3 százalékot estek.

Minden téren csökkenés

A legnagyobb visszaesést a lakossági szegmensben szenvedte el a vállalat, bevétele nem kevesebb mint 23 százalékkal esett vissza, így 2,5 milliárd dollárt tett ki. A kormányzati értékesítésből befolyó árbevétel 11 százalékkal 3,8 milliárd dollárra csökkent, a nagyvállalati eladások pedig 8 százalékkal 4,2 milliárd dollárra estek vissza. A legjobban a kis- és középvállalati termékek teljesítettek, itt 1 százalékos csökkenést és 3,3 milliárdos bevételt könyvelt el a Dell. A nemzetközi gazdasági helyzetről sokat elmond, hogy a Dell amerikai forgalma 9 százalékkal, ázsiai forgalma 11 százalékkal, az EMEA régióból származó bevétele pedig 15 százalékkal volt kevesebb mint egy éve.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyászos számok ellenére a vezetés optimista. "Bár nem kérdéses, hogy kellemetlenek a nemzetközi gazdasági körülmények, különösen a PC üzletágban, továbbra is kitartunk a stratégiánk mellett. Folyamatosan fektetünk az átalakulásunk előremozdításába és haladunk afelé, hogy erős nagyvállalati portfóliónk legyen" - mondta az elemzők részére rendezett telefonos konferenciahíváson Brian Gladden pénzügyi vezető. A cég idén már felvásárolta az AppAssure-t, a SonicWALL-t, a Wyse-ot, a Make-et, a Clerityt és a Questet, hogy kiegészítse nagyvállalati termék- és szolgáltatásportfólióját.

Kevés jó hír

Azért jó hírrel is szolgált a cég: a szerverek értékesítéséből befolyó forgalom 4 százalékkal bővült, elsősorban az év elején bemutatott új generációs PowerEdge kiszolgálóknak, valamint az ultrasűrű környezetbe szánt megoldások sikerének köszönhető. A hálózati részleg 40 százalékkal növelte a forgalmát, igaz, a növekedés alacsony szintről indult. A szerver és hálózati üzletág árbevétele összességében 11 százalékkal bővült és 2,3 milliárd dollárt tett ki.

A tárolóeladások bővülését továbbra is korlátozza az EMC-vel történt szakítás, ennek következménye az eladások 16 százalékos visszaesése. A Dell és az EMC tavaly októberben nem újította meg megállapodását, amelynek keretében a Dell az EMC tárolóit forgalmazta saját brandje alatt. A vállalat az évek során felvásárlások révén saját tárolóportfóliót épített ki (EqualLogic, Compellent), ezeket kínálja vevőinek. A szolgáltatások terén 1 százalékos, a szoftverek terén 11 százalékos volt a csökkenés, a desktop PC-k forgalma 8 százalékkal, a mobil eszközöké (ide tartoznak a notebookok is) pedig 26 százalékkal esett éves összehasonlításban.

A most is zajló negyedik pénzügyi negyedévre 2-5 százalékos szekvenciális bevétel-növekedést vár, a 13,9-14,3 milliárd dolláros forgalom azonban még így is jóval alacsonyabb lesz a tavalyi negyedik negyedévben elkönyvelt 16 milliárd dollárnál. Az éves eredményprognózis részvényenként 1,7 dollár, ami szintén nem éri el a tavalyi szintet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról