Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 17. 11:09

Aggasztó hírek New Yorkból

Rossz híreket közölt tegnap este, a tőzsde zárása után az IBM. Hatalmas nemzetközi elérésének és sokszínű termékkínálatának köszönhetően a vállalat pénzügyi eredményei az egész technológiai ipar és piac barométeréül szolgálnak, ami jelenleg rossz időt mutat.

Minden IBM-üzletág bevétele csökkent a tavalyi harmadik negyedévvel összehasonlítva, derül ki a vállalat tegnap közzétett gyorsjelentéséből. Egyes területeken a csökkenés csak az árfolyamváltozás következménye, a nagy nemzetközi kitettségű IBM-et hátrányosan érinti a dollár erősödése, ami miatt 1 milliárd dollár árbevételtől "esett el" de az Amerikából befolyó árbevétel is csökkent. Ijesztő a nagyvállalati hardverek forgalmának 13 százalékos zuhanása, jó hír ugyanakkor, hogy a szigorú költségkontroll és a kedvezően alakuló termékmix miatt az üzemi profit így is nőni tudott.

Az IBM 24,7 milliárd dolláros árbevétellel zárta a harmadik negyedévet, ami 5 százalékos csökkenés tavalyhoz képest - elemzők 25,3 milliárd dollár körüli értéket vártak, sorozatban ez volt az ötödik olyan negyedév, amikor a vállalat forgalma elmaradt a prognózistól. A vállalat bevételét az árfolyamhatás is húzta, de ezt kiszűrve is 2 százalékos lett volna a visszaesés, derül ki a tegnap közzétett gyorsjelentésből. Az üzemi eredményét ugyanakkor 7 százalékkal 5,5 milliárd dollárra tudta növelni az IBM, nettó profitja pedig 3,82 milliárd dollár volt, ami majdnem megegyezik a tavaly elért 3,84 milliárd dollárral.

Minden üzletág gyengélkedett

A szolgáltatási üzletág bevétele 14,5 milliárd dollárt tett ki a negyedévben, a technológiai szolgáltatások árbevétele 4 százalékkal 9,9 milliárdra csökkent, az üzleti szolgáltatásoké pedig 6 százalékkal 4,5 milliárdra apadt. A nagyobb profittartalmú szolgáltatások előtérbe kerülése miatt azonban a részleg 9 százalékkal növelni tudta üzemi eredményét. A megkötött szolgáltatási szerződések teljes állománya 138 milliárd dollárt tett ki a negyedév végén, ami 1 százalékkal több mint tavaly ugyanekkor.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalatnál az utóbbi idők legnagyobb növekedését generáló üzletág a szoftverrészleg volt, aminek árbevétele most 1 százalékkal 5,8 milliárd dollárra esett vissza. A cég tájékoztatása szerint augusztusig a szoftverrészleg bevétele még 5 százalékos emelkedést mutatott, aztán elsősorban az amerikai piac és a "növekedési piacok" gyengeségének köszönhetően visszaesett. A WebSphere és Tivoli termékcsaládok némi növekedést tudtak felmutatni, de nem tudták ellensúlyozni a Lotus 10 százalékos és a Rational 16 százalékos zuhanását.

A legharmatosabb teljesítményt a hardverrészleg mutatta fel, ahol 13 százalékkal csökkent az árbevétel éves összehasonlításban - a divízió egy éve folyamatosan zsugorodik. A legnagyobb visszaesést a System z mainframe-ek produkálták, amelyek forgalma ötödével apadt egy év alatt - ehhez feltehetően hozzájárult, hogy a cég augusztusban jelentette be zEnterprise EC12 nevű új mainframe-jét, amelyet csak a negyedév végén kezdett szállítani, így nem volt érzékelhető hatással a harmadik negyedéves mutatókra. A tárolórendszereit is nemrég frissítette a cég, hasonló okok magyarázhatják a tárolók árbevételének 10 százalékos apadását. A Power systems szerverek 2 százalékkal, a System x gépek pedig 5 százalékkal kevesebb bevételt termeltek mint tavaly. A "Microelectronics OEM" tevékenység, amely a szerződéses félvezetőgyártási tevékenységet is takarja, 25 százalékkal esett vissza.

Globális gyengeség

A bevételcsökkenés nem csak az üzletágak, hanem a földrajzi régiók alapján is általános, az EMEA régióban 9 százalékot, Amerikában pedig 3 százalékot esett vissza a cég forgalma, egyedüli kivételt Ázsia jelent, ahol 1 százalékos bővülést sikerült regisztrálni. Az IBM szerint augusztusig egyébként egészséges képes mutatott a negyedév teljesítménye, szeptemberben azonban "leesett" a korábbi növekedési vonalról - az ok szokás szerint a gazdasági bizonytalanság, amely globális. A Nagy Kék számai arra utalnak, a vállalatok visszafogják IT-költségeiket, amely a teljes technológiai piac számára intő jel lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról