:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 28. 12:17

Kínai a világ legerősebb szuperszámítógépe

A korábbi csúcstartónál több mint 40 százalékkal gyorsabb szuperszámítógépet üzemeltek be Kínában. A Tianhe-1A megjelenése figyelmeztetés az Egyesült Államok és Európa számára, hogy gyorsan megfordulhat a kutatás-fejlesztési verseny állása.

Egyesült Államok és Európa figyelem, Kínában üzembe állt a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, amely az ilyen rendszerek mérésére általánosan elfogadott Linpack benchmark alapján 2,507 petaflops teljesítményre képes. Ez több mint 40 százalékos előny a korábbi csúcstartó Jaguarhoz képest és több mint háromszorosan múlja felül a legerősebb európai gép teljesítményét.

14 ezer Xeon, 7 ezer Tesla

Kínában 2009-ben állt üzembe a Tianhe-1, amely Intel Xeon processzorokat és AMD Radeon HD 4870 grafikus chipeket használt, ennek a továbbfejlesztéséből jött létre a Tianhe-1A, ami 14336 Intel Xeon processzor mellett 7168 darab NVIDIA Tesla M2050 GPU-alapú gyorsítókártyát is tartalmaz. A hibrid megközelítés révén energiahatékonyan növelhető a teljesímény, az NVIDIA azt állítja, a Tesla chipek nélkül 50 ezernél is több Intel Xeon CPU-ra lett volna szükség azonos számítási kapacitáshoz, a gép által elfoglalt terület kétszer nagyobb lenne, a fogyasztása pedig meghaladná a 12 megawattot is.

A Tesla M2050 gyorsítókártyák a Fermi architektúrára épülnek, amelyet saját bevallása szerint eredetileg is mérnöki-tudományos területre szánt az NVIDIA. Az M2050 modellen dolgozó 1,5 gigahertzes processzor 1 teraflops 32 bites pontosságú, és 515 gigaflops 64 bites pontosságú nyers számítási kapacitással rendelkezik, amihez 150 GB/s memória-sávszélesség társul. A kártyán 3 gigabájt GDDR5 memória kapott helyet, a fogyasztása 200 watt körül alakul, a Tianhe-1A összesen mintegy 4 megawattot vesz fel.

A számítógépet a National University of Defense Technology, vagyis a Védelmi Technológiák Nemzeti Egyeteme vásárolta és üzemelteti, de a hivatalos tájékoztatás szerint a kapacitása elérhető lesz a tudományos közösség számára. A gépet biztosan használják majd meteorológiai szimulációkra és kőolajmezők feltérképezésére, de Liu Guangming, a Nemzeti Szuperszámítógépes Központ vezetője szerint orvosbiológiai kutatásokra is bevetik majd.

Kína szuperszámítógépes vezető szerepre tör

"Nem tudok más rendszerről, amely megközelítené ennek a gépnek a teljesítményét" - mondta Jack Dongarra, a Jaguart is üzemeltető Oak Ridge szuperszámítógépes központ tudományos munkatársa, a Tennessee Egyetem professzora, aki éveken keresztül gondozta a Top500 listát. Ez azt jelenti, hogy a lista novemberi frissítésekor minden bizonnyal a Tianhe 1A lesz az élen. A világ három legerősebb szupergépéből kettő Kínában található, ami intő jel az Egyesült Államok és Európa számára is: a tudományos kutatások támogatására bevethető számítási kapacitás nagysága közvetlen összefüggésben van a tudományos versenyképességgel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utoljára az évtized közepén fordult elő, hogy nem amerikai szuperszámítógép volt az évente kétszer frissített Top500 lista élén, 2002 és 2004 között a japán NEC Earth Simulatoré volt a teljesítménykorona. Erre reagálva akkor az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatás-fejlesztési részlege, a DARPA komoly programokat indított, hogy ledolgozza a hátrányt, és több százmillió dollár támogatást biztosított a területen működő vállalatok, többek között az IBM, az SGI  és a Sun Microsystems számára K+F projektek indítására.

Kína a legutóbbi, júniusban kiadott Top500 listán nem kevesebb mint 24 rendszerrel képviselteti magát, ezek közül kettő a tíz legerősebb gép között található. Az Egyesült Államok és az Európai Unió mögött Kína csendben a harmadik legnagyobb szuperszámítógépes hatalommá vált, megelőzve Japánt és az étvágy láthatóan nem csillapodik. A Tianhe-1A név is arra utal, a továbbiakban várhatók bővítések, illetve hasonló felépítésű új rendszerek, Kína kinyilvánított célja, hogy átvegye a vezetést mint a katonai, mind pedig a polgári célra használt szuperszámítógépek területén.

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy míg az NEC Earth Simulator szinte teljes egészében Japánban fejlesztett technológiákra épült, addig a kínai szupergépek zömmel amerikai technológiát használnak, a Tianhe-1A esetében például Intel és NVIDIA chipeket. A világ legerősebb szuperszámítógépének belső architektúrája azonban már egyedi fejlesztésű, valamint a gépben Kínában tervezett Fei Teng stream processzorok is megtalálhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.