Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 12. 16:06

Egyre több hibrid rendszer a Top500 listán

A héten Salt Lake Cityben zajló Supercomputing konferencián nyilvánosságra hozták a világ legerősebb számítógépeit rangsoroló Top500 listát. Az élen ismét egy amerikai rendszer áll, a korábbi Jaguar továbbfejlesztéséből létrejött Titan, amelynek teljesítménye megközelíti a 18 petaflopsot.

Igaznak bizonyultak a pletykák, az Opteron processzorokra és Tesla GPU-kra épülő Titan lett a világ legerősebb szuperszámítógépe at évente kétszer frissített Top500 lista szerint, de előnye a második helyezett Sequioához képest "csak" 1,2 petafops. Ez a gép nem csak a legerősebb, hanem a leginkább energiahatékony is a Top500-on szereplő gépek közül, fogyasztása 8209 kilowatt, ami az egyik legalacsonyabb teljesítmény/fogyasztás mutatót eredményezi, a gép ebben a tekintetben felülmúlja az eddigi csúcstartó BlueGene/Q-alapú rendszereket is.

Papírforma az élen

Ahogy azt már korábban megírtuk, az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge National Laboratory kutatóintézetében működő gépben több mint 18 ezer Bulldozer-generációs Opteron és ugyanennyi Tesla K20 chip szolgáltatja a 18 petaflops közeli számítási teljesítményt, amelynek nagyjáért az utóbbiak felelnek. A rendszer teljes memóriája 710 terabájt, ebből 598 terabájt az Opteron processzorokhoz csatlakozik, 112 terabájthoz pedig az NVIDIA Tesla kártyákon kapott helyet. A háttértár kapacitása 13,6 petabájt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A második helyen továbbra is az IBM által telepített Sequioa (16,3 petaflops), a harmadikon pedig a japán K Computer (10,5 petaflops) áll. A lista negyedik helyezettje az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne National Laboratory intézetében működő Mira, amely a Sequioához hasonlóan IBM BlueGene/Q architektúrára épül, teljesítménye 8 petaflops feletti. A listán összesen 23 olyan gép található már, amely legalább 1 petaflops teljesítményű - az első ilyen gépet (Roadrunner) alig négy éve köszönthette a Top500-on a szakma.

A tíz legerősebb gép között egy teljesen új van mindössze, a texasi Stampede, amelynek érdekessége, hogy Xeonok mellett Xeon Phi (Knights Corner) lapkákat is csatasorba állít. Ennek a gépnek a teljesítménye 2,6 petaflops egyelőre, de ez a jövőben még bővülni fog, a tervek szerint több mint 8 ezer Dell szerverbe egyenként két darab nyolcmagos Xeon processzor és 32 gigabájt memória kerül - a teljes konfiguráció összesen 272 terabájt memóriát és 14 petabájt lemezes háttértárat használ. A Xeonok számítási teljesítmény azonban "mindössze" 2 petaflops, további 8 petaflopsot a Knighs Corner chipek adnak majd, mire a Stampede elkészül.

Terjednek a hibrid rendszerek

A masszívan párhuzamos végrehajtásra fejlesztett gyorsítóchipek egyre terjednek a Top500-on, a legújabb listán már 62 olyan gép van, amelyben GPU vagy Intel Xeon Phi processzor működik. Ezek közül 56-ba kerültek NVIDIA lapkák, 7-ben vannak Xeon Phik (Knights Corner), 3-ban pedig AMD FireStream GPU-k. A legelterjedtebb processzor a lista gépei között a Xeon, az Intel szerverchipje működteti a rendszerek majdnem háromnegyedét, ezt követi az Opteron (61 darab), illetve az IBM Power (53 darab). Figyelemre méltó, hogy a 10 legerősebb rendszerből 6-ot az IBM szállított, a teljes Top500-on pedig 192 gép viseli a Nagy Kék emblémáját. Teljesírmény alapján azonban 41 százalékos az IBM részesedése.

A terület fejlődését jól jellemzi, hogy a listát két éve még vezető kínai Tianhe-1A már csak a nyolcadik a listán. A novemberi Top500 utolsó helyezettje 76 teraflops teljesítményű, ezzel fél éve még a 336. helyen állt a rangsorban

a címlapról