Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Vége a Windows Live Messengernek

Koi Tamás, 2012. november 07. 09:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Igaznak bizonyultak a hét eleji pletykák, a Microsoft egységesítési törekvésének részeként jövőre megszünteti a Windows Live Messenger azonnali üzenetküldő program fejlesztését. A felhasználók ezt követően a Skype-on keresztül chatelhetnek és beszélhetnek tovább ismerőseikkel.

A jövő év első negyedévétől nem lesz elérhető többé a Microsoft azonnali üzenetküldő kliense, a Windows Live Messenger - jelentette be tegnap a társaság. A több mint egy évtizedet megélt alkalmazás helyébe a szintén a Microsoft tulajdonában álló Skype lép, mely a vállalat stratégiája szerint fokozatosan átveszi az egységes chat- és VoIP-platform szerepét mind a PC-ken, mind pedig a mobil eszközökön.

Egy kliens mind felett

A döntés bejelentése gyakorlatilag október vége óta a levegőben lógott, ekkor készült el ugyanis a Skype legújabb, 6.0-s verziója, melynek egyik legfőbb újdonsága az volt, hogy a felhasználók immár a Microsoft-fiókjukhoz használt azonosítóval is bejelentkezhettek a rendszerbe, ezt követően pedig a Skype-ot használva tudtak chatelni a Windows Live Messengeren felvett ismerőseikkel is. A cég egyelőre csak az üzenetküldő funkciónál tette elérhetővé a keresztplatformos használatot, az ígéretek szerint azonban a következő hetekben már a Windows Live Messenger partnerek felé irányuló VoIP-hívásokra is lehet majd használni a Skype-ot.

A Microsoft Inside Windows Live blogján szereplő bejegyzés a döntés okai közt említi, hogy a Skype jobb felhasználói élményt és szélesebb hálózatot biztosít mint a Windows Live Messenger, emellett a Skype kliens több platformon is régóta használt, népszerűbb alkalmazásnak számít mint a Microsoft saját fejlesztésű alkalmazása. A blogon szereplő információk szerint a Microsoft igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a WIndows Live Messengerhez szokott felhasználók könnyedén áttérhessenek a Skype használatára.

A Windows Live Messenger számára ezzel egy több mint 12 éves életpálya érhet véget: a Microsoft 1999-ben adta ki a program első verzióját, akkor még MSN Messenger néven, a Windows Live Messenger nevet 2005-ben vette fel az alkalmazás. A platformra fejlesztett alkalmazás a Windows XP-től kezdődően az összes Windows-verzióval együttműködik, emellett az Androidot leszámítva mindegyik mobilplatformon elérhető a kliensszoftver. A Windows Live Messenger felhasználók továbbá a Microsoft konzolgépén, az Xbox 360-on keresztül is chatelhetnek a játékgépre fejlesztett alkalmazáson keresztül.

A VoIP miatt szeretik

A Skype ezzel szemben jóval fiatalabb alkalmazásnak számít, ezzel együtt népszerűsége is nagyobb, mint a Windows Live Messengeré. A több mint 600 millió felhasználóval rendelkező, elsősorban az ingyenes VoIP-hívások révén nagy népszerűségre szert tett platform 2003-ban indult hódító útjára, nyolc évvel később pedig 8,5 milliárd dollárért került a Microsoft kezébe. Az ingyenes és olcsó vezetékes hívásokra is használható Skype világméretű terjedését aggódva figyelik a mobilszolgáltatók, melyek zsebéből súlyos összegeket húzott ki a platform, különösen mióta az összes népszerű mobilos operációs rendszerhez elérhető integrált szolgáltatásként a Skype.

A programot különösen a nemzetközi hanghívások lebonyolításához használják előszeretettel: egy a tavalyi évre vonatkozó felmérés szerint 2011-ben a nemzetközi hívások harmada a Skype-on keresztül bonyolódott le. A kliens, ezzel együtt a VoIP-hívások népszerűségének fokozatos növekedése borítékolható, részben a Microsoft WIndows Live Messengerrel kapcsolatos döntésének köszönhetően.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.