Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 27. 12:23

Ugrik a Windows 8-ra a Google

Keresőalkalmazást készített a Windows 8 rajtjára a Google. A Search app korábban már megjelent iOS-re, mostantól pedig a Microsoft új operációs rendszerére is elérhető az alkalmazásboltból.

Nem mond le a Windows 8-ra váltókról a Google, saját fejlesztésű keresőalkalmazással készült a vállalat az operációs rendszer piaci rajtjára. A Windows 8 alapértelmezett keresője rendszerszinten a Bing, a Microsoft saját keresőmotorja külön alkalmazásként is elérhető a csempék között, illetve a Bing adja a rendszer részét képező Internet Explorer 10 univerzális keresőjét is. A Google tehát bizonyos fokig joggal érezte magát kizárva - ezért is adták a kezdeményezésnek a "Get your Google back" címet.

Az alkalmazás a böngészőben megszokott látványt nyújtja, aki rendszeresen használja a rendes keresőt, rögtön otthon találja majd magát az alkalmazásban is. Van Instant Search is, vagyis a bépelés közben már elkezdenek ömleni a találatok, az alkalmazásból pedig hangalapú keresés is indítható.Az alkalmazás részeként a felhasználó elérheti a keresésen kívül a Google egyéb szolgáltatásait is, ilyenkor az Search alkalmazáson belül nyílik meg az adott webes app - a Gmail, a News, a Calendar, a Plus vagy épp a Maps.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A felhasználói élményt a Google az érintős interakciókhoz is kissé átszabta, így a gombok is nagyobbak lettek, a képkeresés felülete pedig ujjal is lapozható. Ez sajnos a keresésen kívül a többi webes alkalmazásra nem érvényes, a Gmail webapp például a teljesen normális böngészős verzió. Apró figyelmesség, hogy az alkalmazás csempéje az épp aktuális Google Doodle-t mutatja majd a kezdőképernyőn.

00:58
 

Get Your Google Back

Még több videó

A keresőalkalmazás mellett a Google a Chrome böngészőt is a programba emelte. Ez logikus döntés, a jellemzően friss operációs rendszerre a felhasználók egy része biztosan elfelejtette azonnal telepíteni a Chrome-ot, ez egy jó emlékeztető számukra. A dolog szépséghibája, hogy a Chrome (a Firefoxhoz hasonlóan) jelenleg nem érhető el az Windows Store-ból, így Windows RT-s tabletekre nem telepíthető.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról