Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 12. 16:06

Egyre több hibrid rendszer a Top500 listán

A héten Salt Lake Cityben zajló Supercomputing konferencián nyilvánosságra hozták a világ legerősebb számítógépeit rangsoroló Top500 listát. Az élen ismét egy amerikai rendszer áll, a korábbi Jaguar továbbfejlesztéséből létrejött Titan, amelynek teljesítménye megközelíti a 18 petaflopsot.

Igaznak bizonyultak a pletykák, az Opteron processzorokra és Tesla GPU-kra épülő Titan lett a világ legerősebb szuperszámítógépe at évente kétszer frissített Top500 lista szerint, de előnye a második helyezett Sequioához képest "csak" 1,2 petafops. Ez a gép nem csak a legerősebb, hanem a leginkább energiahatékony is a Top500-on szereplő gépek közül, fogyasztása 8209 kilowatt, ami az egyik legalacsonyabb teljesítmény/fogyasztás mutatót eredményezi, a gép ebben a tekintetben felülmúlja az eddigi csúcstartó BlueGene/Q-alapú rendszereket is.

Papírforma az élen

Ahogy azt már korábban megírtuk, az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge National Laboratory kutatóintézetében működő gépben több mint 18 ezer Bulldozer-generációs Opteron és ugyanennyi Tesla K20 chip szolgáltatja a 18 petaflops közeli számítási teljesítményt, amelynek nagyjáért az utóbbiak felelnek. A rendszer teljes memóriája 710 terabájt, ebből 598 terabájt az Opteron processzorokhoz csatlakozik, 112 terabájthoz pedig az NVIDIA Tesla kártyákon kapott helyet. A háttértár kapacitása 13,6 petabájt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A második helyen továbbra is az IBM által telepített Sequioa (16,3 petaflops), a harmadikon pedig a japán K Computer (10,5 petaflops) áll. A lista negyedik helyezettje az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne National Laboratory intézetében működő Mira, amely a Sequioához hasonlóan IBM BlueGene/Q architektúrára épül, teljesítménye 8 petaflops feletti. A listán összesen 23 olyan gép található már, amely legalább 1 petaflops teljesítményű - az első ilyen gépet (Roadrunner) alig négy éve köszönthette a Top500-on a szakma.

A tíz legerősebb gép között egy teljesen új van mindössze, a texasi Stampede, amelynek érdekessége, hogy Xeonok mellett Xeon Phi (Knights Corner) lapkákat is csatasorba állít. Ennek a gépnek a teljesítménye 2,6 petaflops egyelőre, de ez a jövőben még bővülni fog, a tervek szerint több mint 8 ezer Dell szerverbe egyenként két darab nyolcmagos Xeon processzor és 32 gigabájt memória kerül - a teljes konfiguráció összesen 272 terabájt memóriát és 14 petabájt lemezes háttértárat használ. A Xeonok számítási teljesítmény azonban "mindössze" 2 petaflops, további 8 petaflopsot a Knighs Corner chipek adnak majd, mire a Stampede elkészül.

Terjednek a hibrid rendszerek

A masszívan párhuzamos végrehajtásra fejlesztett gyorsítóchipek egyre terjednek a Top500-on, a legújabb listán már 62 olyan gép van, amelyben GPU vagy Intel Xeon Phi processzor működik. Ezek közül 56-ba kerültek NVIDIA lapkák, 7-ben vannak Xeon Phik (Knights Corner), 3-ban pedig AMD FireStream GPU-k. A legelterjedtebb processzor a lista gépei között a Xeon, az Intel szerverchipje működteti a rendszerek majdnem háromnegyedét, ezt követi az Opteron (61 darab), illetve az IBM Power (53 darab). Figyelemre méltó, hogy a 10 legerősebb rendszerből 6-ot az IBM szállított, a teljes Top500-on pedig 192 gép viseli a Nagy Kék emblémáját. Teljesírmény alapján azonban 41 százalékos az IBM részesedése.

A terület fejlődését jól jellemzi, hogy a listát két éve még vezető kínai Tianhe-1A már csak a nyolcadik a listán. A novemberi Top500 utolsó helyezettje 76 teraflops teljesítményű, ezzel fél éve még a 336. helyen állt a rangsorban

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról