Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 10. 11:11

Felfedte új szupergépeinek alapjait a Cray

Új processzorgyártóval és új összekötő lapkákkal dolgozik a jövőben a Cray. Az AMD helyére Intel, a Gemini interconnect helyére pedig az Aries került.

Bemutatta következő generációs szuperszámítógépeinek építőkockáit a Cray. Az XC30 névre keresztelt egység fejlesztése korábban Cascade kódnéven futott, a rendszerre még ezen a néven adott le rendelést számos szervezet az elmúlt hónapokban, összesen mintegy százmillió dollár értékben. A Cray szerint az XC30-alapú szuperszámítógépek értékesítése a következő négy év folyamán zajlik majd, a most bevezetett generáció életútját egyelőre 2016-ig látják előre.

Az XC30 rendszerében csomópontonként két processzor kap helyet, egy blade-en pedig négy ilyen node helyezkedik el egy összekötő (interconnect) lapka társaságában. Egy keret összesen 16 ilyen blade-et képes fogadni, egy szekrénybe pedig 3 keret fér, ami összesen 384 processzorfoglalatot jelent. Az XC30-ba Intel Xeon E5-2600 sorozatú processzorok kerülnek, ezek 8 maggal bírnak és 16 utasításszál párhuzamos futtatására képesek, node-onként pedig 32-128 gigabájtnyi memóriával gazdálkodhatnak. A Cray számításai szerint egy szekrény teljesítménye mintegy 66 teraflop, amely egészen 100 petaflopig lesz skálázható, Intel Xeon Phi és NVIDIA Tesla kártyák használatával. A rendszer hűtése vízzel és levegővel vegyesen történik, a Cray szerint az adatközpont kialakításánál mellőzni lehet a hideg folyosó-meleg folyosó elvet.

Az Aries

Az XC30 lelkét az új, Aries névre keresztelt interconnect lapka adja, amely a cég vadonatúj fejlesztése. A Cray rendszerében az Aries egyszerre tölti be a hálózati csatoló és a router szerepét is, feladata minél közvetlenebb módon összekötni a rendszerben található processzorokat egymással. Az Aries mellett bemutatkozott a Cray új hálózati topológiája is, amely jóval kevesebb optikai szálat igényel és feleslegessé teszi a különálló hálózati eszköz használatát.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Cray gépei hosszú ideig a HyperTransport szabványt használták a processzorok közötti kapcsolathoz, ezt a csatlakozást  támogatják az AMD processzorai. A Cray azonban az XC30-tól kezdve már az Intel processzorait építi szuperszámítógépeibe, így az összeköttetést is lecserélte, HyperTransport helyett PCI Expressre - a felhasznált Xeonok ugyanis ezt a szabványt támogatják a processzorra integrálva, így közvetlenül csak a PCI Expresst támogató összekötő lapkákhoz tudnak kapcsolódni.

A processzorok közti összeköttetés skálázásáért az Aries lapka felel, ez váltja a HyperTransportra épülő Gemini lapkát a Cray szuperszámítógépeiben. Az Aries fejlesztéséért és gyártásáért felelős csapatot egyébként az Intel tokkal-vonóval felvásárolta, a megállapodás szerint az Aries kizárólagos fogyasztója azonban a Cray marad, azt más cégnek az Intel nem adhatja el - legalábbis a The Register információi szerint. A Cray-részleg felvásárlása tehát egyelőre az Intelnek csak szakértelmet és a szükséges szabadalmakat hozta, saját lapkát nem szerzett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról