Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 27. 12:23

Ugrik a Windows 8-ra a Google

Keresőalkalmazást készített a Windows 8 rajtjára a Google. A Search app korábban már megjelent iOS-re, mostantól pedig a Microsoft új operációs rendszerére is elérhető az alkalmazásboltból.

Nem mond le a Windows 8-ra váltókról a Google, saját fejlesztésű keresőalkalmazással készült a vállalat az operációs rendszer piaci rajtjára. A Windows 8 alapértelmezett keresője rendszerszinten a Bing, a Microsoft saját keresőmotorja külön alkalmazásként is elérhető a csempék között, illetve a Bing adja a rendszer részét képező Internet Explorer 10 univerzális keresőjét is. A Google tehát bizonyos fokig joggal érezte magát kizárva - ezért is adták a kezdeményezésnek a "Get your Google back" címet.

Az alkalmazás a böngészőben megszokott látványt nyújtja, aki rendszeresen használja a rendes keresőt, rögtön otthon találja majd magát az alkalmazásban is. Van Instant Search is, vagyis a bépelés közben már elkezdenek ömleni a találatok, az alkalmazásból pedig hangalapú keresés is indítható.Az alkalmazás részeként a felhasználó elérheti a keresésen kívül a Google egyéb szolgáltatásait is, ilyenkor az Search alkalmazáson belül nyílik meg az adott webes app - a Gmail, a News, a Calendar, a Plus vagy épp a Maps.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felhasználói élményt a Google az érintős interakciókhoz is kissé átszabta, így a gombok is nagyobbak lettek, a képkeresés felülete pedig ujjal is lapozható. Ez sajnos a keresésen kívül a többi webes alkalmazásra nem érvényes, a Gmail webapp például a teljesen normális böngészős verzió. Apró figyelmesség, hogy az alkalmazás csempéje az épp aktuális Google Doodle-t mutatja majd a kezdőképernyőn.

00:58
 

Get Your Google Back

Még több videó

A keresőalkalmazás mellett a Google a Chrome böngészőt is a programba emelte. Ez logikus döntés, a jellemzően friss operációs rendszerre a felhasználók egy része biztosan elfelejtette azonnal telepíteni a Chrome-ot, ez egy jó emlékeztető számukra. A dolog szépséghibája, hogy a Chrome (a Firefoxhoz hasonlóan) jelenleg nem érhető el az Windows Store-ból, így Windows RT-s tabletekre nem telepíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról