Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 15. 13:59

Holnap indul az Xbox Music

A népszerű online zeneszolgáltatások előnyeit egybegyúrva indul holnap az Xbox Music, amely az összes Microsoft-féle patformon elérhető lesz.

Október 16-án, kedden, az új Xbox 360 dashboard élesítésével egyszerre indul el a Microsoft új zeneszolgáltatása, amely a Zune helyébe lép. Az Xbox Music az összes mai online zenefogyasztási igényt igyekszik kielégíteni, meg lehet venni dalokat és albumokat mint az iTunes-ból, van előfizetéses korlátlan streaming mint a Spotifynál és vannak tematikus rádiók, hasonlóan a Pandorához vagy a Last.fm-hez,

A vásárlók összesen mintegy 30 millió dalt tartalmazó katalógusból elégíthetik ki zene iránti szenvedélyüket, az Xbox Music repertoárja lényegében ugyanakkora mint az iTunes-é. A szolgáltatás elsőként Xbox 360-ról lesz elérhető, rögtön holnap, de a kliens előre fel lesz telepítve az október 26-án megjelenő Windows 8-ra és Windows RT-re, valamint Windows Phone 8-ra is. A Microsoft érthető módon a saját platformjain teszi először elérhetővé a szolgáltatást, de 2013-ban valószínűleg jön Androidon és iOS-en, valamint egy webböngészőben futó kliens is, ezzel gyakorlatilag a netre csatlakozó eszközök teljes skáláját lefedi a cég.

A felhasználóknak lehetősége lesz egyenként vásárolni MP3 formátumú dalokat vagy albumokat, egyelőre ismeretlen áron, a korlátlan mennyiségű online hallgatást biztosító előfizetés pedig havi 9,99 dollárba vagy évente 99,99 dollárba kerül majd. Az Xbox Music Pass előfizetés vásárlói saját playlisteket rakhatnak össze, de lehetőségük van akár zenei stílus szerint válogatni a dalok közül és tematikus rádiókat indítani, hasonlóan a Pandora vagy a Last.fm szolgáltatásához - ezt a módot Smart DJ-nek hívják. Offline szinkronizációra is képes az Xbox Music, vagyis az előfizetés érvényesség ideje alatt a kliensből közvetlenül is meghallgathatók a letöltött dalok, nincs szükség folyamatos internetkapcsolatra.

01:48
 

Xbox Music

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows 8 vagy RT operációs rendszert futtató készülékeken az online streaming ingyenesen vehető majd igénybe, a felhasználónak cserébe csak némi reklámot kell elviselnie majd. Az ingyenes szolgáltatásnál nem lesz offline szinkronizáció, de teljes a hozzáférés a katalógushoz és a létrehozható playlistek száma is végtelen, ígéri a Microsoft. A jövőben várható fejlesztések közül a közlemény a közösségi integrációt emelte ki, valamint a felhasználói zenéknek szánt online cloud tárhelyet, ahová más forrásból származó saját zenéket lehet feltölteni, amelyek aztán ugyanúgy részei lehetnek a playlisteknek és bekerülhetnek a saját rádióadásokba.

Az Xbox Music az induláskor 22 országban lesz elérhető, hogy melyek ezek, azt a Microsoft által kiadott közlemény nem részletezte - azt azonban szinte biztosan állíthatjuk, hogy Magyarország nincs köztük. A vállalat azonban azt is közölte, a szolgáltatással lefedett országok körét folyamatosan bővíteni fogja, így nem zárható ki, hogy hamarosan itthon is elérhető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról